Pinda's en dus ook pindakaas (want dat bestaat voor meer dan 90% uit pinda's) bevat veel vitamine A, vitamine E, foliumzuur, calcium, magnesium, zink, ijzer, koper, selenium en vezels.
IJzer zit ook in de volgende plantaardige producten:
peulvruchten zoals bonen, erwten, linzen of kapucijners. pindakaas, sesampasta en notenmoes.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden. “Pinda's zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt. Ander onderzoek toont aan dat mensen die veel pindakaas eten, een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen.
Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl. Bron van eiwitten, rijk aan onverzadigde vetten. Bron van vitamine B3, vitamine E, Magnesium, Zink en Fosfor. Calvé werkt continu samen met haar pindaboeren aan het verder verduurzamen van de pindateelt.
De hoge voedingswaarde en eventuele toevoeging van suiker kunnen leiden tot overgewicht. Soms wordt zout toegevoegd, dat leidt weer tot een hoge bloeddruk en dat is nu juist een risico voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Maar, alle reden dus voor een goed overwogen aanschaf van uw verrukkelijke pindakaas.
Niet-100% pindakaas is beter te smeren. Er zijn stoffen aan toegevoegd zoals emulgatoren en palmvet om de pindakaas smeerbaar te houden. En dát maakt deze pindakaas minder gezond. Kies je voor pindakaas, neem dan dus een variant met 100% pinda's, zonder toegevoegd zout, suiker, emulgatoren en ander vet.
Zijn er nadelen aan het eten van pindakaas? Pindakaas is een calorierijk voedsel , dus houd dat in gedachten als u uw calorie-inname in de gaten houdt. Sommige pindakaassoorten kunnen meer toegevoegde suikers, gehydrogeneerde oliën en zout bevatten, dus controleer het etiket nogmaals en kies de optie die het beste bij u past.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Een ander vet in pindakaas is oliezuur. Oliezuur draagt bij tot het behoud van een gezond cholesterolgehalte, bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Ook bevat pindakaas omega-6. Dit vetzuur verlaagt het slechte (LDL-) cholesterol en verhoogt het beschermende (HDL-) cholesterol.
Ja, pindakaas is goed voor je cholesterol. Pindakaas bevat vitamine B3, ook wel bekend als niacine. Een belangrijke als het gaat om je stofwisseling en cholesterol.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.
Pindakaas kan je heel goed helpen bij het sporten. Het onderdrukt namelijk de honger, helpt bij de vetverbranding en is perfect voor het opbouwen van spieren. Helemaal deze variant met extra eiwitten.
Het meeste ijzer bevatten: volkorenbrood, roggebrood, volkorencrackers en -knäckebröd, muesli, zilvervliesrijst en volkoren macaroni/ -spaghetti, (volkoren)ontbijtkoek, tussendoorbiscuits zoals Evergreen en maaltijdrepen van Weight Care. Alle vleessoorten bevatten veel ijzer.
Pindakaas is rijk aan ijzer en kan worden gebruikt als smeersel of aan kinderen worden geserveerd. Pindakaas bevat 0,56 mg ijzer per eetlepel. Witte bonen zijn goed als het gaat om ijzer, met 8 mg per portie.
Vermijd zoveel mogelijk de volgende voedingsmiddelen: ■ koffie, cacao; ■ rode wijn; ■ grote hoeveelheden kruiden. Meer informatie over ijzertekort tijdens en na de zwangerschap vindt u bijvoorbeeld: ■ in ons Patiënten Service Centrum, route C02.
Wat als je elke dag pindakaas eet? Zoals we hierboven al noemden, is er een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor pindakaas. Als jij elke dag lekker geniet van een boterham met pindakaas en hierbij onder de 20 gram blijft, is er niks aan de hand.
Het advies is daarom om dagelijks 1 handje (15-25 gram) ongezouten noten te eten. Een volkoren boterham besmeerd met 100% pindakaas valt hier ook onder.
Daarnaast bevatten pinda's antioxidanten zoals resveratrol, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het verminderen van spierontstekingen na inspanning. Pindakaas op volkorenbrood: Smeer pindakaas op volkorenbrood als een smakelijke en voedzame pre- of post-workout snack.
Over vezels gesproken, pindakaas en jam kunnen je darmen gezond houden en je stoelgang regelmatig . "Pinda's bevatten niet alleen veel vezels, maar ook een goede hoeveelheid niacine, wat de spijsvertering kan helpen," zegt Geiger.
Pindakaas bevat wel degelijk calorieën, met bijna 200 calorieën per portie van 2 eetlepels (32 gram). Bovendien komt meer dan 75% van die calorieën uit vet ( 1 ). Wanneer u meer calorieën binnenkrijgt dan u verbrandt, kan er gewichtstoename optreden.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.
De beste 100% pindakaas: een overzicht
Helaes 100% pindakaas van Aldi (€ 1,29 voor 350 g): 7,2. Albert Heijn Terra 100% pindakaas (€ 2,59 voor 350 g): 6,9. Calvé 100% pindakaas fijngemalen (€ 3,98 tot € 4,49 voor 350 g): 6,5.
Skippy's hele lijn natuurlijke spreads is vrij van conserveringsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen en kleurstoffen. Zoals de meeste pindakaas is deze ook vrij van cholesterol en transvet.
Calvé 100% pinda's met fijn gemalen stukjes pinda. Dat is 100% puur genieten! Ideaal voor op de cracker of boterham maar ook door smoothies of om mee te koken en bakken.