De meeste mensen raken besmet met de bacterie door het eten van niet of onvoldoende verhitte dierlijke producten. De salmonellabacterie kan ook op groenten en fruit zitten. De kans dat mensen elkaar besmetten is klein.
Bij voedselvergiftiging kijken we als eerste naar vis en vlees. Ook groenten en zuivel kunnen echter voedselgerelateerde besmettingen veroorzaken. In verrassend veel gevallen zelfs.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Deze bacteriën zijn te vinden op producten zoals rauw vlees, rauwe groente, ei of melk. U kunt een voedselvergiftiging krijgen door deze producten te eten, maar andere veelvoorkomende oorzaken van voedselvergiftiging zijn: Handen te schudden met iemand die het virus, de bacterie of de parasiet draagt. Kruisbesmetting.
Een voedselinfectie is een ontsteking van de maag en darmen. De infectie kan ontstaan als u iets eet of drinkt dat besmet is met een bacterie, virus of parasiet. Vaak leidt de ontsteking tot diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en soms koorts. Een voedselinfectie kan één tot drie dagen duren.
Bij een voedselvergiftiging ontstaan de klachten veel sneller na het eten van besmet voedsel. De klachten duren ongeveer een dag.
Voedselinfecties worden veroorzaakt door inname van voeding met een ziekteverwekkende hoeveelheid virussen, bacteriën of parasieten. Bij een voedselvergiftiging zijn de giftige stoffen die worden geproduceerd door bacteriën of schimmels de boosdoeners.
De klachten van voedselvergiftiging en buikgriep lijken erg op elkaar. Ze hebben dezelfde symptomen: buikpijn, diarree en braken. Voedselvergiftiging krijg je door het eten van verontreinigd voedsel. Buikgriep krijg je door besmetting met een virus of bacterie via een andere persoon, en geeft je vaker koorts.
Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij. Soms hebben mensen ook hoofdpijn, koorts, spierpijn en/of gewrichtspijn.
In grote hoeveelheden zijn solanine en tomatine giftig voor mensen. Ze kunnen misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree veroorzaken. In ernstige gevallen kunnen bewustzijnsverlies, ademhalings- of hartproblemen ontstaan. Niet iedereen is even gevoelig voor solanine en tomatine.
Beschimmeld voedsel eten
Sommige schimmels kunnen gifstoffen produceren, dit zijn mycotoxines. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging met diarree en misselijkheid. In enkele gevallen zijn deze gifstoffen zo giftig dat ze mogelijk kankerverwekkend zijn.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen. Houden de klachten langer dan drie dagen aan? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden groente wordt slap, beschimmelt of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Soms bevatten rauwe groenten en fruit schadelijke bacteriën die u en uw gezin ziek kunnen maken, zoals Salmonella, E. coli en Listeria . CDC schat dat bacteriën op verse producten een groot percentage van de door voedsel overgedragen ziekten in de Verenigde Staten veroorzaken. Het veiligste product om te eten is gekookt; het op een na veiligste is gewassen.
Chapman Family Cancer Wellness bij Piedmont, zegt dat het opnemen van rauw voedsel, met name groenten en fruit, in uw dieet talloze gezondheidsvoordelen kan hebben . "U zult waarschijnlijk meer energie hebben, een betere huid, een betere spijsvertering en een lager risico op hart- en vaatziekten als u eenmaal gewend bent aan het eten van rauw voedsel," zegt ze.
Aarzel dus niet om het advies van een arts in te winnen. Let er in elk geval op dat u voldoende drinkt en rust goed uit. U eet ook het best wat licht verteerbaar voedsel: beschuit, bouillon, yoghurt, rijst ... Vermijd voedingswaren die pikant zijn of slecht verteren, zoals paprika's en champignons.
Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt. Vaak (maar niet noodzakelijk) gaat de diarree gepaard met braken, buikkrampen, misselijkheid, hoofdpijn en koorts. Soms kun je je algemeen ziek voelen.
Gezondheidseffecten voedselinfectie
Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over. De klachten duren tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen.
Een klein deel van de mensen krijgt hersenvliesontsteking als gevolg van besmetting met de Listeria bacterie. Vaak ontstaat dit pas enkele dagen na besmetting met de bacterie (gemiddeld na 9 dagen) Zij hebben last van hevige hoofdpijn, misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid.
Een zorgverlener kan deze termen gebruiken om specifieker te zijn: "Voedselgerelateerde ziekten" betekent alle ziekten die worden veroorzaakt door besmet voedsel of drank. "Voedselvergiftiging" betekent ziekte die specifiek wordt veroorzaakt door een toxine in voedsel . Voedselvergiftiging is een type voedselgerelateerde ziekte.
De misselijkheid treedt meestal 2 tot 4 uur op nadat je iets verkeerds gegeten hebt. Braken is een manier om de maag weer te legen en begint vaak 6 uur na de consumptie van bedorven voedsel. Bij voedselvergiftiging raakt de darm ontstoken, dit wordt veroorzaakt door bacteriën zoals Salmonella en Campylobacter.
Misselijkheid, braken, hoofdpijn, buikpijn, diarree en milde koorts zijn de meest voorkomende klinische symptomen. Er is meestal geen bloed- of slijmbijmenging in de feces. De symptomen verdwijnen na 2 tot 3 dagen bij volwassenen en na ongeveer 1 week bij kinderen.
Klachten en symptomen bij infectie met salmonella
Het duurt ongeveer 6 tot 48 uur voordat een salmonellabesmetting klachten veroorzaakt. Deze periode wordt de incubatietijd genoemd. Klachten die kunnen ontstaan zijn: misselijkheid, overgeven, diarree (soms met slijm en bloed), buikkrampen, koorts en hoofdpijn.
Ruikt het nog goed? Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten.