Na die datum kan het nog veilig zijn om te drinken, maar gaan bijvoorbeeld wel de kleur, geur en smaak achteruit. Controleer daarom hoe het eruit ziet en hoe het ruikt en proef eventueel een klein beetje. Wijkt het af, gooi het dan alsnog weg.
UHT-melk: blijft goed tot 3 maanden nadat de THT-datum verstreken is als de verpakking gesloten is gebleven. Deze melk kan 72u tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden eens geopend. Gesteriliseerde melk: kan tussen 3 en 5 maanden na de THT-datum bewaard blijven als de verpakking gesloten is gebleven.
Maak je niet te veel zorgen. Door de 'verkeerde' smaak van echt bedorven melk is de kans niet heel groot dat je grote hoeveelheden naar binnen hebt gegooid. Bovendien maken de meeste bacteriën en schimmels in bedorven melk je niet meteen doodziek. Neem even contact op met je huisarts als je je zorgen maakt.
Voedingsproducten met een TGT-datum zijn niet meer veilig te consumeren na de houdbaarheidsdatum. De kans op ziekte door overgroei aan bacteriën is dan groot en brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Deze bacteriën zie, ruik en proef je vaak niet, maar je kunt er wel degelijk ziek van worden.
Opletten! Na verloop van tijd, en zeker als de melk geopend en ongekoeld is bewaard, wordt melk wel gevoelig voor die bacteriegroei. In grote hoeveelheden kunnen deze bacteriën zorgen voor maag en darmklachten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De melk ruikt of smaakt zuur of klontert. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen.
De THT-datum betekent een kwaliteitsgarantie. Als de melk over de datum is, wil het niet meteen zeggen dat het niet meer veilig is om te drinken. Wel kan het zijn dat de kwaliteit achteruit is gegaan. Dat kun je merken aan de kleur, geur en de smaak.
Of het nu oud of nieuw is, het is deze bacteriële blootstelling die ervoor zorgt dat het langzaam gaat schiften, en dit zijn de bacteriën die je wilt vermijden. Een slokje zal je waarschijnlijk niet schaden, maar als je een vol glas melk drinkt die bedorven is, kun je last krijgen van maagkrampen, diarree en overgeven .
Nu kun je ook begrijpen waarom melk klonterig wordt als het oud wordt. Bacteriën in de melk maken de melk zuur, net als de azijn die je er zelf bij doet. Daardoor kan de caseïne niet opgelost blijven en komen er klonten caseïne in de melk.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Daarentegen heeft zure melk een onaangename geur . Als je meteen terugdeinst als je de melk ruikt, is het waarschijnlijk bedorven. Zelfs als de melk er verder goed uitziet, kun je het beter niet drinken als het zo erg ruikt dat je je terugtrekt als je eraan ruikt.
De misselijkheid treedt meestal 2 tot 4 uur op nadat je iets verkeerds gegeten hebt. Braken is een manier om de maag weer te legen en begint vaak 6 uur na de consumptie van bedorven voedsel.
Als je geen zin hebt om direct te koken of bakken, is het invriezen van je bijna verlopen melk een haalbare optie. Melk is goed in te vriezen en je kunt het gebruiken bij het koken of bakken wanneer je het nodig hebt.
Colostrum en de eerste melk zien er vaak gelig tot oranje en romig uit. Later ziet moedermelk er over het algemeen waterig, soms wat blauwig'“wit uit. Als moedermelk een tijdje heeft gestaan ziet zij er gelaagd uit omdat het melkvet boven komt drijven. Ook bij ingevroren melk zijn vaak laagjes te zien.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Dit komt door natuurlijke veranderingen in de pH van de melk tijdens de opslagperiode, zodra de lactose (of "melksuiker") verandert in melkzuur . Die verandering in zuurgraad leidt tot de vorming van wrongel.
Ondanks hoe ze eruit zien, is een gestremde roomsaus volledig eetbaar , dus je wordt er niet ziek van. Hoewel dat een voordeel is, is de gladde textuur van room essentieel voor bepaalde recepten, dus het consumeren ervan kan een vreemde ervaring zijn van het proberen om voedsel naar binnen te werken dat tegelijkertijd waterig en klonterig is.
Veel saus- en soeprecepten moeten worden ingedikt en ingedikt, wat betekent dat het zachtjes moet sudderen om de gewenste consistentie te bereiken. Bij sauzen en soepen die melk bevatten, kan het koken of sudderen ervoor zorgen dat de melk gaat schiften. Hoewel gestremde melk veilig is om te eten, is het niet bepaald smakelijk .
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan. Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of de kwark, melk of yoghurt nog goed is.
Melk kan vaak na de houdbaarheidsdatum worden geconsumeerd, over het algemeen tot drie dagen voor geopende melk en tot zeven dagen voor ongeopende melk . Voordat u melk consumeert, is het het beste om te letten op tekenen van bederf. U kunt zien of melk bedorven is door de geur, kleur, consistentie en smaak te controleren.
Kies gave verpakkingen, want die beschermen het eten tegen bederf. Staat een blik of potdeksel bol, dan is het product dat erin zit bedorven.
Over het algemeen is het waarschijnlijk nog steeds veilig om melk te consumeren, zolang het er maar goed uitziet en ruikt . Maar zelfs het per ongeluk consumeren van melk die een beetje zuur is geworden, zal waarschijnlijk geen ernstige ziekte veroorzaken, omdat het pasteurisatieproces de meeste ziekteverwekkende pathogenen doodt.
Als je voedsel bedorven is zie of ruik je dit vaak aan de buitenkant van je product. Maar dit is een kwaliteitsprobleem, geen veiligheidsprobleem. Neem een pak bedorven melk. Deze ruikt heel waarschijnlijk zuur en er zouden zelfs klontjes kunnen zijn ontstaan.
Net als bij geur kan een verandering in voer of ruwvoer snel worden weerspiegeld in de smaak van melk, net als de consumptie van bepaalde planten, waaronder knoflook en uien. Melk die zeepachtig, bitter of als blauwe kaas smaakt, wordt gekenmerkt als ranzig, wat wordt veroorzaakt door een afbraak van het melkvet in vetzuren .