Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Verschil in andere vitamines
Ananas in blik heeft bijna het dubbele aan vitamine B1 ten opzichte van verse ananas. Bij het conserveren van ananas, wordt hitte gebruikt waardoor er helaas veel van de goede enzymen verloren gaan. Gelukkig blijven er in ingeblikte ananas de meeste voedingsstoffen gewoon behouden.
Dat ananas rijk is aan antioxidanten, heeft niet alleen een gunstige invloed op het voorkomen van ziektes. De vele antioxidanten in ananas, zoals vitamine C, koper, zink, foliumzuur en bètacartoon, hebben een positieve invloed op vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen.
Bromelaïne helpt niet alleen een handje bij de spijsvertering, maar heeft ook ontstekingsremmende en zelfs pijnstillende eigenschappen. Ananas nuttigen is dus een goed idee bij een neusverkoudheid maar ook bij brandwonden of gewrichtspijnen. Ook de grote hoeveelheid vitamine C in ananas werkt ontstekingsremmend.
Het advies om een geopend blik niet in de koelkast te zetten, heeft vooral met de smaak van het voedsel te maken. Als een blik geopend is, kan het metaal onder invloed van zuurstof reageren met de inhoud. De producten van die reactie kunnen in het voedsel terechtkomen. Dat kan een metalige smaak aan het eten geven.
Ongezonde toevoegingen. Eten in blik kan toegevoegde suiker, zout en conserveringsmiddelen bevatten. Suiker is niet al te best voor je lijn, omdat je hiermee ineens veel energie binnenkrijgt. Je lichaam slaat overtollige energie op als vet en eten in blik kan dus bijdragen aan het vetrandje op je buik, benen of billen.
Ananas is gevoelig voor koudebederf. Een hele ananas bewaar je buiten de koelkast, maar gesneden stukjes ananas kun je beter, goed afgedekt, in de koelkast bewaren.
De kern is wat taaier dan het vruchtvlees, maar ook vezelrijker! Om de kern gemakkelijker te kunnen snijden, kan je hem ook eerst koken. Wil je weten hoeveel ananas per dag goed is om te eten? Hiervoor kan je het beste de richtlijn van 2 porties of 200 gram fruit per dag aanhouden.
Te veel ananas eten
Wanneer ananas in extreme hoeveelheden rauw gegeten wordt, kunnen er soms reacties optreden. Bij het te veel eten van ananas, kan je een branderig gevoel in de mond krijgen. In ernstigere gevallen kan er een ontsteking in het mondslijmvlies optreden.
Ananas bevat zowel oplosbare als niet oplosbare vezels. Vezels stimuleren de beweging van de darmen en helpen de spijsvertering op gang. Ook bevat deze vrucht antioxidanten die bijdragen aan een goede bloedsomloop en weefselvorming. De antioxidanten beschermen je cellen tegen giftige stoffen van buitenaf.
Als je geen zin in mango hebt, dan kun je het best voor ananas gaan. Ook daar zit ontzettend veel vitamine C in. Zo'n 100 gram van de vrucht bevat namelijk al 79 milligram van de belangrijke vitamine, dus schroom niet om lekker wat ananas te snacken als tussendoortje.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Het eten van een ananas zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat je snel vol zit. Dat komt omdat je lichaam er lang overdoet deze fruitsoort te verteren. Dat heeft als voordeel dat je minder snel zin hebt om te snaaien. Kortom, een ananas eten helpt zeker bij het afvallen.
Fruit uit blik of pot is te koop in de varianten 'op sap' of 'op siroop'. Fruit 'op siroop' betekent dat het fruit drijft in een mengsel van water en suiker. Hierdoor wordt er suiker opgenomen in het fruit, waardoor het minder gezond is dan vers fruit. Fruit op siroop staat niet in de Schijf van Vijf.
Deze tropische vrucht zit vol met antioxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen en zink die zowel de mannelijke als vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Tevens is het foliumzuur (vitamine B11) in de ananas een belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen.
Verse ananas is rijk aan bromelaïne, dat is een proteolytisch enzym. 'Proteo' komt van proteïnen en 'lysis' betekent afbreking. Het enzym breekt dus proteïnen af. Het tintelende gevoel in je mond is de bromelaïne die de proteïnen in je tong en wangen in sneltempo afbreekt.
Ananas is erg gezond. Het zit vol met gezonde stofjes zoals vitamine C, B, kalium, magnesium en bromelaïne. Dit maakt ananas goed voor je spieren, huid, spijsvertering, immuunsysteem én bloeddruk. Er zitten slechts 50 calorieën in 100 gram ananas.
Ondanks de rijkelijk aanwezige vitamines en mineralen bevat dit fruit ongezond veel suikers en maar weinig vezels. Per 100 gram ananas krijg je maar liefst 12 gram suiker en slechts 1,6 gram vezels binnen.
Allereerst kunnen bepaalde groenten en fruit als vochtafdrijvers werken. Goede voorbeelden hiervan zijn citroen, ananas, kiwi's, komkommer, wortels, venkel en asperges. Ze bevatten veel water, waardoor ze je dagelijkse vochtinname verhogen.
Wat is Bromelaïne
Bromelaïne valt in de categorie enzymen. Er zijn verschillende enzymen die een rol hebben bij de spijsvertering en het splitsen van voedingsstoffen. Bromelaïne is een enzym dat eiwitten kan splitsen. Het breekt de eiwitten uit voedsel af zodat het lichaam het kan opnemen.
Door het drinken van verse ananassap krijgt u veel vitaminen, mineralen en vezels binnen. Het is dus heel erg gezond. Maar pas op dat u er dan ook niet te veel van inneemt. Er wordt immers niet voor niks aangegeven: overdaad schaadt.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je het beste buiten de koelkast bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen).