Plantjes groeien niet Dit kan te maken hebben met het weer: te warm, te koud, te droog, te nat. Veel wind kan ook de oorzaak zijn: dan moet je plantjes te veel energie stoppen in het rechtop blijven staan en gaat dat ten koste van de groei. Staan plantjes te dicht op elkaar dan kunnen ze ook niet goed groeien.
De oorzaak van lange en dunne zaailingen is een verstoring in de balans tussen licht en warmte. Hoe warmer – des te sneller zullen zaailingen groeien. Maar als daar niet ook de juiste hoeveelheid licht is zullen de zaailingen zich rekken en strekken naar het licht.
Genoeg voeding maar niet te veel
Zolang je zaailingen klein zijn hebben ze nog niet veel voeding nodig. In potgrond zit meestal veel te veel en daardoor groeien ze te snel. Half Makkelijke Moestuinmix en half vermiculiet is al beter. Daar zit genoeg voeding in voor de eerste weken.
Zet het op een zonnige plek . De container werkt als een kas en zorgt ervoor dat de zaailingen veel sneller ontkiemen door ze een warme, vochtige omgeving te bieden. Vloeibare meststoffen werken sneller, worden gemakkelijk opgenomen en zijn uitstekend voor die "noodgevallen".
Je autoflower krijgt niet genoeg licht
Of je ze nu binnen of buiten hebt staan, cannabisplanten hebben altijd voldoende fel licht met een goed lichtspectrum nodig om hun volle potentieel te kunnen bereiken. Als je niet zorgt voor voldoende licht, zal dat zeker terug te zien zijn in de beperkte lengte van je plant.
Langzame groei kan veroorzaakt worden door een gebrek aan voedingsstoffen, wortelrot of een plaag. Dit kan allemaal komen door teveel water in het substraat. Als je je planten correct water wilt geven, doe dat dan niet volgens een vast schema. Geef gewoon water alleen als je planten er behoefte aan hebben.
Harde storm en hagelstenen kunnen de bladeren van je planten behoorlijk aantasten en bladproblemen veroorzaken. Onweer kan zorgen voor stress, wat ook niet bevorderlijk is voor de wietplanten.
Overmatig vocht en overbewatering . Als de grond constant nat blijft, kunnen de wortels gaan rotten en kan het zaad geen water opnemen. Het lijkt misschien alsof uw zaad water nodig heeft, maar in werkelijkheid heeft het alles behalve water nodig! Zorg ervoor dat u de vochtigheid van uw grond test door met uw vingers te voelen.
Inconsistente bodemtemperaturen kunnen vlekkerige kieming, langzame groei of, als het te warm is, frituren van het zaad/de zaailing veroorzaken . Als de bodemtemperatuur te koud is, zet de zaailingen dan in een warmere omgeving of op een verwarmingsmat met een koepelvormig deksel. Als de bodem te warm is, zet ze dan op een koelere plek en haal ze uit de verwarmingsmat.
De groei wordt geregeld door bepaalde stoffen die in het bloed voorkomen, zogenaamde hormonen. Bepaalde hormonen stimuleren de groei, terwijl andere hormonen de groei remmen. Bijvoorbeeld sporten, stress, voeding, slapen en ook weer erfelijkheid hebben veel invloed op de afgifte van deze groeihormonen.
Zaden kunnen worden gestart met omgevingslicht binnen, maar als ze eenmaal opgroeien, hebben ze ongeveer twaalf uur licht per dag nodig om een goede beworteling te ontwikkelen en krachtig te groeien.
Geef bij voorkeur vaker kleine beetjes water, dan veel in 1 keer. En kies voor water op kamertemperatuur in plaats van koud water vers uit de kraan. Zijn de zaailingen nog erg kwetsbaar dan kunt u de grond ook benevelen met de plantenspuit. Of laat ze van onderaf zelf water opzuigen.
De zaaigrond mag niet te droog zijn, maar ook zeker niet te nat. Met een plantenspuit kan de grond geleidelijk aan vochtig gemaakt worden. Nadat de grond goed is aangedrukt en vlak gestreken, kan het zaad over de bak worden verdeeld.
De snelheid waarmee zaden ontkiemen varieert sterk. Sommige zaden, zoals die van koolsoorten, tuinkers en sla, kiemen snel en kunnen binnen enkele dagen tot een week boven de grond verschijnen. Anderen hebben meer geduld nodig en kunnen 3 tot 4 weken nodig hebben om te ontkiemen.
Planten hebben zonlicht nodig om te groeien! Plantjes die op een zonnige plek staan groeien sneller, worden groter en geven een betere oogst. In een kasje groeien je plantjes sneller, want vaak is de temperatuur net wat hoger en droogt de bodem minder snel uit.
Je zaailingen vallen om doordat ze besmet zijn met een schimmel die zich verspreidt via de lucht en het water. De omvalziekte komt vaker voor wanneer je zaailingen erg dicht op elkaar staan en er weinig ventilatie is, want dat zijn ideale omstandigheden voor de schimmelinfectie.
Als je zaailingen in een pot staan, zet ze dan op een warmtematje of in direct zonlicht. Om ze echt te laten groeien, voeg je wat wormenmest of kippenpoep toe, maar niet direct op of naast de plant . Geef het wat tijd, als ze niet groeien, overweeg dan om meer water of meer licht te geven.
Verschillende zaden hebben verschillende tijd nodig om te ontkiemen, dus het is altijd de moeite waard om te controleren hoe lang het doorgaans duurt. Sommige ontkiemen snel, hooguit 1-2 weken , zoals chilipepers, bonen, zonnebloemen en pompoenen. Sommige zaden hebben meer dan 2-4 weken nodig, zoals mango en peterselie.
Houd uw zaailingen op een warme plek en controleer ze elke dag om te zien of ze water nodig hebben . Geef voorzichtig water als de grond droog aanvoelt. Nu uw zaailingen uit hun binnenste zaadomhulsel zijn gekomen en omhoog zijn gekomen en uit de donkere grond zijn gekomen, zullen ze op natuurlijke wijze op zoek gaan naar licht.
Damping off is een ziekte van zaailingen die wordt veroorzaakt door verschillende schimmels en schimmelachtige organismen . Deze ziekte zorgt ervoor dat opkomende zaailingen instorten, vaak ondergedompeld in een massa witte schimmelgroei. Het is vooral een probleem bij het zaaien van zaden binnenshuis of onder glas.
Plantjes groeien niet
Dit kan te maken hebben met het weer: te warm, te koud, te droog, te nat. Veel wind kan ook de oorzaak zijn: dan moet je plantjes te veel energie stoppen in het rechtop blijven staan en gaat dat ten koste van de groei.
Bruine bladeren worden meestal veroorzaakt door te weinig water, zonnebrand of te veel water . Als de bladpunten bruin en knapperig worden, is de grond waarschijnlijk te lang te droog geweest tussen de waterbeurten door. Dit kan er ook voor zorgen dat de plant bladeren verliest.
Beste seizoen voor buiten wiet kweken
Jonge wietplanten kunnen niet tegen nachtvorst en kunnen hen fataal zijn. Het voorjaar is een ideale tijd om planten en gewassen te kweken. Let alleen wel op dat er geen nachtvorst meer is! De beste maand om je buiten wiet te kweken is in de maand mei.
De teelt van wietplanten is verboden. Bij maximaal 5 planten voor eigen gebruik neemt de politie de planten alleen in beslag. Bij meer dan 5 planten kan de politie de teler vervolgen.
Zoals alle planten houdt cannabis van comfortabele temperaturen. Voor de meeste teelten ligt het ideale temperatuurbereik tussen 65-80°F (18-26°C). Door de temperatuur binnen dit bereik te houden, wordt de groei en ontwikkeling van de plant gemaximaliseerd en wordt bijgedragen aan grote en gezonde toppen.