Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Na 2 dagen is de kans dat er gevaarlijke bacteriën op het eten groeien namelijk een stuk groter. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Sommig eten kun je namelijk veel langer bewaren in de koelkast. Denk aan zelfgemaakte advocaat, jam of ingemaakte groenten.
Welke manier je kiest is afhankelijk van hoe lang je het wilt bewaren! Sommige commercieel gedroogde pasta kan tot 2 jaar vers blijven, maar zelfgemaakte pasta is veel korter houdbaar— ongeveer 2-6 maanden voor gedroogde pasta, tot 8 maanden ingevroren of 1 dag in de koelkast.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pasta ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Bewaar je pasta in een afgesloten vershoudbakje en zet het binnen 2 uur na koken in de koelkast – zo kan je het nog 2 dagen bewaren.
Bacteriën kunnen snel groeien op voedsel dat langer dan 2 uur op kamertemperatuur is bewaard . Als voedsel in een kamer of buiten wordt bewaard waar de temperatuur 90 graden F of hoger is, moet het binnen slechts 1 uur in de koelkast worden gezet of worden weggegooid. Mythe: Wanneer ik voedsel in de magnetron zet, doden de magnetrons de bacteriën.
Bederfelijke producten zijn volgens de Warenwet producten die gekoeld bewaard moeten worden om groei van ziekteverwekkende micro-organismen of bederf tegen te gaan.
Bij 4 °C in de koelkast groeien bacteriën en schimmels nauwelijks. Het is daarom belangrijk om bederfelijk eten in de koelkast te bewaren. Stel de temperatuur van de koelkast in op 4 °C. Bij deze temperatuur bederven producten minder snel en ook ziekteverwekkers groeien nauwelijks.
Gooi alle bederfelijke voedingsmiddelen weg, zoals vlees, gevogelte, eieren, bijgerechten of ovenschotels, die langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn bewaard; één uur bij kamertemperatuur boven 90 °F. Zodra restjes veilig zijn bewaard, blijven ze drie tot vier dagen veilig .
Macaroni kun je ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast en maximaal 3 maanden in de vriezer. Wij raden daarom altijd aan om de overgebleven macaroni te bewaren.
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen.
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Zeer bederfelijke voedingsmiddelen
Deze categorie omvat, maar is niet beperkt tot, de volgende verse voedingsmiddelen: rauwe groenten, rauw fruit, rauwe melk, vis, gevogelte en rood vlees . Van deze voedselgroepen zijn verse rauwe vruchten het minst vatbaar voor bacteriële bederf, omdat de pH van het fruit de bacteriële groei vertraagt.
Het beste plan is om restjes direct na de maaltijd in de koelkast te zetten. Eten dat buiten staat voor een feestje of picknick, moet na twee uur worden gekoeld op normale kamertemperatuur. Als het boven de 90 graden Fahrenheit (32 graden Celsius) of meer is, mag het eten niet langer dan een uur buiten staan .
Kun je soep een nachtje laten staan? In de meeste gevallen moet je soep niet een nachtje laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.
Havern legt uit: " De maximale tijd dat bederfelijke voedingsmiddelen in de gevarenzone kunnen [blijven] is twee uur . Na twee uur moet het voedsel worden geconsumeerd, correct worden bewaard of worden weggegooid. Dit omvat alle gekookte restjes, [gesneden] fruit en groenten, vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivelproducten."
Wanneer u restjes rijst en pasta opmaakt, zorg er dan voor dat u ze helemaal verwarmt tot 165°F en ze meteen opeet . Verwarm hele gerechten niet meer dan één keer opnieuw en bewaar ze niet langer dan een paar dagen, zelfs als ze goed zijn bewaard en gekoeld.
Over het algemeen geldt dat restjes die in een koelkast op 40 graden Fahrenheit of lager worden bewaard, binnen drie tot vier dagen moeten worden opgegeten , volgens de USDA. Als u het niet binnen die tijd kunt opeten, doe het dan in de vriezer bij 0 graden Fahrenheit.
Gerechten met veel zuivel zijn meestal niet ideaal als restjes, omdat de eiwitten en vetten zich scheiden als ze worden opgewarmd. In het geval van macaroni en kaas wordt het gerecht daardoor vaak papperig en smaakloos. Aan de andere kant kan je macaroni en kaas droog en vettig smaken als je het op de verkeerde manier opwarmt .
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten.
Verse eieren kun je ongeveer 4 weken bewaren, vanaf het moment dat het ei gelegd is. Omdat je bij een gekocht ei niet weet wanneer deze precies is gelegd, kun je het beste van de houdbaarheidsdatum op de verpakking uitgaan. Let op dat eieren met een beschadigde eierschaal veel minder lang houdbaar zijn.
Je kan zowel warme als koude gerechten als restjes bewaren. Maar er is een belangrijk verschil. Gerechten die warm geserveerd werden, kan je nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Je doet dit best in een afgesloten bakje dat geschikt is om voeding in te bewaren of je kan ook de pot afdekken met plastiekfolie.