Sommige mensen denken dat dit schimmel is, maar gelukkig is dat niet het geval. Je kunt de chocolade er nog prima om eten, het ziet er alleen iets minder mooi uit. Wil je van de witte waas af? Dan kun je de chocolade het beste opnieuw laten smelten.
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Je hebt natuurlijk voor je chocolade betaald maar we vinden het toch fijn als je een beetje op je chocolade past. Maar er is redding! Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker.
Als je ervoor kiest om chocolade au bain-marie te smelten, let dan goed op dat er geen water bij de chocolade komt. Indien er toch water bij de gesmolten chocolade komt, klontert de chocolade en kun je opnieuw beginnen.
Cacaopoeder. Cacaopoeder is net als heel wat andere poeders eigenlijk onbeperkt houdbaar. Uiteraard is het wel belangrijk dat u het op de juiste manier opbergt, wat dus betekent dat u het op een droge, koele en donkere plek moet bewaren.
Het consumeren van verlopen warme chocolademelkpoeder kan u mogelijk ziek maken, hoewel het relatief zeldzaam is als het product correct is bewaard . Warme chocolademelkpoeder heeft meestal een lange houdbaarheid en blijft vaak veilig om te consumeren na de houdbaarheidsdatum, maar de smaak en textuur kunnen worden aangetast.
Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar de manier om vastgelopen chocolade te repareren is om 1 theelepel kokend water per keer toe te voegen en dan krachtig te mengen tot het weer glad is . Dit is ideaal als u van plan bent om de chocolade te gebruiken voor een druppel of saus, aangezien de chocolade enigszins verdund zal zijn.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Het eten van chocolade die over de houdbaarheidsdatum is, is over het algemeen veilig, omdat chocolade relatief lang houdbaar is en niet snel bederft. Gebruik uw zintuigen om de kwaliteit te beoordelen; als u twijfelt, kunt u het beter weggooien of hergebruiken bij het koken .
"Idealiter moet chocolade worden bewaard bij 68ºF, maar alles tussen 65ºF en 70ºF is goed," zegt ze. Ze vervolgt met te zeggen dat het bij het bewaren van chocolade het beste is om het uit de buurt te houden van warmtebronnen en direct licht , evenals extreme vochtigheid en sterke geuren, zoals een kruidenkast.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Met bovenstaande in gedachten, zult u ontdekken dat chocolade doorgaans geen strikte houdbaarheidsdatum heeft. In plaats daarvan heeft het een "ten minste houdbaar tot"-datum. Dit betekent dat het nog steeds oké kan zijn om het te eten na de houdbaarheidsdatum, maar de textuur, het uiterlijk en de smaak kunnen afwijken .
Alle chocolade die is gebloeid, zal een beetje vreemd smaken, maar is nog steeds niet in slechte staat. Zulke chocolade is niet ideaal om te eten zoals het is, maar je kunt het altijd gebruiken bij het koken of bakken; je kunt er ook een siroop, chocoladegarnering of cakeglazuur van maken .
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Chocolade toch gekristalliseerd : - Probeer het weer glad te maken door er een klontje boter of een theelepel zonnebloemolie door te kloppen. - Of maak het weer glad door er kokend water door te kloppen, 1 eetlepel per keer. Het gebruikte recept moet dan wel evt. iets worden aangepast.
Voeg een beetje plantaardige olie toe voordat u uw chocolade smelt. Onze chefs raden zonnebloemolie of druivenpitolie aan, maar elke geurloze plantaardige olie is geschikt. Dit voorkomt dat uw chocolade uitdroogt. U hebt niet veel olie nodig om uw chocolade gesmolten te houden.
Gebruik in dat geval 400 gram chocolade met 100-125 milliliter slagroom. Voeg al roerende de slagroom beetje bij beetje toe aan de gesmolten chocolade tot je de gewenste dikte hebt. Wil je de chocolade juist iets dunner en vloeibaarder krijgen? Een manier is om er een scheutje zonnebloemolie aan toe te voegen.
Het kan uw heerlijke en verwennerij dessert veranderen in een bittere, rokerige bende. Het goede nieuws is echter dat verbrande chocolade niet het einde van de wereld hoeft te zijn. Met een paar trucjes en tips kunt u uw gerecht nog redden en genieten van een smakelijke chocoladetraktatie.
Dus, wat doe je om het te redden als je chocolade klontert? Grappig genoeg is het supersimpel. Kook eerst wat water. Voeg vervolgens heel langzaam, 1-2 theelepels per keer, het kokende water toe en klop de chocolade krachtig tot het mengsel weer glad is .
Hoe je gespleten boterganache repareert Als je je boter te heet hebt gemaakt , kunnen je boter en chocolade gaan scheiden. Zo repareer je het: 1. Laat het 15 minuten afkoelen tot kamertemperatuur, meng het, laat het nog eens 15 minuten staan en meng het opnieuw. Op dit punt zou er geen vetscheiding meer moeten zijn.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Cacaopoeder zal je waarschijnlijk nooit een voedselvergiftiging bezorgen. Je kunt er echter wel maagklachten van krijgen als het ranzig is geworden. Om dit te controleren, ruik je er gewoon even aan. Als het niet onaangenaam ruikt, vochtig aanvoelt of tekenen van schimmel vertoont, is het meestal nog prima om te eten, zelfs jaren na de houdbaarheidsdatum .
U hoeft zich geen zorgen te maken als u per ongeluk een klein slokje bedorven melk drinkt, maar vermijd het om het in grote — of zelfs gematigde — hoeveelheden te drinken. Het drinken van bedorven melk kan spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals braken, buikkrampen en diarree .