Pinda-olie is een hard type of olie en maakt de pindakaas snel droog. (Meer)olie toevoegen. De pinda-olie die vrijkomt bij het malen van de pinda is dus niet genoeg. Je krijgt het smeuïg, bij naar behoefte, een beetje olie erdoor te mengen met een lepel of een mes.
Als het mengsel te droog dreigt te worden, doe er dan een scheutje olie bij, ook een scheutje gember siroop en/of citroensap kan het wat smeuïger maken en de gember is een heerlijke combi met de pinda.
Je kunt je harde pindakaasresten in de nieuwe pot stoppen
Als je de oude, harde pindakaas uit de pot schraapt, en bovenin de nieuwe pot stopt, zorgt die olie ervoor dat de harde restjes weer zacht worden.
Laag watergehalte. Pindakaas zit tjokvol eiwitten, 26,1% in onze Naturel pindakaas en zelfs 31% in onze Sport pindakaas. Eiwit heeft de neiging om vocht op te nemen door middel van osmotische druk, waardoor het veel van het speeksel in je mond absorbeert.
Wel wordt de pindakaas hierdoor wat harder. Om dat harde tegen te gaan kun je dit doen: Je kunt de pindakaas in de koelkast bewaren, doe dit wel alleen als je het voor meer dan 4 maanden wegstopt. Voor het eten is niet gekoeld veel smaakvoller.
100% Pindakaas altijd buiten de koelkast bewaren, het liefst koel en donker. Omdat we geen extra olie toevoegen is het soms nodig om te pindakaas even door te roeren voor gebruik, zo blijft hij mooi smeuig! De potjes pindakaas zijn een half jaar houdbaar.
"Conventionele pindakaas hoeft niet gekoeld te worden omdat er oliën aan zijn toegevoegd die het stabiliseren om te voorkomen dat de olie zich afscheidt en om de houdbaarheid te verlengen," zegt Cooper. Daarnaast heeft conventionele pindakaas een lage wateractiviteit, wat betekent dat microben er over het algemeen niet in kunnen groeien .
Omdat olie en water niet mengen en pindakaas een hoog oliegehalte heeft, is er niet veel ruimte in het mengsel over voor water , legt Live Science uit. Dit kan leiden tot van nature droge pindakaas, die sneller uitdroogt vanwege het beperkte watergehalte.
Roer er wat neutrale olie door
Als je helemaal tot de bodem van een pot zit en de notenboter droog en kruimelig is (je hebt hem toch niet ondersteboven bewaard?), kun je hem het beste wat leven geven door er wat olie aan toe te voegen. Doe er gewoon een paar druppels neutrale olie (zoals koolzaadolie of pindakaas) bij en roer tot alles is opgenomen.
Laat de pindakaas smelten. Doe een paar lepels pindakaas in een schaal die je in de magnetronschaal en zet het er steeds 15 seconden in totdat je een saus-achtige substantie hebt.
Je kunt proberen om de oude pindakaas op een bakplaat te leggen en deze voorzichtig te verwarmen in een oven op een lage temperatuur, rond de 250°F (120°C), gedurende een paar minuten . Dit kan helpen om het wat zachter te maken en wat van de oorspronkelijke textuur te herstellen.
Het enige wat je hoeft te doen is de pot pindakaas ondersteboven in de koelkast te bewaren . Als je klaar bent om te smeren of scheppen, draai je de pot om, open je hem en schep je hem op. Roeren is niet nodig!
Dat is geen teken van bederf, maar is een natuurlijk verschijnsel als de olie zich scheidt . U kunt dit eenvoudig oplossen door de olie terug in de pindakaas te roeren totdat u de gewenste consistentie hebt bereikt. Om te voorkomen dat de olie zich scheidt, kunt u proberen de pot pindakaas ondersteboven te bewaren, zodat de olie gelijkmatiger wordt verdeeld.
Pinda-olie is een hard type of olie en maakt de pindakaas snel droog. (Meer)olie toevoegen. De pinda-olie die vrijkomt bij het malen van de pinda is dus niet genoeg. Je krijgt het smeuïg, bij naar behoefte, een beetje olie erdoor te mengen met een lepel of een mes.
In 100% pindakaas zit geen palmvet. Palmvet staat vanwege de impact op het milieu in een kwaad daglicht. Omdat er geen palmvet in 100% pindkaas zit, is hij duurzamer. Daardoor ontstaat wel vaak een laagje olie bovenop de 100% pindakaas in het potje.
Pindakaas is zo'n product dat je relatief lang kunt bewaren. De houdbaarheidsdatum van een buiten de koelkast bewaarde pot ongeopende pindakaas is minimaal een jaar. Bewaar 'm wel op een koele en droge plek. Een geopende pot pindakaas is op papier maximaal een jaar te bewaren in je keukenkastje.
Twee eenvoudige manieren om pindakaas te verdunnen
De National Peanut Board raadt aan om een beetje water toe te voegen voor wat extra vocht . Voeg het water langzaam toe en zorg ervoor dat u het niet overdrijft — te veel water kan de pindakaas dun maken. Een andere optie is om pindakaas te verwarmen om het vetgehalte vloeibaar te maken.
Mengmethode
Draai de ongeopende pot met gescheiden pindakaas om . De bedoeling is dat de olie, terwijl deze omhoog stroomt, zich langzaam met de dikke pindakaas vermengt.
Als je bijvoorbeeld pindakaas maakt, gebruik je pindaolie — en walnootolie voor walnootboter. Als je echter niet de bijbehorende olie hebt, gebruik dan gewoon een neutrale en smaakloze olie zoals pindakaas, koolzaadolie, plantaardige olie of druivenpitolie.
Als je alleen pindakaas gebruikt, is hitte de sleutel. Pindakaas bevat van nature veel vet, maar dat vet is bijna vast bij kamertemperatuur. Om het zacht te maken, heb je wat hitte nodig. In mijn geval verwarmde ik twee eetlepels in een hittebestendige kom en roerde toen als een gek .
De truc is om het te mengen met iets anders, zoals melkpoeder , havermout , poedersuiker .
Zodra je pindakaas in de pan is afgemeten, zet je de pan op het fornuis en zet je de brander laag. Verwarm de pindakaas geleidelijk om te voorkomen dat het een verbrande smaak krijgt. Roer voortdurend. Roer voorzichtig met een lepel terwijl de pindakaas langzaam opwarmt.
De pindakaas is ranzig of ruikt en smaakt anders. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Pindakaas heeft over het algemeen een lange houdbaarheid; het bevat veel vet en weinig vocht, wat betekent dat de omstandigheden voor bacteriegroei behoorlijk ongunstig zijn. Sommige merken zijn gemaakt om een nog langere houdbaarheid te hebben door de toevoeging van stabilisatoren zoals palm- en gehydrogeneerde oliën, evenals conserveermiddelen zoals natriumbenzoaat .
Natuurlijke pindakaas, volkorenmeel, noten, oliën en boter kun je beter in de koelkast bewaren , vooral als ze langer dan een week of twee in je keuken blijven hangen. Zorg ervoor dat je deze artikelen, indien van toepassing, inpakt of in een zak doet voordat je ze in de koelkast bewaart om smaakverlies of -verandering te voorkomen.