A: Hoewel beide bessen rijk zijn aan voedingsstoffen, worden wilde bosbessen beschouwd als rijker aan anthocyaninen, een soort antioxidant, dan blauwe bessen. Beide bessen leveren echter vitamine C, vitamine K en vezels, wat ze beide een gezonde keuze maakt.
Wilde bosbessen zijn een uitstekende bron van vitamine C, een krachtige antioxidant die uw immuunsysteem kan versterken en u tegen ziekten kan beschermen. Vitamine C kan de productie van immuuncellen bevorderen en helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen die celbeschadiging kunnen veroorzaken.
Zijn wilde bosbessen gezonder dan gewone? Ja, ze hebben een hogere antioxidantcapaciteit, meer vezels, minder suiker, meer ijzer, meer mangaan en een intensere concentratie van bioactieve plantencomponenten dan gewone bosbessen.
De blauwe bes groeit aan een hoge struik, bloeit in trossen en de bes is wit-crème tot roze gekleurd. Terwijl de bosbes aan lage struiken groeit, donkerblauw gekleurd is en niet in grote trossen hangt. De bosbes is daarom veel moeilijker commercieël te verbouwen.
Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
Blauwe bessen kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken
Hoewel bosbessen over het algemeen als gezond voedsel worden beschouwd, kunnen ze soms spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals constipatie of diarree. Als u te veel bosbessen eet, kunt u last krijgen van maagpijn of krampen.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Wereldwijd is de teelt van blauwe bessen relatief nieuw. De vraag naar het product groeit nog altijd, vooral vanwege de gezonde eigenschappen die aan het fruit worden toegeschreven. De prijs voor blauwe bessen ligt daarmee hoog en dat is ook de reden dat veel landen een potentiële markt in het product zien.
De belangrijkste antioxidanten in blauwe bessen zijn flavonoïden, die ontstekingen onderdrukken en veroudering tegengaan. Een specifieke groep flavonoïden, anthocyaninen, zijn verantwoordelijk voor de blauwe kleur van de bes en hebben ook een goede invloed op de hart- en bloedvaten.
De zwarte bes is geen familie van de bosbes (Vaccinium myrtillus) of blauwe bes (Vaccinium corymbosum), wel van de aalbes (Ribes rubrum) en kruisbes (Ribes uva-crispa). De teelt van zwarte bessen vertoont sinds de eeuwwisseling een dalende lijn, die van blauwe bessen is enorm gegroeid.
Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende. En probeer ook niet alleen maar blauwe bessen te eten, maar varieer ook regelmatig met andere fruitsoorten.
Blauwe bessen bevatten vezels die de darmwerking ondersteunen en de stoelgang reguleren. Daarnaast hebben de antioxidanten in blauwe bessen een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij de behandeling van diarree en andere darmproblemen.
Yoghurt ontbijt met blauwe bes en kokossnippers
Een yoghurt ontbijt is gezond en geschikt als je aan het afvallen bent! Combineer het liefst met rood fruit, bijvoorbeeld antioxiderende blauwe bessen.
Ten eerste zijn blauwe bessen rijk aan gezonde voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten. Tegelijkertijd bevatten ze weinig calorieën. Verschillende soorten bessen hebben elk hun eigen gezondheidsvoordelen, maar de blauwe bes scoort het hoogst als het om antioxidanten gaat.
Bosbessen zitten boordevol antioxidanten en hebben bewezen de immuniteit te versterken . Bosbessen kunnen ook uw cardiovasculaire gezondheid verbeteren en de hersenen helpen hun geheugen te verbeteren. Hier zijn 5 gezondheidsvoordelen van bosbessensap die u kunt krijgen door van dit smakelijke drankje te genieten.
Naast dat ze weinig calorieën bevatten, zijn bosbessen ook rijk aan voedingsstoffen. Ze zijn een goede bron van vitamine C en vitamine K, en ook van mangaan. Een kopje bosbessen levert de volgende aanbevolen dagelijkse inname van vitaminen en mineralen: Vitamine C: 24%.
Bessen van alle soorten, zoals bosbessen, aardbeien, frambozen en bramen, zijn een uitstekende manier om de ochtend te beginnen . Ze bevatten weinig calorieën, veel vezels en bevatten ziektebestrijdende antioxidanten.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Let op: Hoewel blauwe bessen erg gezond zijn, is het wel verstandig om er rekening mee te houden dat deze fruitsoort fructose (fruitsuiker) bevat. Het eten van te veel fruit kan het afvallen vertragen. Daarom is het aan te raden om niet meer dan twee porties fruit per dag te eten.
Met 3,6 gram vezels per kopje blauwe bessen zijn de vruchten een goede bron van vezels. Beschermt tegen hartaandoeningen. De vezels, kalium, foliumzuur, vitamine C, vitamine B6 en fytonutriënten in bosbessen ondersteunen de gezondheid van het hart.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van wilde bosbessen? Wilde bosbessen (Vaccinium myrtillus) zijn o.a. rijk aan vitamine C en E. Deze vitamines versterken het immuunsysteem, verminderen ontstekingen en helpen de kwaliteit van huid te ondersteunen.
En je eet ook niet alle delen van de vrucht. Een stuk fruit van 125 g - zonder schil, klokhuis of pit gerekend - komt ongeveer overeen met: 1 middelgrote appel; 1 middelgrote peer; 2 pruimen; 8 aardbeien; 6 eetlepels bosbessen; 20 braambessen; 20 kersen of twee handjes kersen; 25 frambozen.
Het mengen van bosbessen met zuivelproducten, zoals yoghurt of magere melk , heeft echter geen klinisch effect, omdat is aangetoond dat zuivelproducten de opname van voedingsstoffen uit bessen blokkeren.
"Fruit, met name citrusvruchten zoals aardbeien, druiven, sinaasappels, amla, etc., mag niet met melk of yoghurt worden ingenomen. Dit komt omdat deze combinatie kan leiden tot gastritis en een groot aantal andere gezondheidsproblemen van de darmen ," zei ze.
Je moet vermijden om bosbessen te wassen voordat je ze in de koelkast bewaart , omdat het extra vocht ervoor zorgt dat ze sneller bederven. Dit kan ze ook zacht en papperig maken, zegt Vu, dus wacht tot je ze wilt eten.