Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed. Komkommers verpakt in krimpfolie zijn langer houdbaar. Gare (gekookte) komkommer kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden in de vriezer bewaren (minimaal -18 °C). Rauwe komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
Komkommer. Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging.
Verpak het stuk komkommer in plastic folie om uitdrogen te voorkomen. Niet geschikt om in te vriezen.
Over deze methode: Om komkommers extra knapperig te houden, adviseert Epicurious de volgende methode: Was ze, droog ze grondig, wikkel ze in een theedoek of keukenpapier, doe ze in een open plastic zak zodat er wat lucht kan circuleren en leg ze in de groentelade .
Het beste kan je daarom komkommer op kamertemperatuur te bewaren en binnen een paar dagen op eten. Dek eenmaal aangesneden komkommer af met plastic folie om vochtverlies tegen te gaan. De neutrale smaak laat zich onuitputtelijk combineren, bijvoorbeeld met gangmakers als feta, tomaat, avocado, zalm en dille.
Of u de komkommer schilt of juist met schil en al eet, pletten is de tip. Door het pletten komen er scheurtjes en gaatjes in de komkommer te zitten. Zo kan zout of een dressing zich veel beter hechten.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Nadat u ze hebt gewassen en ingepakt, kunt u komkommers het beste bewaren in de groentelade (ook wel groentelade genoemd) van uw koelkast, ingesteld op hoge luchtvochtigheid met de ventilator dicht . Hoge luchtvochtigheid helpt het ethyleengevoelige fruit vocht vast te houden en voorkomt dat het verwelkt.
Papieren handdoeken kunnen helpen vocht te absorberen om producten langer vers te houden. Bewaar komkommers niet in de buurt van tomaten, appels, avocado's of andere soorten producten die ethyleen afgeven . Dit gas kan ervoor zorgen dat komkommers sneller rotten.
Eén manier om te pekelen is om water, azijn, zout en suiker (ongeveer de helft van het watervolume) aan de kook te brengen en de hete vloeistof over de komkommers te gieten. Sluit de potten vervolgens af en etiketteer ze . Komkommers kunnen ook worden gepekeld zonder het water te koken, wat helpt om de oorspronkelijke consistentie van het rauwe fruit te behouden.
Doe de verpakte komkommers in een plastic zak .
Luchtstroom is essentieel om komkommers droog te houden en te voorkomen dat condensatie zich ophoopt in de hersluitbare zak. Nadat u de verpakte komkommers in de zak hebt gedaan, sluit u deze slechts half af.
Door hydraterende voeding – zoals komkommer – aan je water toe te voegen verminder je het risico op dehydratatie nog meer dan wanneer je enkel puur water drinkt. Komkommer bestaat dan ook voor bijna 100% uit water, wat het de ideale groente maakt om aan je water toe te voegen.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
Let erop dat niet alle fruit- en groentesoorten goed samengaan in een fruitschaal. Het beste kun je fruit en groente in aparte schalen bewaren, die je allebei op een koele, schaduwrijke plek zit. Deze groenten en fruit gaan niet goed samen met elkaar: Aubergine en paprika leg je beter niet bij tomaten of fruit.
Bewaar in je kelder alleen spullen die tegen vocht kunnen. Papier, kleding of elektrische apparaten zijn bijvoorbeeld geen goed idee. En bewaar geen spullen op de grond. Maar zet ze hoog en droog in bijvoorbeeld een stellingkast of op een vlonder.
Wikkel elke hele komkommer in een papieren handdoek en bewaar ze in een afsluitbare zak . Papieren handdoeken doen geweldig werk om overtollig vocht uit de komkommers te verwijderen, waardoor ze langer houdbaar blijven. Plaats de zak in de deur of aan de voorkant van de koelkast, wat doorgaans de warmste plekken in uw koelkast zijn.
Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed. Komkommers verpakt in krimpfolie zijn langer houdbaar. Gare (gekookte) komkommer kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden in de vriezer bewaren (minimaal -18 °C). Rauwe komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
"Zowel vocht als vochtophoping kunnen bijdragen aan het bederven van komkommers", zegt Roszkowski. "Als er te veel vocht is, is de kans groot dat bacteriën die bederf veroorzaken zich vermenigvuldigen, aangezien dit de criteria zijn die ze nodig hebben om te groeien."
Slappe komkommers kunnen weer tot leven worden gewekt door het uiteinde eraf te snijden en ze in een kom met koud water te zetten . Als je overgebleven plakjes komkommer hebt, bewaar ze dan in een afsluitbare bak met een vel keukenpapier om ze knapperig te houden.
Het is daarom het beste om komkommers te bewaren in de groentelade van de koelkast bij 50°F tot 54°F met een luchtvochtigheid van 90%-95%. Om te voorkomen dat ze slijmerig worden, kunt u ze in krimpfolie wikkelen of in een afgesloten plastic zak met keukenpapier bewaren , en ze uit de buurt houden van producten die ethyleen afgeven, zoals tomaten.
Hoewel komkommers gevoelig zijn voor koude kou, is de koelkast nog steeds de beste plek om ze te bewaren . Bij kamertemperatuur blijven komkommers slechts ongeveer twee dagen goed. Dus, wat is de oplossing? Bewaar komkommers in het warmste deel van de koelkast — aan de voorkant, het verst van de koelelementen.
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
Stevige komkommers zijn, buiten de diepvries, een week houdbaar. Komkommer invriezen kan ook. Dat doe je best niet met rauwe komkommer, die zo zijn smaak verliest en pap wordt. Gerechten met komkommer invriezen kan wel.
Hoe weet ik of een komkommer niet goed meer is? De komkommer heeft dan rotte plekken of gaat schimmelen. Bederf ontdek je snel door je zintuigen te gebruiken. Dus kijk, ruik of proef en je weet het!