Hoe donkerder de chocolade, hoe meer cacao (rijk vetgehalte) deze bevat. Hoe minder cacao het bevat, hoe meer suiker en melk het bevat. Pure chocolade is dus vetter maar is minder zoet dan melkchocolade.
Pure chocolade
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Cacao een gezonde smaakmaker
De rauwe cacao is onbewerkt en bevat daardoor veel goede voedingsstoffen. De antioxidanten beschermen je lichaam, de magnesium en de ijzer zorgen voor energie en de fenylalanine zorgt voor een gelukkig gevoel.
Pure chocolade 🍫
Al vrij 'snel' mag je chocolade 'puur' noemen, wanneer het namelijk voor tenminste 35% cacao bevat is het (pure) chocolade. Het cacaogehalte van pure chocolade varieert sterk, van 35 procent voor zoetere donkere chocolade tot wel 85 of zelfs 99 procent voor zeer donkere (en bittere) repen.
Cacaopercentage in pure chocolade
Wanneer mag je pure chocolade daadwerkelijk 'pure chocolade' noemen? Pure chocolade moet voor minstens 35 procent uit cacao bestaan. Pure chocolade met een cacaopercentage van 35% valt nog in de categorie 'zoet', er bestaat namelijk ook pure chocolade met zelfs 85% of 99% cacao.
Als u om een specifieke chocoladereep vraagt, dan heeft elke reep met 100% cacao het hoogste cacaogehalte. Goede voorbeelden zijn de Bonnat Le 100%, de Domori Puro 100% en elke andere 100% reep van elke maker.
Dus een pure chocolade reep met een cacaogehalte van 70%, betekent dat 70% van de chocolade is gemaakt van ingrediënten die uitsluitend in de cacaoboon voorkomen . De resterende 30% zal bestaan uit andere ingrediënten zoals suiker, voornamelijk, maar kan bijvoorbeeld ook zeer kleine percentages vanillesmaak bevatten.
Lindt Excellence 100% Cacao Dark Chocolate Bar is gemaakt voor de avontuurlijke chocoladeliefhebber. De donkere kleur en aardse ondertonen zorgen voor een intense smaakervaring. Perfect om te combineren met uw favoriete drankje of om elk dessert te verheffen.
Deze reep bevat tenminste 70% cacao.
Fu Wan #1 Ping Tung 62% - bekroond als beste pure chocolade ter wereld.
Een reep van 100% pure chocolade wordt gemaakt met nul zoetstof en vaak geen ander ingrediënt dan cacaobonen . Sommige bedrijven gebruiken extra cacaoboter of een kleine hoeveelheid plantaardige lecithine om de chocolade in de verfijner glad te maken, maar moeten die chocolade op minimaal 99,75% cacao per volume houden.
Absoluut! Als je alleen 100% chocolade eet, krijg je de puurste, meest rauwe vorm van chocolade.
In grote hoeveelheden kan theobromine schadelijk zijn voor je DNA. Dus wil je starten met rauwe cacao, dan wordt raadpleging van een arts geadviseerd bij: prikkelbaardarmsyndroom, diabetes, reuma en bij mensen met een angst- of hartritmestoornis.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Wat is de beste cacao? De beste cacao is rauwe cacao. Rauwe cacao behoudt door de koude verwerking een grote hoeveelheid van zijn oorspronkelijke voedingsstoffen. Gewoon cacaopoeder wordt bij hogere temperaturen verwerkt, waardoor het eindproduct minder voedingsstoffen bevat.
Het korte antwoord is ja, en daar zijn we altijd eerlijk over geweest. We zoeken actief naar voorvallen van illegale arbeid zodat we ze kunnen oplossen. We gebruiken het Child Labour Monitoring and Remediation System (CLMRS) bij alle 7 coöperaties waar we mee samenwerken in Ghana en Ivoorkust.
Geniet ook van ons ruime aanbod Bean to Bar pure chocolades. Deze chocolade met de donkere kleur en sterke smaak is zeer geliefd bij de echte chocoholics. Kenners zien dit wel als de enige echte chocolade, omdat deze de meeste smaak en puurste samenstelling, zonder extra toevoegingen, heeft.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
De FDA vereist dat pure chocolade ten minste 35% cacao en minder dan 12% melkbestanddelen bevat. Daarna is het aan de fabrikant om hun chocolade te labelen als bitterzoet of halfzoet. Bitterzoet heeft doorgaans een hoger percentage cacao dan halfzoet en is het minst zoete van de twee soorten.
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
Ervaar met al uw zintuigen de verfijnde rijkdom van een Lindt EXCELLENCE 100% Cacao Pure Chocolade Reep.
Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten. Maar hoe gezond rauwe chocolade ook zou zijn, het kan nooit onderdeel uitmaken van een gezond dieet.
· 9j. 85% cacao betekent dat gemalen cacaokernen en/of extra cacaoboter 85% van de massa van de reep uitmaken .
Pure chocolade die voor ten minste 70% uit cacao bestaat, bevat veel essentiële voedingsstoffen . Het bevat veel ijzer, magnesium, koper en mangaan. Het bevat ook calcium, kalium en zink, en sporen van vitamine A, B, E en K.