Maar onderzoek van de voedselautoriteit NVWA laat zien dat aardappels relatief 'schoon' zijn. De maximumgrens voor bestrijdingsmiddelen wordt nauwelijks overschreden. Duurzaamheid kan ook een reden zijn om de aardappel niet te schillen, want zo gooi je minder weg.
Het USDA Pesticide Data Program vond resten van 35 pesticiden op aardappelschillen . Zorg ervoor dat u uw aardappelen altijd grondig wast, met een groenteborstel en, als u die hebt, veggie wash of een beetje azijn en water.
Schillen was nodig om de grootste hoeveelheid pesticiden in de schil te verwijderen. Wassen met water en/of andere oplossingen, evenals het kookproces (blancheren en frituren) hielpen om de meeste pesticideresten van de aardappelknollen te verwijderen.
2) Als wortelgroente absorberen aardappelen alle pesticiden, herbiciden en insecticiden die boven de grond worden gespoten en uiteindelijk in de grond terechtkomen. Bij aardappelen is de chemische behandeling echter vrij uitgebreid.
De schillen van bijvoorbeeld gewone gele aardappels, komkommers en aubergines zijn prima en veilig om te eten, schrijft hij. En ja, zelfs de kiwi zou met schil gegeten kunnen worden. Tip: kies dan eerst eens voor een goudgele kiwi; deze hebben amper haartjes, wel zo fijn!
Glycoalkaloïden komen van nature voor in aardappelen en zijn in hoge concentraties giftig voor mensen . Glycoalkaloïden zijn geconcentreerd in de schil en langdurige blootstelling van knollen aan licht stimuleert de vorming van glycoalkaloïden nabij het oppervlak van de aardappelknol. Glycoalkaloïden worden niet afgebroken door koken of frituren.
Aardappelschillen voor Renewables
komen tot stand doordat de aardappelen worden geschild en/of geborsteld. Hierbij ontstaat na het schillen een product bestaande uit schil en een deel van het zetmeel onder de schil. Het bijproduct Aardappelschillen voor Renewables bevatten voornamelijk zetmeel en eiwit.
Voor een gemiddelde volwassene is 200 mg solanine schadelijk; de dubbele hoeveelheid kan zelfs dodelijk zijn. Aardappels bevatten gemiddeld 40 mg solanine per kg. Na het eten van meer dan 5 kilo aardappels in één keer kun je dus ziekteverschijnselen verwachten. Maar ook zonder solanine heb je dan al wel buikpijn.
De aardappel: een van de Dirty Dozen van EWG.
Biologisch scoort beter
Een belangrijk verschil met gangbaar is dat biologische boeren geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Omdat kunstmest maken veel energie kost, scheelt het bij biologische landbouw energie en broeikasgasuitstoot.
Houd het fruit of de groente onder stromend water in een zeef . Dit verwijdert meer pesticiden dan het onderdompelen van de producten. De FDA raadt af om fruit en groenten te wassen met zeep, wasmiddel of commerciële productenreiniger. Het is niet bewezen dat ze effectiever zijn dan alleen water.
De meeste schadelijke stoffen, zoals dioxines, pesticiden, pcb's en lood, kun je grotendeels uit je groenten halen door ze te wassen, schillen of pellen.
L'azijn helpt de structuur ervan te behouden aardappelen dankzij de zure pH, die als een echt schild werkt. Met deze kleine truc wordt het oppervlak van de aardappelen blijven intact en voorkomen dat ze tijdens het koken afbrokkelen.
Fruit of groente onder stromend water houden verwijdert meer dan het onderdompelen van de producten. Producten zoals aardappelen schillen of schrobben met een stijve, schone borstel of zachte items zoals perziken wrijven terwijl u ze onder stromend water houdt, werkt het beste om resten te verwijderen.
Bij het beslissen welke voedingsmiddelen u biologisch koopt, zijn aardappelen een must . De meeste conventioneel geteelde aardappelen hebben een van de hoogste pesticidengehaltes van alle soorten fruit en groenten. De USDA ontdekte dat 81 procent van de aardappelen die in 2006 werden getest, pesticiden bevatten, zelfs nadat ze waren gewassen en geschild.
Laat ze een paar minuten weken om het vuil los te maken. Schrobben Neem na het weken elke aardappel en schrob ze voorzichtig met een zachte borstel of spons . Concentreer u op het verwijderen van hardnekkig vuil, maar wees voorzichtig dat u niet te hard schrobt, omdat u de schil niet wilt beschadigen.
Nee . Zelfs een klein kind kan duizenden porties Amerikaanse aardappelen eten zonder dat er schadelijke gezondheidseffecten optreden door de zeer kleine hoeveelheid pesticideresten die aanwezig kunnen zijn . Aardappelen zijn een van de meest geconsumeerde groenten ter wereld.
Omdat ze in de grond groeien, kunnen ze bacteriën, pesticiden en vuil met zich meedragen . 1 Ze vereisen een reinigingsproces in drie stappen: wassen, schrobben en drogen, om ervoor te zorgen dat ze klaar zijn voor uw gratin, shepherd's pie of een bakplaat om te braden.
Bij het fruit 'scoorden' blauwe bessen (51 procent), perziken (45 procent) en aardbeien (38 procent) het slechtst. Groenten met de meeste sporen van pesticiden zijn selderij (50 procent), knolselderij (45 procent) en bloemkool (31 procent).
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Kort samengevat: het belangrijkste is dat je vooral voor veel afwisseling zorgt op je bord en vooral: onthoud dat een klassieke patat niét slecht is voor je gezondheid. Elke dag een aardappel kan op zich geen kwaad, maar variatie is hier de sleutel tot succes: afwisselen met andere koolhydraten dus.
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.
Voedingsrijk: Aardappelschillen zitten boordevol essentiële voedingsstoffen, waaronder vitaminen, mineralen en vezels. Ze zijn met name rijk aan kalium, een mineraal dat cruciaal is voor het handhaven van de elektrolytenbalans, het reguleren van de bloeddruk en het ondersteunen van spier- en zenuwfunctie .
Aardappelen
Twintig procent van de voedingsstoffen zit in de aardappelschil. Een ongeschilde aardappel bevat meer vezels, calcium, ijzer, kalium, fosfor, riboflavine, foliumzuur en vitamine A en K. Laat de schil dus zitten bij het maken van gebakken aardappelen. Dat geeft ze ook extra smaak en textuur.
Aardappelen hoeven niet per se geschild te worden, zeker om te bakken en voor ovenbereidingen is schillen niet nodig. Eet aardappelen alleen in de schil als ze vers en onbeschadigd zijn. Gebruik eventueel een scrubhandschoen om de schil van de aardappelen schoon te maken.