De meeste producten kan je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Er zijn hier een aantal uitzonderingen op. Brood kan je bijvoorbeeld maar 1 maand in de vriezer bewaren. Groente en fruit blijven een stuk langer goed in de vriezer: deze kan je wel tot een jaar laten liggen.
Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.
Geen probleem: bewaar de kliekjes gemakkelijk in de vriezer. De ingevroren kliekjes zijn 3 maanden te bewaren, afhankelijk van de maaltijd en de verpakking. Zet een datum op de verpakking als je eten invriest. Zo weet je precies wanneer je de maaltijd in de vriezer hebt gezet en tot wanneer de maaltijd goed blijft.
De geur ontdek je pas als het product is ontdooid. Vooral vlees en vis kunnen flink ruiken. Is dat een andere geur dan normaal, neem dan geen risico. Van bedorven vlees en vis kun je goed ziek worden.
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Als de worst een "uiterste verkoopdatum" heeft, of helemaal geen datum, bewaar hem dan voor de hieronder aanbevolen tijden. Vries worst in als u hem niet binnen de aanbevolen tijden voor koelkastopslag kunt gebruiken. Eenmaal ingevroren maakt het niet uit of de datum verloopt, omdat voedsel dat continu bevroren wordt bewaard, onbeperkt veilig is .
Bevroren vlees blijft veilig om te eten zolang het bevroren is geweest , maar de kwaliteit en smaak zijn mogelijk niet hetzelfde. Bevroren vlees is mogelijk niet meer vers als het verkleurd is of vriesbrand heeft of als het een sterke geur heeft ontwikkeld.
Als het continu bevroren wordt bewaard, is het onbeperkt veilig . Kip kan in de originele verpakking worden ingevroren of opnieuw worden verpakt. Als u het langer dan twee maanden invriest, wikkel de poreuze plastic verpakkingen dan in met luchtdichte, stevige folie, plasticfolie of diepvriespapier, of doe het pakket in een diepvrieszak.
Rundergehakt kan onbeperkt worden ingevroren , volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw. Het wordt echter aanbevolen om rundergehakt binnen 3 tot 4 maanden na het invriezen te gebruiken, omdat de kwaliteit van het vlees na verloop van tijd achteruitgaat. Rundergehakt dat te lang is ingevroren, is mogelijk niet zo smaakvol.
Diepvriesproducten zijn onbeperkt veilig . Voor de beste kwaliteit moeten verse varkensgebraad, biefstukken, karbonades of ribben binnen vier tot zes maanden worden gebruikt; vers gemalen varkensvlees, varkenslever of verschillende soorten vlees moeten binnen drie tot vier maanden worden gebruikt; en zelfgekookt varkensvlees; soepen, stoofschotels of ovenschotels binnen twee tot drie maanden.
Dat gezegd hebbende, zolang voedsel continu wordt bewaard bij 0 graden F of kouder, zal het altijd veilig zijn om te eten . In feite is de belangrijkste kwestie voor goed ingevroren voedsel versheid en kwaliteit. Volgens de richtlijnen voor diepvriesopslag van de FDA is de optimale bewaartijd voor ingevroren rundergehakt 3 tot 4 maanden.
U bent misschien geneigd om uw eten weg te gooien, maar USDA-functionarissen zeggen dat al het voedsel dat is aangetast door vriesbrand veilig is om te eten . Hoewel uw biefstuk misschien een beetje "vreemd" smaakt, loopt u niet echt een groter risico op voedselgerelateerde ziekten.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Vlees en andere voedingsmiddelen met vriesbrand zijn nog steeds veilig om te eten . Vriesbrand onttrekt vocht en smaak. Dit heeft invloed op de kwaliteit, maar niet op de veiligheid van het voedsel.
In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is vlees dat in de vriezer is verbrand veilig om te eten. Dat betekent echter niet dat het lekker zal smaken. De echte schade van vriesbrand is dat het een droge, leerachtige textuur veroorzaakt . De smaak zal ook afnemen, een teken dat het zijn versheid heeft verloren.
Koteletten: Hoewel ze kleiner zijn dan hele stukken, blijven koteletten nog steeds prima in de vriezer, waar ze tot wel zes maanden houdbaar zijn. Gehakt: Ongeacht of het rund-, lams- of varkensgehakt is, je wilt het opmaken voordat het 4 maanden in de vriezer ligt.
Afhankelijk van de snede kan rauw vlees tot 6 maanden in de vriezer bewaard worden. Grotere stukken, zoals biefstukken en braadstukken, kunnen tot 6 maanden veilig bewaard worden. Kleinere stukken, zoals biefstukken, mogen niet langer dan 4 maanden ingevroren worden en gehakt mag niet langer dan 3 maanden ingevroren worden .
Als u het niet binnen de aanbevolen drie tot vier dagen kunt eten, vries het rundergehakt dan in. Gekookt rundergehakt kan veilig twee tot drie maanden worden ingevroren, wat helpt de kwaliteit te behouden en de houdbaarheid te verlengen.
De richtlijnen voor opslag in de vriezer gelden alleen voor de kwaliteit : bevroren voedsel dat continu bij -18°C (0°F) of lager wordt bewaard, kan onbeperkt worden bewaard .
U zult misschien verbaasd zijn om te horen dat u rauwe kip voor altijd in de vriezer kunt bewaren , volgens de USDA. Zelfs als de bevroren kip de houdbaarheidsdatum op de verpakking is gepasseerd, wordt het nog steeds als veilig beschouwd om te eten als het ontdooid is.
Hoe lang kan ik vlees invriezen? Om optimaal van vlees te genieten, wordt aanbevolen om het binnen 3-6 maanden na het invriezen te eten. NHS-richtlijnen bevestigen echter dat het veilig is om vlees te eten dat langer is ingevroren, maar de kwaliteit zal na verloop van tijd achteruitgaan 1 .
Volgens de USDA is het veilig om voedsel dat op de juiste manier is ingevroren (bij -18°C of lager) onbeperkt te eten .
Invriezen houdt voedsel onbeperkt veilig . Bewaar worsten in de vriezer (0 °F of lager) gedurende één tot twee maanden voor de beste kwaliteit.
Elk voedsel heeft een variërende houdbaarheidsdatum voor de vriezer, en kip is daarop geen uitzondering. Afhankelijk van de snede kan sommige kip tot een heel jaar houdbaar blijven als deze continu wordt ingevroren, maar andere kip moet binnen een paar maanden worden geconsumeerd .