Drink vanaf 4 tot 6 uur voor het slapen gaan geen zwarte thee, koffie, cola, energiedrankjes en eet geen chocola. Deze dranken/voedingsmiddelen bevatten cafeïne en kunnen het inslapen moeilijker maken.
Koffie en thee
Het zorgt ervoor dat je actief bent en, wat erg belangrijk is, wakker blijft. Het spreekt voor zich dat je deze drank niet moet gaan drinken voor het slapen gaan. Naast koffie is thee ook een grote boosdoener. Het bevat namelijk de helft van de hoeveelheid cafeïne die in een kopje koffie zit.
De tip van veel oma's: warme melk. In melk zitten kalmerende stoffen. Daarnaast heeft ook het rustig drinken van warme melk een rustgevend effect en helpt het in slaap vallen. Kruidenthee, vooral met kamille, valeriaan of munt, draagt bij aan een fijne nacht.
Vermijd het liefst ook chocolade, omdat hier vaak cafeïne in zit waardoor je een wakkerder gevoel kunt ervaren. De volgende etenswaren kun je beter laten staan voordat je naar bed gaat: Vet voedsel, zoals vette kaas en worst en snacks uit de frituurpan. Heel scherp voedsel, zoals pepers, scherpe tapenades en meer.
“Het grootste nadeel van water drinken voor het slapen is dat we er waarschijnlijk midden in de nacht wakker van worden. Dit kan slaapstoornissen veroorzaken, wat gevolgen kan hebben voor onze gezondheid en levensstijl.”
Wanneer is de beste tijd om te stoppen met drinken? Het wordt vaak aanbevolen om twee uur voordat je naar bed gaat te stoppen met water drinken. Op die manier overspoel je je lichaam niet met extra vocht dat midden in de nacht een ongewenste trip naar de badkamer kan veroorzaken.
Alcohol, koffie, thee, energiedrankjes en frisdrank kunnen de slaap beïnvloeden en moeten worden vermeden of met voorzichtigheid worden gebruikt tijdens het reizen. Als u besluit om een van deze dranken te drinken, denk dan na over de hoeveelheid en het tijdstip van consumptie.
Cafeïne vinden we in koffie en cola, maar soms ook in thee (theïne). Cafeïne zorgt ervoor dat u alert en wakker blijft. Als u te veel koffie drinkt overdag of na 17 uur nog een kopje drinkt, dan hebt u de neiging om langer wakker te blijven, minder snel in slaap te vallen en minder vast te slapen.
“Griekse yoghurt bevat veel eigenschappen die een positieve invloed kunnen hebben op je slaap. Het is eiwitrijk, bevat weinig suiker en juist veel probiotica. Het eiwit helpt je 's nachts te ontspannen en probiotica kunnen de slaapkwaliteit verbeteren”, zegt Beckerman.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Ontspan met een warm, rustgevend drankje
Drink in goede slaap met deze kalmerende brouwsels: Kruidenthee, met name kamille en pepermunt , kan de geest en het lichaam ontspannen ter voorbereiding op de slaap. Warme melk met honing werkt als een natuurlijk kalmeringsmiddel.
Lavendelthee : Het is geen geheim dat lavendel kalmerende en rustgevende effecten heeft, en een studie5 laat zien dat lavendelthee niet alleen de slaapkwaliteit kan verbeteren, maar ook minder vermoeid kan maken. Passiebloemthee: Hoewel er beperkt onderzoek is gedaan, wordt passiebloemthee gebruikt om de slaaptijd te verbeteren.
Kamille en valeriaan zijn populaire theesoorten die mensen voor het slapengaan drinken, maar andere stoffen kunnen ook helpen. Denk bijvoorbeeld aan amandelmelk en kersensap . Hoewel sommige dranken tryptofaan of melatonine bevatten, waarvan bekend is dat ze de slaap verbeteren, weten onderzoekers niet hoe andere dranken mensen helpen in slaap te vallen.
Volkoren voedsel
Denk hierbij bijvoorbeeld aan volkoren pasta, havermout en volkoren brood. Deze volkoren producten stimuleren de aanmaak van L-tryptofaan. Zoals al eerder genoemd zorgt deze stof voor de aanmaak van melatonine, wat de slaap bevordert.
Kersensap. Kersensap is een handig natuurlijk slaapmiddel. Drink er een half glas van en je hebt meer kans dat je lekker slaapt. Kersensap is een natuurlijk middel dat tryptofaan bevat, een aminozuur dat eerst in serotonine en daarna in melatonine wordt omgezet.
Afvallen tijdens het slapen
Door genoeg water te drinken zorgt u er tevens voor dat u de stofwisseling verhoogt. Hierdoor verbrandt u meer calorieën. Daarnaast verwarmt uw lichaam het water waardoor u ook weer extra calorieën verbrandt.
Toch is het geen goed idee om voor het slapen dan nog een glas water te drinken, want dat kan de slaapkwaliteit ook aantasten. Dat komt doordat je 's nachts vaker uit bed moet voor een nachtelijk bezoek aan het toilet. En die slaaponderbrekingen zijn funest voor je nachtrust.
Probeer idealiter uw vochtinname één tot twee uur voor het slapengaan te verminderen of te stoppen. Dit kan helpen om nachtelijke toiletbezoeken en slaapverstoringen te minimaliseren. Als u echter merkt dat u 's nachts wakker wordt door dorst of uitdroging, kan een klein slokje water dichter bij bedtijd nodig zijn.
Ook al helpt paracetamol op zichzelf niet om beter te slapen, valt men toch sneller in slaap.” Daarnaast kan de pijnstillende werking ervan bij degenen die met pijn kampen inderdaad wel degelijk helpen om beter in slaap te komen.
Het beste kun je 's avonds kruidenthee drinken. Kruidenthee bevat namelijk helemaal geen theïne. Bepaalde kruiden staan immers al eeuwen bekend om hun rustgevende effect. Denk aan kamille, maar ook valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem.
Drink het op. Nee, geen alcohol, want dat kan de slaap verstoren. Gamaldo raadt warme melk, kamillethee en zure kersensap aan voor patiënten met slaapproblemen. Hoewel er niet veel wetenschappelijk bewijs is dat een van deze nachtelijke drankjes je slaap verbetert, kan het geen kwaad om ze te proberen, zegt Gamaldo.
Cafeïnehoudende voedingsmiddelen en dranken
Vanwege dit effect kunnen cafeïnehoudende voedingsmiddelen en dranken, waaronder frisdrank, koffie, thee met cafeïne en chocoladeproducten met cafeïne, de slaap negatief beïnvloeden en je 's nachts wakker houden.
Dat gezegd hebbende, als je een halve fles Scotch drinkt voor het slapengaan, dan zal dat natuurlijk je slaap verstoren. Het kan ook duiden op een breder probleem. Daarentegen heeft een kleine sherry of een slokje whisky voor het slapengaan nog nooit iemand kwaad gedaan en het kan vaak de perfecte afsluiting zijn van een heerlijke avond .