Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Ook citrusvruchten zoals sinaasappels, mandarijnen en citroenen kun je bij warm weer het beste in de koelkast bewaren. Alleen exotisch fruit zoals banaan, ananas, mango en meloen kunnen niet goed tegen de kou. Bewaar dit soort fruit liever op de fruitschaal.
Gekoelde mandarijnen kunnen tot wel 2 weken goed blijven . Dit is dus aan te raden voor degenen die het fruit wat extra leven willen geven. Let op: als u de mandarijnen in een biologische winkel koopt, zijn ze mogelijk maar 3 dagen houdbaar op kamertemperatuur en mogelijk maar 5 dagen in de koelkast.
Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je het beste buiten de koelkast bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen).
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
Mandarijnen bevatten relatief weinig koolhydraten vergeleken met andere soorten fruit. Maar vanwege hun grootte is het vaak makkelijk om te veel mandarijnen te eten. Als je mandarijnen eet, beperk je portie dan tot ongeveer één tot twee maximaal , vooral als je op je koolhydraatinname let.
(3) De aanbevolen dagelijkse behoefte aan vitamine A en C wordt bereikt door het consumeren van ongeveer 4 mandarijnen . De sapzakjes van mandarijnen bevatten een overvloed aan aminozuren. Asparagine, arginine, asparaginezuur, proline en glutamine zijn de meest dominante niet-essentiële aminozuren in de mandarijnen.
Controleer mandarijnen met beginnende zachte, gekneusde of bruine vlekken en verwijder ze voordat u ze opbergt. Deze sinaasappelen bederven namelijk snel en kunnen de conditie van andere sinaasappelen aantasten.
Hoe weet ik of een mandarijn niet goed meer is? De mandarijn is beschimmeld, helemaal uitgedroogd of verliest zijn smaak. Dit bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of zelfs proeven. Satsuma mandarijnen zijn makkelijker te pellen dan sinaasappels, omdat ze losser in hun schil zitten.
De mandarijnen zijn tussen november en februari in het seizoen en op hun zoetst. Wanneer het mandarijnen seizoen is komen ze vooral uit landen rond de Middellandse Zee als Spanje, Marokko, Italië en Algerije.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Immuunsysteem boost: De hoge vitamine C-inhoud van mandarijnen helpt bij het versterken van je immuunsysteem en voorkomt verkoudheid of griep. Vezelrijk: Mandarijnen bevatten veel vezels. Deze dragen bij aan een gezonde spijsvertering. Een vezelrijk dieet is daarom goed voor je algemene gezondheid.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Je weet wanneer verse citrusvruchten bedorven zijn omdat de textuur en geur niet meer kloppen . "Een lichte verkleuring van de schil is normaal", zegt Ward. "Als het een zure of gefermenteerde smaak of geur heeft, zijn dat goede tekenen om weg te gooien."
Citrusvruchten zoals sinaasappelen, mandarijnen, citroenen en limoenen blijven tot een week goed op een koele, donkere plek, uit de buurt van direct zonlicht. U kunt hun houdbaarheid echter verlengen door ze in de koelkast te bewaren in een gaas- of geperforeerde plastic zak .
Het gedroogde fruit is een stoornis die bekend staat als granulatie . Granulatie is het drogen van de sapzakken in het fruit. Navel, mandarijnen, mandarijnhybriden, grapefruit en Valencia-fruit vertonen soms uitdroging van sapblaasjes wanneer de oogst wordt uitgesteld of wanneer de bomen op citroen of andere krachtige onderstammen worden gekweekt.
Geen enkel fruit of groente is immuun voor mogelijke voedselvergiftiging, ook niet die met een schil. Dr. Niket Sonpal, een internist en gastro-enteroloog uit New York City, vertelde INSIDER dat je "absoluut" ziek kunt worden van producten zoals sinaasappels of aardappelen, zelfs als je ze schilt.
In veel gevallen worden zwarte vlekken op fruit veroorzaakt door onschadelijke factoren zoals kneuzingen, overrijping of blootstelling aan ethyleengas. Als het fruit echter extreem beschimmeld is of tekenen van verval vertoont die verder gaan dan alleen zwarte vlekken, is het beter om het niet te eten . Beschimmeld fruit of groente moet daarentegen worden weggegooid.
Wanneer citrusvruchten zuur worden, is dat een teken dat de plant te weinig voedingsstoffen krijgt en/of dat de grond is uitgedroogd toen de vruchten zich in de zomer vormden .
5 porties fruit per dag
Een portie bestaat uit 2 of meer kleine vruchten, bijvoorbeeld 2 pruimen, 2 mandarijnen , 2 kiwi's, 3 abrikozen, 6 lychees, 7 aardbeien of 14 kersen.
Een teveel aan vitamine C zal jouw lichaam via je urine verlaten, maar een teveel aan suiker uit fruitsoorten is niet goed voor je. Probeer daarom niet meer dan twee mandarijnen per dag te eten en vul dit aan met een andere fruitsoort. Zo blijf je variëren met fruitsoorten en voldoe je ook aan de schijf van vijf.
Net als veel andere fruitsoorten, zijn ook mandarijnen een goede bron van vezels. Vezels staan vooral bekend om het verbeteren en soepel houden van je stoelgang, maar ze hebben ons nog meer gezondheidsvoordelen te bieden. Bijvoorbeeld: Een gezondere darmflora, doordat de goede bacteriën in je darmen de vezels eten.
Mandarijnen bevatten ook wat onoplosbare vezels. Sterker nog, ze bevatten meer van dit type vezels dan veel andere vruchten. Onoplosbare vezels passeren de darmen zonder af te breken. Beide soorten vezels worden geassocieerd met een verminderd risico op chronische ziekten en kunnen u zelfs helpen om af te vallen ( 11 , 12 , 20 ).
Beide soorten fruit kunnen een voedzame, caloriearme toevoeging zijn aan uw dieet. Mandarijnen bevatten meer vitamine A dan sinaasappelen , hoewel sinaasappelen minder calorieën bevatten en meer vitamine C en vezels. Ze zijn beide goede bronnen van vitaminen en mineralen, waaronder thiamine, foliumzuur en kalium.
Mandarijnen (mandarijnen)
Mandarijnen behoren tot de citrusfamilie en zijn een handige snack, vooral in de winter. Ze leveren slechts 47 calorieën en 12 gram koolhydraten per portie fruit (1 middelgrote mandarijn). Ze bevatten ook relatief weinig natuurlijke suikers, namelijk 9,3 gram (23).