Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Margarine, halvarine en bak- en braadproducten
Om te weten hoe lang je een margarineproduct kunt bewaren, kijk je in de eerste plaats op het etiket. Margarines, halvarines en bak- en braadproducten zijn ongeveer 3 maanden houdbaar.
Het antwoord op deze vraag zal je vast bevallen, want volgens het Voedingscentrum kun je boter met een gerust hart nog na de houdbaarheidsdatum blijven eten.
Margarine "bederft" niet echt, tenminste niet op een gevaarlijke manier. Het kan heel funky worden en raar smaken. Maar er zit heel weinig in margarine waar bacteriën op kunnen leven, dus het is meestal "veilig" om te eten .
Margarine is ongeopend 3-4 maanden houdbaar, moet in de koelkast worden bewaard en binnen 2 maanden na opening worden geconsumeerd. Boter en margarine kunnen worden ingevroren: tot 6-9 maanden voor boter en 6-8 maanden voor margarine. Boter en margarine zijn bedorven als ze een zure geur en smaak hebben, beschimmeld zijn of verkleurd zijn.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De margarine is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Margarine, met name een zachte kuipmargarine, kan zich scheiden in water en olie of water en vaste stoffen als het niet gekoeld wordt bewaard. Hoewel het veilig is om te eten, heeft het mogelijk niet de mondsmaak die u zoekt. Zowel margarine als boterachtige smeersels mogen niet worden weggelaten en moeten altijd direct na gebruik worden gekoeld .
Hoe lang na de houdbaarheidsdatum kan ik nog eten… Wanneer correct verpakt en bewaard of ingevroren bij de juiste temperatuur, zijn de volgende houdbaarheidsdatums over het algemeen waar: Ingeblikte goederen: Tot een jaar na de houdbaarheidsdatum houdbaar . Zuivel (en eieren): Tot twee weken na de houdbaarheidsdatum houdbaar.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot en met de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Margarine bevat een soort vet, meestal (maar niet altijd) op plantaardige basis, verschillende kleurstoffen, producten om plantaardige oliën vast te maken en ja, water .
Buitenste laag wegsnijden. Ook kun je het zien: als de buitenkant van de roomboter donkerder geel is dan de binnenkant, is er oxidatie opgetreden.
Plantaardige boter of margarine is geopend veel langer te bewaren dan de drinks. Ze zijn in de koelkast 1 maand houdbaar en soms wel 2 maanden in de vriezer. Voor de yoghurt geldt hetzelfde als de drinks.
Blue Band margarine in wikkels kun je in de originele verpakking maximaal 12 maanden ingevroren bewaren.
Uiterste verkoopdatum: verwijst naar de laatste dag dat een retailer een product te koop mag aanbieden; doorgaans is een voedingsmiddel 10 dagen na de uiterste verkoopdatum veilig om te eten als het goed gekoeld wordt bewaard. Uiterste gebruiksdatum: verwijst naar de laatste dag dat een product zijn optimale versheid, smaak en textuur behoudt.
"Je kunt gerust zeggen 'dagen', maar niet langer dan een week voor de meeste gekoelde producten. Voor ingeblikte en droge producten in de voorraadkast is dat maanden tot jaren. Ik zou zeggen dat je de houdbaarheidsdatum in de koelkast niet moet overschrijden voor vlees/vis/gevogelte. Ze kunnen echter wel drie maanden goed blijven als ze goed worden bewaard in de vriezer , maar wel van goede kwaliteit", aldus Jones.
“ Het is normaal gesproken veilig om yoghurt te eten als de houdbaarheidsdatum is verstreken, zolang er geen tekenen van bederf zijn, zoals een vreemde geur of schimmelgroei ,” zegt Amidor. “Het is het beste om de yoghurt binnen 7 tot 14 dagen na opening te eten om het risico op schimmel- of gistgroei te verkleinen.”
Het bewaaradvies voor margarine in de koelkast is hetzelfde als boter, namelijk één maand. Je kunt het één tot twee maanden in de vriezer bewaren. In een gesloten verpakking kun je het tot twee maanden (en soms zelfs langer) na de THT-datum eten. Let op, het moet er dan nog wel goed uitzien, ruiken en proeven.
Boter verrijkt met olie is over het algemeen twee keer zo lang houdbaar na de houdbaarheidsdatum als pure boter (die je overigens gewoon in de winkel kunt bewaren). Margarine bevat meer toevoegingen dan boter en is dus langer houdbaar. Geopende margarine is ongeveer 2-3 maanden houdbaar, en ongeopend 4-5 maanden .
Kan ik margarine invriezen? Ja . Doe de verpakking van de margarine in een hersluitbare diepvrieszak. Vries in vóór de houdbaarheidsdatum op de verpakking en bewaar tot zes maanden bevroren.
Boter kan binnen een paar weken na aankoop wel chemisch bederven. En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig.
De groei van gisten en schimmels in boter en margarine kan worden beïnvloed door factoren zoals temperatuur, vochtigheid en pH. Bijvoorbeeld, hoge temperaturen en vochtigheidsniveaus kunnen de groei van gisten en schimmels in boter en margarine bevorderen .
Kijk gewoon zelf even op de ingrediëntenlijst als je een goede keuze wilt maken. Kies dan voor een margarine met zoveel mogelijk onverzadigd vet zoals zonnebloem-, lijnzaad-, soja-, raapzaad-, of koolzaadolie, en zo min mogelijk palmvet. Palmvet is namelijk ook een verzadigd vet en niet zo'n duurzaam product."
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Nee. Studies tonen aan dat verzadigd en transvet, die deel uitmaken van boter, kunnen helpen om LDL (slechte) cholesterolwaarden te verhogen en een risicofactor zijn voor hartziekten. Maar het risico is minimaal met Blue Band, aangezien we vrijwel transvetvrij zijn .
Blue band margarine spread is rijk aan goede vetten (omega 3 & 6) en bevat 50% minder verzadigde vetten (slecht vet) in vergelijking met boter en Uw lichaam heeft essentiële vetzuren (omega 3 & 6) nodig om goed te functioneren. Het verhoogt ook uw energie en helpt u de hele dag fysiek en mentaal actief te blijven .