Het is ook nog afhankelijk van het soort vlees hoe het hoort te ruiken. Zo heeft vers rundvlees een kenmerkende zoete en weeïge lucht. Varkensvlees heeft daarentegen een sterkere geur die lijkt op de geur van urine.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Vers rundvlees moet een kenmerkende zoete en weeïge lucht hebben. Varkensvlees heeft een wat sterkere geur die een beetje lijkt op de geur van urine.
Conclusie: volg je buikgevoel!
Ruikt, lijkt of voelt er iets niet juist, of heb je er gewoon geen goed gevoel bij, gooi het gehakt dan weg en haal een nieuw pakje bij de slager.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Als je rundergehakt een vreemde geur heeft en er niet smakelijk uitziet, kun je gerust zeggen dat het bedorven is en weggegooid moet worden. Als je echter meer bevestiging nodig hebt, kun je altijd de textuur van het vlees controleren. Gezond rundergehakt is glad en je zou een deuk moeten kunnen maken als je je vinger erin duwt .
Vers rundergehakt moet neutraal ruiken, met een licht ijzeraroma .
Het is ook nog afhankelijk van het soort vlees hoe het hoort te ruiken. Zo heeft vers rundvlees een kenmerkende zoete en weeïge lucht. Varkensvlees heeft daarentegen een sterkere geur die lijkt op de geur van urine.
Voer een geurtest uit
Deze test is waarschijnlijk de makkelijkste en snelste manier om te bepalen of vlees bedorven is. Het geldt voor zowel rauw als gekookt rundergehakt. Hoewel de geur van vers rundergehakt nauwelijks waarneembaar is, heeft ranzig vlees een scherpe, stinkende geur . Als het eenmaal bedorven is, is het niet langer veilig om te eten.
Bij wat te lang wachten, treedt echter verlies van vocht op en gaat rundvlees wat muffiger ruiken. Dat gebeurt overigens niet als het rijpen in speciale kasten plaats vindt, onder gecontroleerde condities, bij een lagere temperatuur dan in de vitrine van de winkel of in veel koelkasten thuis.
Ranzig vlees ruikt ook nog steeds vies na het koken — je kunt dat soort rotzooi niet wegschroeien of braden. Vergeet niet dat rauw vlees een aparte geur heeft die misschien niet helemaal prettig is, maar niet onaangenaam. Het ruiken van jodium of een lichte metaalachtige geur is normaal .
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Als vlees er grijs of bruinachtig uitziet, moet je er nog niet onmiddellijk van uitgaan dat het vlees bedorven is. Ook deze kleur wordt veroorzaakt door myoglobine. Het vlees aan de buitenkant van de verpakking wordt blootgesteld aan meer zuurstof, waardoor het die rode kleur krijgt.
Voor rauw gehakt, gevogelte, zeevruchten en verschillende soorten vlees (lever, tong, scharrelvlees, etc.), koel ze slechts 1 tot 2 dagen voor het koken of invriezen. Rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees en varkensgebraad, steaks en koteletten kunnen 3 tot 5 dagen bewaard worden.
Als vlees eenmaal geschikt is voor consumptie, doet de geur vaak een beetje denken aan roomboter. Bewaar je het te lang of niet koel, dat gaat het zuur ruiken, naar camembert of rotte eieren.
Vlees bewaar je best op de koudste plaats in de koelkast. Vlees in porties gesneden is 2 dagen houdbaar in de koelkast (2 tot 5°C). Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar.
Om te bepalen of uw rundergehakt bedorven is, gebruikt u uw zintuigen. Raak het rundergehakt aan. Als het slijmerig is, is dat niet normaal. Ruik en onderzoek uw rundergehakt visueel, en als het bruin is of een vreemde geur heeft, kunnen dat tekenen zijn dat uw rundergehakt bedorven is .
Als alleen de binnenkant grijs is, kun je er zeker van zijn dat er geen zuurstof bij is gekomen waardoor het rood is geworden. Dit betekent dat rundergehakt met een grijze binnenkant veilig is om te eten . Aan de andere kant is vlees dat er overal grijs of bruin uitziet (zowel van binnen als van boven) waarschijnlijk al aan het bederven en niet veilig om te eten.
Nee, gehakt moet altijd door en door verhit worden. Dit geldt voor alle soorten gehakt.
Gehakt hoort gewoon te ruiken naar vers vlees, punt. Hoe vers vlees ruikt? Dat is moeilijk te omschrijven en meer een kwestie van ervaring. De lucht van vers vlees is zeker niet echt onprettig te noemen.
Als uw vlees ranzig ruikt, is dat waarschijnlijk ook zo. Bedorven rood vlees heeft een duidelijke, scherpe ammoniakgeur . Gooi uw vlees weg als het een slechte geur heeft, vooral als de houdbaarheidsdatum van het vlees is verstreken. Druk uw neus niet tegen of in de buurt van het vlees om het te ruiken.
Doe het gesneden vlees in kokend water en voeg 3 laurierblaadjes, 1 zwarte koffie, een beetje peper en 1 tot 2 eetlepels sojabonenpasta toe om de geur van varkensvlees te verwijderen . Voeg genoeg water toe om het vlees te bedekken. Meng de kruiden en sojabonenpasta goed, kook het op hoog vuur en kook het op middelhoog vuur gedurende ongeveer een uur om het te voltooien.
Vers gehakt kan tijdens de houdbaarheidsperiode een aantal kleurveranderingen ondergaan. Dit gebeurt op natuurlijke wijze en een bruine kleur net onder het oppervlak betekent niet dat het vlees oud, muf of onveilig is om te eten .
Rundergehakt is een gezondere keuze dan gehakt van andere vleessoorten omdat het minder verzadigd vet bevat. Toch bevat gehakt relatief veel verzadigd vet dus kan het het beste met enige mate worden gegeten.
USDA raadt aan om gekookt rundvlees binnen 3 tot 4 dagen te gebruiken , gekoeld bewaard (40°F of minder). Koeling vertraagt de groei van bacteriën, maar stopt ze niet. USDA raadt aan om gekookte restjes binnen 3 tot 4 dagen te gebruiken.