Soep invriezen (& ontdooien!) Dan is de vriezer je beste vriend. Laat de soep eerst volledig afkoelen tot kamertemperatuur zonder deksel op de pan. Verdeel de afgekoelde soep in diepvriesbakjes, eventueel in meerdere porties. Sluit af met de bijbehorende deksel en bewaar maximaal drie maanden in de vriezer.
Door de soep in porties in te vriezen, kun je de meeste soepen tot wel 3 maanden bewaren. Vergeet niet om de soep wederom eerst volledig af te laten koelen voordat je deze in de vriezer zet. Door de soep goed in te vriezen, kun je op elk moment genieten van een heerlijke kom soep!
Verpak, label en dateer een plastic diepvrieszak met ritssluiting van een gallon of quart, doe deze in een kom en sla de zak over de rand. Schep soep in elke zak, laat wat extra ruimte over, laat dan de overtollige lucht eruit en sluit af. Vries de zakken in en leg ze plat in een enkele laag in de vriezer.
Vul je containers, en laat genoeg ruimte over voor de soep om uit te zetten als het bevriest. Een voordeel van het gebruik van glazen potten om in te vriezen is dat ze meestal luchtdichter zijn . (Laat gewoon ongeveer een inch ruimte over voor de soep om uit te zetten als het bevriest, zodat de pot niet breekt.)
Niet geschikt voor de diepvriezer
Soep met zuivel wordt er bijvoorbeeld niet beter op. Room, melk en kaas schiften namelijk bij het ontdooien. Ook vette varianten zijn geen fan van de vriezer. Tijdens het bevriezen maakt vet zich immers los van de rest van de vloeistof.
Crème fraîche kun je wel invriezen. Maar als je het in een gerecht verwerkt hebt, kun je dat gerecht beter niet invriezen. Je loopt een redelijke kans dat het gaat schiften als je het opnieuw opwarmt. Maak het gerecht dan zonder de crème fraîche en vries het in.
Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.
Kies voor glas of iets herbruikbaars zoals siliconen . Heb je een betaalbare en makkelijk op te bergen optie nodig? Plastic deli-stijl containers zijn een goede keuze, verkrijgbaar in verschillende maten. Plastic, glas en siliconen zijn allemaal geschikt om soep in te vriezen, hoewel glas en siliconen waarschijnlijk langer meegaan.
Het is belangrijk om op te merken dat niet alle potten geschikt zijn voor de vriezer. Potten met taps toelopende of rechte zijkanten zijn geschikt voor de vriezer; potten met schouders niet. Deze Jar Selection Guide zou ook moeten helpen bij het kiezen van een pot die geschikt is voor de vriezer.
Deze potten kunnen in de koelkast/vriezer bewaard worden en zijn geschikt om op te warmen in de magnetron, mits de inhoud volledig ontdooid is (volgens het advies in de bijsluiter)*.
Ja, je kunt zelfgemaakte soep in een diepvrieszak bewaren . Zorg ervoor dat je soep helemaal is afgekoeld. Doe de soep in de zak, leg plat en vries in.
Ja, het is veilig om warm eten in een Ziploc-zakje te doen en het vervolgens in de koelkast te zetten.
Het zal binnen een dag of twee ontdooien, afhankelijk van de grootte en vorm van de bewaarcontainer. Als je haast hebt, doe de soep dan in de container in een warmwaterbad totdat deze volledig ontdooid is . De tussenoptie is om de container onder te dompelen in warm water om de bevroren soepen van de zijkanten los te maken.
Weckpotten, Mason Jars of andere glazen containers
Een weckpot, Mason Jar of andere glazen container zijn ideaal om soep of bouillon in te bewaren; zowel in de koelkast als vriezer.
Je bent misschien vastbesloten om elke laatste lepel soep in die diepvriescontainer te krijgen, maar stop voordat je hem te vol doet. Vloeistoffen zetten uit als ze bevriezen , dus als je de container tot de rand vult, loop je het risico dat de soep uitzet en mogelijk door de container heen breekt.
Te minste houdbaar tot
De meeste soepen zijn 2 tot 3 dagen houdbaar bij een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren. Dan is het tot wel 3 maanden houdbaar.
3 bewaardozen voor bevroren soep
Glazen containers: U kunt glazen containers zoals weckpotten gebruiken om soep in te bewaren, zolang u de inhoud beschermt met plasticfolie . Houd er rekening mee dat de stevigheid en onbuigzaamheid van glazen containers snel kunnen oplopen, wat niet geldt voor andere alternatieven.
Het is belangrijk om alleen in weckpotten te vriezen die geen schouders hebben (potten met rechte of taps toelopende zijkanten) en dat is het gemakkelijkst, omdat de inhoud tijdens het invriezen in de pot omhoog kan zetten, vooral als u vloeistoffen invriest (jam, gelei, soep, bouillon, enz.).
Als een pot smal is, of zijkanten heeft die naar binnen toe taps toelopen, zal de extra druk op de glazen zijkanten als de inhoud bevriest, ervoor zorgen dat de pot barst (wat de spanning verlicht). Dit is de reden waarom glazen potten met een brede hals, of potten met zijkanten die naar buiten toe taps toelopen, beter zijn om in te vriezen, vooral bij het invriezen van vloeistoffen .
Schep soep in een luchtdichte zak zoals Glad ® FLEX'N SEAL™ Freezer Quart Bags, waarbij u ongeveer 2,5 cm ruimte overlaat. Knijp alle lucht eruit voordat u de zakken goed afsluit en leg ze plat in het diepste deel van uw vriezer. Zodra de inhoud van de zakken bevroren is, kunt u ze op elkaar stapelen om ruimte te besparen.
Stijve containers en flexibele zakken of wikkels zijn twee algemene soorten verpakkingsmaterialen die veilig zijn om in te vriezen. Stijve containers van plastic of glas zijn geschikt voor alle verpakkingen en zijn vooral goed voor vloeistofverpakkingen . Rechte zijkanten op stijve containers maken het bevroren voedsel veel gemakkelijker om te verwijderen.
Soep invriezen (& ontdooien!)
Dan is de vriezer je beste vriend. Laat de soep eerst volledig afkoelen tot kamertemperatuur zonder deksel op de pan. Verdeel de afgekoelde soep in diepvriesbakjes, eventueel in meerdere porties. Sluit af met de bijbehorende deksel en bewaar maximaal drie maanden in de vriezer.
Is de soep na 2 dagen koelkast nog niet op? Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.