In een steekproef heeft PAN-NL in 13 bakjes gangbare aardbeien in totaal 12 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden, gemiddeld per bakje 3,0 verschillende stoffen; in 2021 en 2022 waren dat gemiddeld 3,5 en 3,7 verschillende stoffen.
Elke aardbei is bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen. Dat blijkt uit steekproeven die vorig jaar zijn genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Van de verschillende soorten fruit zijn in citrusvruchten en druiven gemiddeld het hoogste aantal verschillende residuen van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Deze worden gevolgd door kersen, aardbeien, bananen, perziken en abrikozen.
Alleen op de bakjes aardbeien van Ekoplaza en Odin werden geen bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Op aardbeien uit de overige supermarkten zitten gemiddeld drie verschillende bestrijdingsmiddelen. Dat is wel wat minder dan in 2021 en 2022, toen waren dat gemiddeld 3,5 en 3,7 verschillende stoffen.
We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Het wordt aangeraden om ongeveer acht aardbeien per dag te eten . Volgens experts kun je echter ongeveer vier aardbeien van normale grootte per dag eten en tot zes als ze extreem klein zijn, bij elke maaltijd. Je kunt elke dag 200 gram fruit eten, maar je moet altijd een breder scala aan fruit eten.
Ze is zeer rijk aan vitamine C (64 mg per 100 gram), een antioxidant dat ideaal is om de weerstand te versterken en dat een weldaad is voor huid en haar. Aardbeien zijn ideaal als gezonde snack omdat ze het hongergevoel wat afremmen.
Maïs staat op de eerste plaats van het rijtje gewassen dat het minste aantal pesticiden of restanten van pesticiden bevatten. In dalende lijn gevolgd door avocado, ananas, kool, ui, erwten, papaya, asperge, mango, aubergine, honingmeloen, kiwi, cantaloupemeloen, bloemkool en pompelmoes.
Op de groene lijst staan de producten waarbij in minder dan 10 procent van de gevallen hormoonontregelende bestrijdingsmiddelen zijn gevonden, deze zijn dus het meest veilig. Onder meer broccoli, aubergine, komkommers, mango en uien leveren weinig gevaar op voor hormoonverstoring.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Aardbeiensap bevat naar verluidt ongeveer 6 ppb HCN (uitzonderlijk weinig) en wordt gevormd door de hydrolyse van cyanogene glycosiden die zich in de athenes bevinden (de kleine gele bultjes op het oppervlak van de vrucht). Geschat wordt dat een dagelijkse inname van < 20 mg onschadelijk is voor een volwassene, aangezien HCN in de lever wordt gemetaboliseerd.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
In totaal 12 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden, gemiddeld per bakje 3,0 verschillende stoffen; in 2021 en 2022 waren dat gemiddeld 3,5 en 3,7 verschillende stoffen.
Voedselwaakhond Foodwatch maakt zich vooral grote zorgen over de bestrijdingsmiddelen die volgens de organisatie blijvend in niet-biologische vruchten te vinden zijn. 'Mandarijnen, sinaasappels, druiven en aardbeien waren het meest vervuild; kiwi's het minst', aldus een telling van Foodwatch in 2021.
Groenten met de meeste sporen van pesticiden zijn selderij (50 procent), knolselderij (45 procent) en bloemkool (31 procent). Hans Muilerman van het PAN verklaart de toename door resistentie bij insecten, schimmels en onkruid. "Daardoor gaan boeren meer spuiten en dat zorgt alleen maar voor nog meer resistentie.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Gemiddeld worden per hectare bananen plantage 50 kg bestrijdingsmiddelen per jaar gebruikt in vergelijking tot bijvoorbeeld 4,5 kg voor de conventionele aardappelteelt in Noord-Europa, en aardappelen zijn een van de meest bespoten groenten.
Avocado's en suikermaïs waren de schoonste producten: minder dan 2 procent van de monsters van elk product vertoonde detecteerbare pesticiden.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Aardbeien zou hij dus niet bestempelen als het gezondste fruit. “Maar als je gezond wilt snacken en kijkt naar calorieën en suikers, kun je beter een handje aardbeien nemen dan een appel.” Dat wordt volgens hem trouwens ook geclaimd door zogenaamde superfoods.
Een banaan bevat veel vitamine B6. Ongeveer 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zelfs. Deze vitamine is onmisbaar in je spijsvertering, belangrijk voor je weerstand en zenuwstelsel en het houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Daardoor wordt je humeur ook beter.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Een beschimmelde aardbei moet worden weggegooid . Als een bes alleen gekneusd is, maar geen tekenen van schimmel vertoont, kan het gekneusde deel worden weggesneden. Als u per ongeluk een beschimmelde aardbei eet, weet u dat omdat beschimmelde aardbeien een onaangename smaak hebben die een beetje zuur en zuur is en u misschien aan blauwe kaas doet denken.
Beste tijd om aardbeien te eten
Je kunt aardbeien in de ochtend eten als onderdeel van je ontbijt. Aardbeien eten in de avond is ook een goed idee als je ze voor het avondeten eet als tussendoortje. Vermijd aardbeien laat op de avond na het avondeten, omdat het kan leiden tot spijsverteringsproblemen .
Met hun hoge vezelgehalte kunnen aardbeien helpen bij het ondersteunen van een gezonde spijsvertering, het voorkomen van constipatie en het voeden van de nuttige bacteriën in uw darmen , concludeerde een onderzoek uit 2020 dat werd gepubliceerd in Nutrients. "Vezels zijn een noodzakelijk onderdeel van de spijsverteringsgezondheid, algehele metabolische gezondheid, hartgezondheid en meer", legt Lubeck uit.