Macarons, Saint-Honoré, Paris-Brest, religieuses... Slechts enkele namen van gebakjes die over de hele wereld worden gegeten! Deze lekkernijen werden eeuwen geleden al gemaakt en zijn in de loop van de tijd aangepast door banketbakkers.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Fraises Tagada van Haribo
Andere Haribo-klassiekers waar de Fransen gek op zijn: Hari Croco (gekleurde krokodillen), Les Schtroumpfs (smurfen) en Dragibus (jellybeans).
Franse bloem T45 en T65
Vanaf T65 wordt het bloem genoemd. T65 bloem is ook het meest geschikt om Frans brood mee te bakken.
Het meest iconische Franse koekje is toch wel de macaron. Met deze stap-voor-stapinstructies maak je ze net zo mooi als uit de etalage van een Franse patisserie.
Van typisch Franse hapjes zoals quiche en kaas tot steak tartare met een twist, camembert uit de oven en nog veel meer. Alle hapjes zijn makkelijk om te maken en je hebt alleen producten uit de winkel nodig en er is keuze uit vega, vis en vlees. En dat hoef helemaal niet veel te kosten.
Opgebouwd uit 40 macarons (naar keuze) en 7 marsepeinen rozen is deze taart de droom van elke macaron liefhebber. Wat bijzonder is, is dat alle macarons los op de taart zijn verwerkt. Hierdoor ontstaat er geen breuk tijdens het “aansnijden” van deze lekkernij. Dit is een taart zonder taart!
In Nederland zijn de appeltaart, chocoladetaart, aardbeientaart, kwarktaart, monchoutaart, kersentaart, mokkataart en slagroomtaart populair, in België ook de suikertaart. Vlaaien zijn wezenlijk verschillend van taarten omdat de bodem van een ander soort deeg is gemaakt.
Cremes, macarons, bonbons, taarten, eclairs, brioches, viennoiseries. De echte patissiers maken ware kunstwerkjes van hun banket, rijkelijk versierd met marsepein, creme of chocolade. Denk daarbij aan taarten, petit fours, macarons, eclairs en nog veel meer Frans gebak. De lijst van lekkernijen is bijna eindeloos.
Gemaakt van het distilleren van wijn en het rijpen in vaten, Armagnac en Cognac zijn de bekendste Franse brandewijnen. Een andere nationale favoriet, misschien minder bekend buiten Frankrijk, is Calvados-appelbrandewijn, soms gemaakt met peren.
Traditioneel eten mensen in Frankrijk ook nog wel eens dier-ingewanden en organen... Populaire gerechten zijn daarbij onder andere kip met spiermaag, pens, chitterling worst, en foie gras (ganzen-of eendenlever pate). Op een kaasplankje vind je allerlei soorten lekkere kaas.
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kom koffie en een stuk stokbrood dat men in de koffie doopt. Per regio verschilt het of hieraan nog boter en croissants worden toegevoegd. De "café au lait", koffie met veel warme melk, hoort echt bij het ontbijt.
Typische Franse gerechten om te proberen zijn kikkerbilletjes, slakken in peterseliesaus, oesters, steak tartare en foie gras, specialiteiten die toeristen van over de hele wereld intrigeren, maar ook uiensoep, blanquette de veau, jambon-beurre en crêpes Suzette.
De kipferl werd pas echt Frans toen de bakkers in Parijs het bekende luchtige deeg gingen gebruiken om het te maken. Want dat deeg is een echte Franse uitvinding. Zo werd de croissant zoals wij die kennen geboren en veroverde hij de rest van de wereld.
Camembert komt oorspronkelijk uit Normandië. Samen met de brie is dit de meest populaire kaas uit Frankrijk. Ook is deze vol van smaak, romig en soms een tikje pittig, afhankelijk van de rijping.
Stroopwafels zijn typisch Nederlandse koekjes. De eerst werd gebakken 200 jaar geleden in een bakkerij in Gouda. Dat is het begin van de stroopwafel. Het bekendste koekje van Nederland.