In groenten en fruit zitten enzymen die ervoor zorgen dat het minder houdbaar is. Wanneer ze worden geblancheerd, worden deze enzymen afgebroken. De vitaminen en mineralen worden behouden en groente en fruit blijft langer goed in de vriezer. Dit is ook de reden dat zelfgemaakte/verse pasta wordt geblancheerd.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Waarom blijven groente langer goed in de diepvries als je ze eerst blancheert? Als je groente in de diepvries bewaart, wordt bederf uitgesteld, maar niet tegengehouden. Enzymen zijn eiwitten die de groente versneld kunnen laten bederven.
Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid. Gebruik een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
In groenten en fruit zitten enzymen die ervoor zorgen dat het minder houdbaar is. Wanneer ze worden geblancheerd, worden deze enzymen afgebroken. De vitaminen en mineralen worden behouden en groente en fruit blijft langer goed in de vriezer.
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten). Een restje gare prei kun je in een afsluitbaar bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Deze kooktechniek helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen van sperziebonen te behouden. Dat is vooral handig bij invriezen, maar blancheren kan ook als je de bonen nog verder gaat verwerken in een gerecht.
De natuurlijke bescherming behoedt de kool voor uitdroging wat de houdbaarheid van de bloemkool verhoogt. Bloemkool invriezen is makkelijk, maar je moet de gekuiste roosjes wel eerst even blancheren. Drie minuten is voldoende.
Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet. Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel. Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden.
Blancheren stopt enzymacties die anders smaak-, kleur- en textuurverlies veroorzaken . Bovendien verwijdert blancheren wat oppervlaktevuil en micro-organismen, verheldert het de kleur en helpt het vitamineverlies te vertragen. Het verwelkt ook bladgroenten en maakt sommige groenten (broccoli, asperges) zachter en maakt ze gemakkelijker te verpakken.
Na blancheren even afspoelen
Breng het water aan de kook en schep vervolgens de groente in de pan. Zorg ervoor dat het water aan de kook blijft. Gebruik geen deksel op de pan. Hoelang je een groente blancheert verschilt per groente.
Blancheren. Hoewel invriezen het verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen inactief te maken en de kleur, textuur en smaak van groenten te behouden.
Pocheren is het garen in vocht bij een temperatuur tussen 60 en 90 °C. Het verschil met blancheren is de temperatuur. Je kunt in water, bouillon, witte wijn of melk pocheren. Bouillon of witte wijn gebruik je voor de smaak; met melk houd je het product blank.
Kent u blancheren? Een al lang bekende techniek – die in feite tussen stomen en koken in ligt – is blancheren, dat ook wordt gebruikt voor het invriezen van groente voor later gebruik. Het is een mooie manier om groente te bereiden.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Wanneer je koelverse spinazie over hebt en je wilt deze spinazie invriezen, zorg er dan voor dat je de verse spinazie eerst bereid en vervolgens laat afkoelen voordat je deze in de vriezer stopt. Wanneer de spinazie is afgekoeld, bewaar deze dan in een luchtdichte verpakking.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Boontjes koken
Blancheren zorgt ervoor dat boontjes hun kleur en knapperigheid behouden. Breng een grote pan met water aan de kook (en voeg eventueel wat zout toe). Voeg de schoongemaakte boontjes toe en laat zo'n 4 à 5 minuten koken, of tot ze beetgaar zijn.
De meeste groenten kun je zonder problemen invriezen. Met name groenten als kool, broccoli, prei, wortel, paprika, pepertjes, boontjes en peultjes etc. laten zich goed gesneden invriezen. Alleen met taugé hebben we geen goede ervaringen.
Bij deze kooktechniek kook je de broccoli een paar minuten. Spoel af met koud water en tadaa: de broccoli is klaar om in te vriezen of om te verwerken in je gerecht. Door de groente te blancheren, blijven de smaak, structuur en voedingsstoffen beter behouden. En de broccoli blijft langer goed.