Burrata zou zijn ontstaan in 1956 op de boerderij van de broers Vincenzo en Lorenzo Bianchino. Door hevige sneeuwval konden ze de verse melk niet naar de stad brengen en moesten ze de melk zelf bewerken. Om de room vers te houden werd deze bewaard in zakjes van "pasta filata".
Een kaas uit de 20e eeuw
Voor sommigen was het rond 1930 toen de eigenaar van een kaasfabriek in Andria deze kaas creëerde. Voor anderen werd de burrata in 1956 gecreëerd door Lorenzo Bianchini in Bari. Maar om het een burrata te mogen noemen, moet de kaas voldoen aan de eisen die de burrata in zijn recept heeft geschreven.
De credits gaan naar Lorenzo Bianchino, die op zoek was naar een manier om de restanten van de pasta die uit de mozzarellaverwerking kwamen te recyclen, door ze te combineren met een soort verse room . In de tussentijd modelleerde hij een soort "mand" met gesponnen deeg en gaf hij met de "bottleneck"-techniek de klassieke vorm van caciocavallo.
Burrata is afkomstig uit Puglia in Zuid-Italië. De meest authentieke burrata wordt gemaakt met buffelmelk, maar met koemelk kan ook. Burrata wordt gemaakt van mozzarella. De eerste vormt namelijk het omhulsel van de tweede.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot en met de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Hoe gezond is burrata? Als je kijkt naar de hoeveelheid calorieën en verzadigde vetten, dan is deze kaas misschien niet de meest gezonde keuze. Burrata is daarentegen wel een goede bron van eiwitten en calcium. Als je het combineert met verse groenten, kan je best af en toe genieten van deze heerlijke kaas.
Beschrijving. Verse Burratina wordt gemaakt van ongepasteuriseerde koemelk in de regio Apulië in Italië. Burrata, letterlijk 'beboterd' in het Italiaans, is een dromerige verse kaas die bestaat uit een zakje Mozzarella gevuld met fijne stukjes mozzarella in crème fraîche.
Burrata is over het algemeen een duurdere kaas dan mozzarella. Burrata maken is ingewikkeld vanwege de romige kern en zelfs extra ingrediënten . Dit maakt Burrata kaas duurder dan mozzarella.
Burrata is een prachtig uitgebalanceerde smaak en een perfecte mix van contrasterende texturen die samenwerken om een landschap van rustgevende geneugten te creëren .
Burrata is een wereldwijde kaas geworden, maar de oorsprong ervan ligt in de jaren twintig van de vorige eeuw in het Zuid-Italiaanse gebied Murgia (deel van de regio Apulië), aan de rand van de stad Andria, in de schaduw van een kasteel.
Burrata is een zachte kaas van koemelk die is gevormd tot een dikke bal. De buitenkant is van mozzarella, terwijl de binnenkant is gevuld met verse wrongel en rijke, dikke room.
Zelfs de verse burrata kaas, uitgevonden in de jaren 1950 in Andria, Puglia, Italië, wordt nu ook geproduceerd in Noord-Amerika . Burrata kaas is een soort koemelk, verse mozzarella gevuld met een vloeibaar hart van stracciatella kaas.
Het begint met mozzarella die is uitgerekt tot smalle, touwachtige strengen die zijn gekoeld in koud water. Vervolgens worden ze uit elkaar getrokken tot dunne, draadachtige stukken die worden geweekt in Heavy Cream. Terwijl de room in de draden van Mozzarella trekt, wordt het de rijke Stracciatella-vulling voor Burrata.
Hoewel burrata kaas veel gezondheidsvoordelen heeft, is het raadzaam om het met mate te eten omdat het veel vet en calorieën bevat . Je kunt het in verschillende recepten verwerken die andere voedingsrijke voedingsmiddelen bevatten.
Factoren die de vervaldatum beïnvloeden
De ambachtelijke aard van Burrata, met precisie handgemaakt, draagt bij aan de beperkte houdbaarheid . Traditionele methoden, vaak met behulp van bekwame kaasmakers, resulteren in een delicate balans die kan verschillen van massaal geproduceerde alternatieven.
De veroorzakers van blauwe verkleuring worden doorgaans geïdentificeerd als bacteriën uit de groep Pseudomonas fluorescens .
Burrata & zwanger
Controleer als je zwanger bent voor de zekerheid of de burrata gemaakt is van verhitte/gepasteuriseerde melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Sommige burrata is gemaakt van rauwe melk.
AH Burrata 50+ bestellen | Albert Heijn.
Voedingswaarde per 100 g: Energie 881 kJ / 212 kcal. Vetten 17 g waarvan verzadigde vetzuren 12 g.
Bovendien is burrata een goede optie voor mensen die een koolhydraatarm of keto-dieet volgen, omdat het weinig koolhydraten bevat en rijk is aan vetten. Burrata kan ook worden gecombineerd met gezonde ingrediënten zoals tomaten, basilicum en olijfolie, wat bijdraagt aan een evenwichtige en voedzame maaltijd.
Aangezien burrata veel calorieën bevat, kan het niet goed werken bij bepaalde aandoeningen. Als u bijvoorbeeld diabetes hebt, mag u onder andere geen burrata eten .
Burrata eet je het beste zo snel mogelijk nadat je het gemaakt hebt. Het is tenslotte een verse kaas! Eet de burrata op dezelfde dag dat je hem aansnijdt en zo snel mogelijk nadat je hem gekocht hebt. Na een paar dagen zal hij bederven en zal de smaak zuur worden .
Bij het maken van burrata wordt de nog hete kaas gevormd tot een zakje, dat vervolgens wordt gevuld met de restjes overgebleven mozzarella en wordt afgetopt met verse room voordat het wordt gesloten. De voltooide burrata wordt traditioneel verpakt in de bladeren van affodil, vastgebonden om een brioche-achtige topknot te vormen en bevochtigd met wei .