Wortelen kan je ook bewaren in de diepvries. Snijd de groenten eerst in reepjes of plakjes. Blancheer ze daarna voor je ze in een gesloten (diepvries)zakje stopt. Op deze manier kan je wortelen bij een temperatuur van -18°C tot 12 maanden bewaren.
Gekochte wortels bewaar je gemakkelijk een maand in de groentelade van de koelkast. Jonge wortels zijn fragieler en kun je daarom maximaal twee weken bewaren. Nadat je ze gekuist, gesneden en geblancheerd hebt, kun je ze invriezen.
Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten. In een goed gesloten zakje is de wortel dan tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18°C.
Water blancheer kleine hele wortels 5 minuten, in blokjes of plakjes gesneden 2 minuten en in de lengte reepjes 2 minuten. Koel snel af, laat uitlekken en verpak, laat 1/2 inch ruimte over. Sluit af en vries in . Dit document is geëxtraheerd uit "So Easy to Preserve", 6e editie.
Leg gesneden groenten in water
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers!
Hoe je gesneden wortels bewaart. Om gesneden wortels te bewaren, wikkel je ze losjes in een vochtige papieren handdoek en doe je ze in een afgesloten plastic zak in de groentelade van je koelkast , zegt Lyon.
De beste manier om groenten in te vriezen, is om ze eerst te blancheren. Dan houden ze hun vitaminen en hun kleur. Schil de wortels, snijd ze in rondjes of balkjes en blancheer ze 4 minuten. Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in.
Blancheren is een cruciale stap in het wortel-invriesproces. Als je de wortelen niet blancheert voor het invriezen , kunnen ze papperig worden.
Bewaar wortelen in een wortelkelder .
Als u toegang hebt tot een koele, donkere plek zoals een wortelkelder, is dit de beste plek om ongewassen wortels te bewaren. Verpak ze in een afgesloten container met bladeren, zaagsel, mulch of vochtig zand. Dit is een geweldige optie voor bulkopslag, omdat de wortels meerdere maanden vers blijven.
Wortel bereiden & bewaren
Worteltjes zonder loof blijven wel een tot twee weken goed in de koelkast. Wil je rauwe worteltjes invriezen? Blancheer ze dan eerst 2-4 minuten. Worteltjes zijn dan bij minimaal -18ºC tot 12 maanden houdbaar.
Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
wortelen die bevroren zijn, zijn bedorven. je kan ze nog wel voeren maar er zit niets meer in dan alleen vezels en water. maar de voedingsstoffen zijn er uit. dus als buikvulling doen ze nog wel dienst maar als voedingsmiddel niet meer.
Het beste kun je de wortels dan eerst even blancheren. Dat doe je door de wortels te schrappen, in stukjes te snijden en 4 minuten te koken. Schep ze met een schuimspaan uit het hete water en laat ze vervolgens afkoelen in ijswater.
Wortels van planten in de volle grond zijn goed beschermt. Meestal bevriest alleen de bovenlaag en blijven diepere wortels gevrijwaard van vorst.
Het Voedingscentrum raadt sterk af om je ingevroren groenten of restjes te ontdooien op het aanrecht, aangezien ziekmakende bacteriën bij kamertemperatuur snel kunnen vermenigvuldigen.
Maar voor langere termijn opslag — en om smaak, textuur en voedingswaarde te maximaliseren — is het invriezen van wortels een veel betere optie . En het is makkelijk. Lees verder voor alles wat je moet weten over het invriezen van wortels, inclusief hoe je je bevroren voorraad in recepten kunt gebruiken.
Onze beste ideeën voor wortelen
Maak er een salade of koolsalade van om te serveren als onderdeel van een gezond, doordeweeks diner. Of pureer ze voor een smaakvolle soep. Heb je wortels in je tuin gekweekt en heb je er genoeg? Bak een worteltaart — maar vergeet niet om de bladgroenten te bewaren voor een pesto of chimichurri.
Bedek het bed vóór de eerste strenge vorst met een laag stromulch of bladeren van 30-45 cm , of leg Agribon+ AG-19 dekens over de hoepels en dek ze vervolgens af met plastic. Dit kan op het veld of in een hoge tunnel, om te voorkomen dat de grond en de wortelen hard bevriezen en uw oogst verpest wordt.
Wortelen kan je ook bewaren in de diepvries. Snijd de groenten eerst in reepjes of plakjes. Blancheer ze daarna voor je ze in een gesloten (diepvries)zakje stopt. Op deze manier kan je wortelen bij een temperatuur van -18°C tot 12 maanden bewaren.
Ten eerste kun je je wortels uit de vriezer halen en in de koelkast leggen om ze op natuurlijke wijze te laten ontdooien . Dit kan enkele uren duren en het beste is om het 's nachts te doen.
Het breken van cellen tijdens het invriezen en ontdooien zorgt ervoor dat de terpenen lekken, waardoor de wortel zoeter wordt . Deze afbraak zal echter waarschijnlijk ook een negatieve invloed hebben op de textuur.
In een potje. De meeste gesneden groenten kun je perfect een paar dagen in een plastic of glazen potje bewaren. Zorg er dan wel goed voor dat je de verschillende groenten niet samen in één potje doet. Harde groenten zoals wortels en pastinaak kunnen wel bij elkaar.
4 Wortelen kun je lang bewaren
Als je ze in de groentelade van de koelkast doet, kun je wortelen gemakkelijk een maand lang bewaren. Tenzij je jonge worteltjes met loof hebt gekocht: die gebruik je best zo snel mogelijk, omdat het loof de worteltjes doet uitdrogen.
Maar is het wel nodig om de schil eraf te halen? Goed nieuws; de meeste vitaminen van de wortel zitten direct onder de schil, en de meeste smaak zit ín de schil. Het is dus niet per se nodig om ze te schillen, dan verwijder je de meeste vitamines. Wel is het belangrijk dat je wortels eerst goed wast.