Een geopende pot pindakaas is op papier maximaal een jaar te bewaren in je keukenkastje. En ook hier geldt: bewaar 'm op een koele en droge plek. We horen regelmatig dat pindakaas die al meerdere jaren buiten de koelkast staat, nog steeds te eten is. Dit kan gewoon, maar blijf opletten.
100% Pindakaas altijd buiten de koelkast bewaren, het liefst koel en donker. Omdat we geen extra olie toevoegen is het soms nodig om te pindakaas even door te roeren voor gebruik, zo blijft hij mooi smeuig! De potjes pindakaas zijn een half jaar houdbaar.
Maar mocht je twijfelen, kun je 'm beter wel in de koelkast bewaren. Dan blijft-ie namelijk langer houdbaar en zo loop je geen risico om het te verspillen. Als je 100% natuurlijke pindakaas eet, dan is het verstandig om 'm gekoeld te bewaren.
"Conventionele pindakaas hoeft niet gekoeld te worden omdat er oliën aan zijn toegevoegd die het stabiliseren om te voorkomen dat de olie zich afscheidt en om de houdbaarheid te verlengen," zegt Cooper. Daarnaast heeft conventionele pindakaas een lage wateractiviteit, wat betekent dat microben er over het algemeen niet in kunnen groeien .
Ook noten, pindakaas en koffie kun je invriezen. Al is dit alleen handig als je de producten echt amper gebruikt. Ze zijn op zichzelf namelijk (mits droog en luchtdicht bewaard) al erg lang houdbaar.
Vries pindakaas direct in de pot in als uw gezin er snel doorheen gaat als het eenmaal ontdooid is , of verdeel het in kleinere luchtdichte bakjes voor gebruik in recepten of smoothies, of om af en toe op toast te smeren. Gebruik bevroren pindakaas binnen een jaar.
Je kunt pindakaas in potten invriezen als je dat wilt; je moet echter wel de verzegeling verwijderen zodat de inhoud meer ruimte heeft om uit te zetten . Het kan ook een goed idee zijn om de pot in een herbruikbare diepvrieszak te doen voor het geval hij barst.
De simpele truc voor het bewaren van natuurlijke pindakaas
Gelukkig kwam ik op internet een no-mix oplossing tegen voor dit PB dilemma. Het is eigenlijk heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen is de pot pindakaas ondersteboven in de koelkast te zetten .
Pindakaas heeft over het algemeen een lange houdbaarheid; het bevat veel vet en weinig vocht, wat betekent dat de omstandigheden voor bacteriegroei behoorlijk ongunstig zijn. Sommige merken zijn gemaakt om een nog langere houdbaarheid te hebben door de toevoeging van stabilisatoren zoals palm- en gehydrogeneerde oliën, evenals conserveermiddelen zoals natriumbenzoaat .
Je hoeft ze eigenlijk niet in de koelkast te bewaren na opening . Maar ik vind mijn gelei koud lekker, dus bewaar ik ze in de koelkast. Ik neem aan dat pindakaas hard wordt in de koelkast, dus dit zou ik niet doen.
De houdbaarheidsdatum van een buiten de koelkast bewaarde pot ongeopende pindakaas is minimaal een jaar. Bewaar 'm wel op een koele en droge plek. Een geopende pot pindakaas is op papier maximaal een jaar te bewaren in je keukenkastje. En ook hier geldt: bewaar 'm op een koele en droge plek.
De kern van de zaak
Hoewel pindakaas lang houdbaar is, zal het uiteindelijk bederven - ongeveer 3 tot 4 maanden na opening als het in de koelkast wordt bewaard . Als een ongeopende pot een tijdje achterin uw voorraadkast is verdwenen, controleer dan de "ten minste houdbaar tot"-datum. Als de datum verstreken is, gooi hem dan weg.
Koeling is niet nodig en kan het product moeilijk smeerbaar maken. Natuurlijke pindakaas die geen stabilisatoren bevat, zoals onze Smucker's 'Adams' en 'Laura Scudder's' natuurlijke pindakaasproducten, worden doorgaans het beste bewaard bij kamertemperatuur, ongeacht of ze geopend of ongeopend zijn.”
Draai de ongeopende pot met gescheiden pindakaas om. De bedoeling is dat de olie, terwijl deze omhoog stroomt, zich langzaam met de dikke pindakaas vermengt .
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.
Houdbaarheid pindakaas
Volgens het Voedingscentrum kun je een gesloten pot pindakaas zelfs tot twee maanden na de THT-datum consumeren. Mogelijk zelfs langer, mits de pindakaas er goed uitziet en niet gek ruikt. Heb je de pot geopend? Dan kan je pindakaas ongeveer een jaar bewaren.
Je kunt de pindakaas in de koelkast bewaren, doe dit wel alleen als je het voor meer dan 4 maanden wegstopt. Voor het eten is niet gekoeld veel smaakvoller. Een andere manier uit grootmoeders tijd is om de potten een aantal weken op zijn kop te zetten.
Laagje olie
Bij het maken van pindakaas smelten deze vetten en worden ze dus vloeibaar. De harde stukjes pinda drijven eerst nog een tijdje in dit vet, maar zakken daarna naar beneden. Dit gebeurt dus vooral bij 100% pindakaas, omdat hier verder niets anders aan wordt toegevoegd dan pinda's.
Hoe bewaar je pindakaasfudge? Om pindakaasfudge vers te houden, bewaar je het in een luchtdichte verpakking en bewaar je het in de koelkast tot 1 week . Laat de fudge op kamertemperatuur komen voordat je het serveert. Je kunt fudge ook invriezen en maximaal 2 maanden bewaren.
Een open pot pindakaas blijft tot drie maanden vers in de voorraadkast. Daarna is het aan te raden om de pindakaas in de koelkast te bewaren (waar de kwaliteit nog eens 3-4 maanden behouden blijft). Als je de pindakaas niet in de koelkast bewaart, kan er olieafscheiding optreden. Hier volgt een overzicht.
Om ervoor te zorgen dat je pindakaas langer houdbaar blijft, is het belangrijk om het goed te bewaren . Hoewel het niet in de koelkast hoeft, zorgt een koude temperatuur ervoor dat het langer houdbaar blijft. Als je je pindakaas liever niet in de koelkast bewaart, probeer het dan op een koele, donkere plek te bewaren, zoals de voorraadkast.
Pindakaas of andere notenpasta is te dik om thuis in te blikken .
Een vooraanstaand expert heeft consumenten gewaarschuwd om geen pindakaas in plastic 'potten' te kopen, omdat het volgens hem 'een van de meest giftige voedingsmiddelen is die er zijn'. Tamara Rubin is een vooraanstaand pleitbezorger voor de gezondheid van kinderen en staat bekend om haar werk bij het testen van een reeks consumptiegoederen op gifstoffen, waaronder lood en arseen.
Dat hangt af van het plastic. Veel polycarbonaatplastics bevatten bisfenol A (BPA), een industriële chemische stof waarvan bekend is dat deze in voedsel sijpelt. ECHTER wordt het overgrote deel van de pindakaas verkocht in potten van polyethyleentereftalaat (PET), dat BPA-vrij is en door de FDA is goedgekeurd voor contact met voedsel .
Om de kwaliteit van pindakaas te behouden bij het invriezen, zorg ervoor dat het in een luchtdichte container zit, vries het in kleine porties in, roer natuurlijke pindakaas voor het invriezen om de textuur te behouden en ontdooi het langzaam in de koelkast. Deze stappen voorkomen vriesbrand, verspilling en textuurveranderingen , waardoor de bruikbaarheid van pindakaas wordt verlengd.