Bij voedselvergiftiging kijken we als eerste naar vis en vlees. Ook groenten en zuivel kunnen echter voedselgerelateerde besmettingen veroorzaken. In verrassend veel gevallen zelfs.
Veelvoorkomende bacteriën die een voedselvergiftiging veroorzaken zijn bijvoorbeeld salmonella, E-coli of listeria. Deze bacteriën zijn te vinden op producten zoals rauw vlees, rauwe groente, ei of melk.
Wat is een voedselvergiftiging? Een voedselinfectie wordt veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet in je maag of darmen.
De meeste mensen raken besmet met de bacterie door het eten van niet of onvoldoende verhitte dierlijke producten. De salmonellabacterie kan ook op groenten en fruit zitten.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
De misselijkheid treedt meestal 2 tot 4 uur op nadat je iets verkeerds gegeten hebt. Braken is een manier om de maag weer te legen en begint vaak 6 uur na de consumptie van bedorven voedsel.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Soms bevatten rauwe groenten en fruit schadelijke bacteriën die u en uw gezin ziek kunnen maken, zoals Salmonella, E. coli en Listeria . CDC schat dat bacteriën op verse producten een groot percentage van de door voedsel overgedragen ziekten in de Verenigde Staten veroorzaken. Het veiligste product om te eten is gekookt; het op een na veiligste is gewassen.
Chapman Family Cancer Wellness bij Piedmont, zegt dat het opnemen van rauw voedsel, met name groenten en fruit, in uw dieet talloze gezondheidsvoordelen kan hebben . "U zult waarschijnlijk meer energie hebben, een betere huid, een betere spijsvertering en een lager risico op hart- en vaatziekten als u eenmaal gewend bent aan het eten van rauw voedsel," zegt ze.
Gezondheidseffecten voedselinfectie
Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over. De klachten duren tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen.
Meer informatie. Een darminfectie met salmonella gaat meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf over. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt en zout en suiker binnen krijgt. Zo voorkom je dat je uitdroogt.
Voedselinfecties worden veroorzaakt door inname van voeding met een ziekteverwekkende hoeveelheid virussen, bacteriën of parasieten. Bij een voedselvergiftiging zijn de giftige stoffen die worden geproduceerd door bacteriën of schimmels de boosdoeners.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Het kan leiden tot een scala aan symptomen zoals maagkrampen, diarree, overgeven en zelfs de dood. Pluimvee, zeevruchten, vleeswaren, eieren, ongepasteuriseerde zuivelproducten, rijst, fruit en groenten brengen een hoog risico op voedselvergiftiging met zich mee, vooral als ze niet goed worden bewaard, bereid of gekookt .
De klachten van voedselvergiftiging en buikgriep lijken erg op elkaar. Ze hebben dezelfde symptomen: buikpijn, diarree en braken. Voedselvergiftiging krijg je door het eten van verontreinigd voedsel. Buikgriep krijg je door besmetting met een virus of bacterie via een andere persoon, en geeft je vaker koorts.
Terwijl sommige mensen zich geweldig voelen na een sapkuur of na het eten van rauw voedsel, is het niet voor iedereen weggelegd. We zien veel patiënten die last hebben van gas, een opgeblazen gevoel, constipatie, slapeloosheid, een droge huid, verminderde vitaliteit, een koud gevoel en een laag libido door het eten van te veel rauw voedsel.
Kruisbloemige groenten
Groenten die tot de koolfamilie behoren, zoals bloemkool, spruitjes, broccoli en spruitjes, mogen nooit rauw worden gegeten. Deze groenten bevatten suiker die moeilijk te verteren is. Het rauw eten van deze groenten kan leiden tot een aantal gastronomische problemen.
Omdat groenten weinig calorieën bevatten en er veel voedingsstoffen in zitten, zijn er geen nadelen aan veel groenten eten.
Voor mensen met een lagere immuniteit — die een groot risico lopen op infecties — kan het veiliger zijn om groenten te koken dan ze rauw te consumeren. Voor de meeste mensen zijn rauwe groenten een uitstekende bron van vitaminen, mineralen en vezels en kunnen ze deel uitmaken van gezonde eetgewoonten.
Voedingsmiddelen die verband houden met voedselgerelateerde ziekten
Rauwe voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, dat wil zeggen rauw vlees en gevogelte, rauwe eieren, ongepasteuriseerde melk en rauwe schelpdieren, lopen het grootste risico om besmet te zijn.
De meest voorkomende ziekteveroorzakende voedingsmiddelen zijn rauw of onvoldoende gekookt gevogelte, ongepasteuriseerde melk, rauw of onvoldoende gekookte zeevruchten, runderlever en onbehandeld water . De ziekte begint na 9 tot 15 uur met diarree, braken, misselijkheid en buikkrampen.
In de meeste gevallen is een bacterie de oorzaak van een voedselvergiftiging. De meest voorkomende ziekteverwekkers zijn Clostridium perfringens, Salmonella, Campylobacter, Bacillus cereus en Staphylococcus aureus.
Salmonella ruikt ook naar mest. Een beetje zurige lucht is dat. Dus ruik altijd aan je voedsel. Vertrouw je het niet, eet het dan niet.
Een klein deel van de mensen krijgt hersenvliesontsteking als gevolg van besmetting met de Listeria bacterie. Vaak ontstaat dit pas enkele dagen na besmetting met de bacterie (gemiddeld na 9 dagen) Zij hebben last van hevige hoofdpijn, misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid.