De eerste chocoladepasta kwam in 1948 op de markt onder de naam Choba.
De 'Giandujot'-pasta werd getransformeerd tot een romig nieuw product dat gemakkelijker te smeren was onder de naam SuperCrema. Het recept werd verbeterd en de allereerste pot met een nieuwe hazelnoot- en cacaocrème werd gecreëerd, een naam die vandaag iconisch is: Nutella®.
Brinkers introduceerde in 1960 de hazelnootpasta onder de naam Nusco. Een bekend merk chocolade-hazelnootpasta is voorts Nutella van het Italiaanse bedrijf Ferrero dat in 1964 werd geïntroduceerd.
Italiaanse chocolatiers uit Turijn besloten om de weinige chocolade die ze konden bemachtigen uit te breiden door het te mengen met de overvloedige hazelnoten uit de Langhe-heuvels ten zuiden van Turijn. Dit was de geboorte van gianduja (of gianduia) — een zoete chocoladepasta die ongeveer 30 procent hazelnootpasta bevat.
Nutella is de merknaam van een pasta voor broodbeleg van het Italiaanse bedrijf Ferrero. De pasta werd in 1946 ontwikkeld en in 1964 op de markt geïntroduceerd, aanvankelijk onder de naam 'Giandujot Supercrema'.
Een Italiaanse bakker wou in 1946 een goedkoper alternatief creëren en combineerde hazelnoten, die er in overvloed waren, met cacao. De rest is geschiedenis. 2. De uitvinder van Nutella heette Pietro Ferrero, zijn zoon Michele leidt chocoladebedrijf Ferrero spA en is naar verluidt de rijkste Italiaan.
Vergeleken met Europese Nutella wordt Amerikaanse Nutella over het algemeen beschreven als lichter van kleur, meer chocolade- en suiker-georiënteerd in smaak, en olieachtiger en dunner in consistentie dan zijn Italiaanse soortgenoot. Italiaanse Nutella wordt vaak beschreven als donkerder en rijker in zowel smaak als textuur, en met sterkere nootachtige smaaktonen .
In het naoorlogse Europa was chocolade moeilijk te vinden, dus Pietro Ferrerro gooide er een beetje hazelnoot in en creëerde als eerste een hazelnootbrood dat zijn zoon in de jaren '60 zou verfijnen tot Nutella. Dat betekent dat Nutella zijn oorsprong vindt in Italië, niet in Duitsland .
Ferrero, opgericht als Italiaanse banketbakkerij in Piemonte, Italië, veranderde dit probleem in een slimme oplossing door een zoete pasta te maken van hazelnoten, suiker en een beetje van de zeldzame cacao. De voorouder van Nutella® was geboren.
De broden ontwikkelden zich tot een romige spread, die in 1964 op de markt werd gebracht als Nutella en in 1983 voor het eerst in de Verenigde Staten werd verkocht. De klassieke manier om van Nutella te genieten is op brood (of pannenkoeken) te smeren en vaak te beleggen met plakjes banaan.
“Nutella”, geregistreerd in oktober 1963, kwam van het samenvoegen van het Engelse woord “nut”, van het typisch Italiaanse ingrediënt hazelnoot in de gianduja , met het Italiaanse positief klinkende achtervoegsel “ella”. De winnende combinatie kwam met de kleuren: de zwarte “N” en de andere letters in rood.
Ferrero maakt Nutella. Ferrero Rocher lijkt een gegoten stijvere vorm van Nutella te zijn met fijngehakte noten of zaden erin . Het is niet verrassend dat ze hetzelfde smaken.
De prijs van de Nutellapotten blijft wel dezelfde, want volgens de producent zijn de productiekosten gestegen. Hazelnoten bijvoorbeeld - een essentieel ingrediënt van Nutellachoco - zijn de laatste jaren schaarser en dus duurder geworden.
Zweedse Nutella is het meest chocoladeachtig . Mensen die een minder zoete, meer nootachtige spread prefereren, zullen over het algemeen de Duitse en Zwitserse Nutella het lekkerst vinden (hoewel de Duitse Nutella beter scoort dan de Zwitserse). Belgische Nutella: natuurlijk is het nog steeds Nutella, maar het is de minst favoriete van alle 5 geteste soorten.
Na de Tweede Wereldoorlog was cacao extreem schaars. Ferrero, oorspronkelijk afkomstig uit Piemonte in Italië, veranderde dit lastige probleem in een slimme oplossing door een zoete pasta te maken van hazelnoten, suiker en een beetje van de zeldzame cacao. De voorloper van Nutella ® was geboren!
De activiteiten van Ferrero om duurzaamheid te bereiken binnen de hele waardeketen van de hazelnoot, omvatten de traceerbaarheid van dit ingrediënt. Onze hazelnoten komen voornamelijk uit Turkije, Italië, Chili en de Verenigde Staten.
The recipe was improved and the first-ever jar of a new hazelnut and cocoa cream was created, a name that today is synonymous with the spread & smile: Nutella®. With its iconic design, Nutella® was launched in Germany.
In Duitsland kost een kilo Nutella gemiddeld 5,06 euro . In Frankrijk kost dezelfde pot 5,45 euro en in Groot-Brittannië ongeveer 5,78 euro. Maar in Italië, de geboorteplaats van de smeerpasta die in 1946 door Pietro Ferrero werd uitgevonden, kost Nutella het meest, namelijk 6,65 euro per kilo.
De Ferrero Groep brengt mensen over de hele wereld plezier met geliefde lekkernijen en snacks, zoals Nutella®, Kinder®, Tic Tac® en Ferrero Rocher®.
Zoals de meeste Italiaanse producten, heeft Italië een reputatie voor het verkrijgen van de meest verse ingrediënten . Sommigen zeggen dat de Amerikaanse versie zoeter is en niet zo hazelnoot-achtig als de Italiaanse versie. Het is ook zeer waarschijnlijk dat de Amerikaanse versie meer conserveringsmiddelen bevat, een gangbare praktijk met voedselproducten in Amerika.
Een pot Nutella 3,02 euro en in Duitsland 2,79 euro. Een pak Magnums kost in Duitsland 3,73 euro en in Nederland 5,22 euro.
Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella. Maar het kan ook met een pak minder zoetigheid. Galler doet er maar 5,2 gram suiker in - minder dan een klontje per boterham.
Al rond 600 na Christus hadden zij de eerste cacaoplantages. Zij bereidden een bittere drank met de bonen uit de cacaoplant en noemde die 'xocoatl'. Met chilipeper, vanille en piment brachten de Maya's de drank op smaak.
Goed nieuws voor fans van gezond eten én van een dikke laag choco op de boterham. Alex Helsen (46) heeft Choco Yoco ontwikkeld, een smeerpasta op basis van yoghurt. “Die bevat fors minder vetten en suikers en kreeg wereldwijd als enige de Nutri-score A.”
De geschiedenis van chocolade begint in Midden-Amerika, waar de Maya's en de Azteken cacao verbouwden en consumeerden. Cacao werd gezien als een goddelijke drank en werd gebruikt bij religieuze ceremonies. Het werd ook gebruikt als medicijn om verschillende kwalen te behandelen.