De vijf meest verspilde productgroepen zijn brood en deegwaren (6,2 kilo), groente (4,4 kilo), fruit (4,3 kilo), aardappelen (2,8 kilo) en zuivel (2,8 kilo). Ten opzichte van 2019 zijn brood en deegwaren en zuivel minder verspild, maar groente en fruit juist meer.
Brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel worden het meest verspild. De consument is met ruim een kwart van alle verspilling in ons land een grote verspiller en verspilt 33,4 kilo per persoon per jaar aan vast voedsel.
Cyprus staat in het eerste coronajaar met 397 kilo per hoofd van de bevolking bovenaan de lijst van grootste voedselverspillers, gevolgd door Denemarken, Griekenland, Portugal en Nederland.
Voedselverspilling: tijdens productie én in huis
Gelukkig wordt een deel van de verliezen van de boer tot aan de winkel nog wel nuttig gebruikt, bijvoorbeeld als veevoer. Maar het meeste voedsel wordt verspild bij consumenten thuis. Dat verspilde eten belandt dus ongebruikt in de afvalbak.
Gemiddeld verspilden Nederlanders in 2022 thuis 33,4 kg eten per persoon. Binnen de hele voedselketen zijn van boer tot bord weliswaar veelbelovende initiatieven om verspilling tegen te gaan, maar meer inzet is nodig. Nog altijd wordt ongeveer een kwart van al het voedsel in Nederland verspild.
Op retailniveau kunnen defecten aan apparatuur (zoals defecte koelopslag), te veel bestellen en het verwijderen van onvolmaakte producten leiden tot voedselverlies. Consumenten dragen ook bij aan voedselverlies wanneer ze meer kopen of koken dan ze nodig hebben en ervoor kiezen om de extra's weg te gooien (zie Buzby et al (2014)).
Veel goed voedsel wordt niet opgegeten en verdwijnt bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Daarnaast gaat er veel voedsel verloren bij oogsten, opslag, productie en vervoer. Dat kost niet alleen veel geld. Het is ook slecht voor het klimaat, want kostbare grondstoffen als water, grond en energie worden voor niets gebruikt.
Het is handiger om verspillend te zijn .
We gaan bijvoorbeeld naar de supermarkt en gebruiken plastic tassen, we gebruiken elke dag wegwerpartikelen, we worden omringd door wegwerpplastic en zelfs de verpakkingen van onze elektronica zijn erg verspillend.
Frankrijk . In 2016 verbood de Franse overheid in feite voedselverspilling in supermarkten. Vooral als reactie op een piek in de vraag bij voedselbanken en andere liefdadigheidsinstellingen (aangewakkerd door een toename van werkloosheid en dakloosheid), maakte Frankrijk een wet die supermarkten verplicht eetbaar voedsel te doneren in plaats van het weg te gooien.
Wereldwijd hebben 733,4 miljoen mensen chronisch honger. Dit is de zogenoemde midrange uit recent onderzoek van de FAO, dat laat zien dat naar schatting tussen de 713,3 en 757,2 miljoen mensen een constant probleem met voedsel hebben. Dat is 9,1% van de wereldbevolking: oftewel 1 op de 11 mensen.
Hier is wat 'voedsel' om over na te denken: terwijl de wereld elk jaar ongeveer 2,5 miljard ton voedsel verspilt, gooien de Verenigde Staten meer voedsel weg dan enig ander land ter wereld: bijna 60 miljoen ton - 120 miljard pond - elk jaar.
Na een uitgebreide analyse van het afvalbeheer in 38 landen komt Turkije herhaaldelijk naar voren als de grootste afvalproducerende natie ter wereld.
Hiermee is rijst het meest gegeten voedsel ter wereld. Wat maakt nou dat rijst zo'n populair product is? Je leest het in dit artikel! Rijst heeft een warm klimaat en veel water nodig om te groeien.
1. Aardappelen. Canadezen verspillen elke dag maar liefst 2.400.000 aardappelen , wat verbijsterend is aangezien aardappelen tot de meest veelzijdige (en lekkerste) groenten behoren met een ongelooflijk lange houdbaarheid: 3-5 weken in de voorraadkast en 3-4 maanden in de koelkast.
Eet veel groenten en fruit, kies volkoren producten, neem voldoen- de melk en melkproducten, matig je inname van vlees, snoep zo weinig mogelijk en drink vooral (kraantjes)water in plaats van frisdran- ken en alcohol. Eet zoveel mogelijk samen met het gezin.
Voedselverspilling (compost)
Gewone woningen: Doe het afval in gele voedselafvalzakken en gooi ze weg in de daarvoor bestemde inzamelcontainer . Meergezinswoningen (appartement): Gooi het afval weg in de RFID-afvalafvoergoot. Kleine restaurants: Plak postzegels op voordat u het weggooit.
Voedselverspilling is verantwoordelijk voor 254 miljoen ton broeikasgassen. Wereldwijd waren de drie landen met de hoogste voedselverspilling in 2021, namelijk met de meeste voedselverspilling afkomstig van huishoudens, China (bijna 92 miljoen ton), India (bijna 69 miljoen ton) en de Verenigde Staten van Amerika (bijna 20 miljoen ton) .
SmartCara is de bestverkochte voedselrestenverwijderaar in Korea.
Met toenemende verstedelijking, snelle industrialisatie en steeds toenemende consumptie heeft de wereldwijde omvang van de productie van vast afval duizelingwekkende proporties aangenomen. De wereld genereert jaarlijks meer dan 2 miljard ton vast gemeentelijk afval en dit zal naar verwachting met 70 procent toenemen tegen 2050.
Voor veel mensen in de wereld is voedselverspilling een gewoonte geworden: meer voedsel kopen dan we nodig hebben op de markt, fruit en groenten thuis laten bederven of grotere porties nemen dan we op kunnen . Deze gewoontes leggen een extra druk op onze natuurlijke hulpbronnen en beschadigen ons milieu.
Maar voedselverspilling is niet alleen een sociale of humanitaire zorg, het is ook een milieuzorg. Als we voedsel verspillen, verspillen we ook alle energie en het water dat nodig is om het te laten groeien, oogsten, transporteren en verpakken. En als voedsel op de vuilstort belandt en verrot, produceert het methaan, een broeikasgas dat nog krachtiger is dan koolstofdioxide .
Onderzoek: wereldwijd wordt jaarlijks vlees van 18 miljard dieren weggegooid. Jaarlijks wordt wereldwijd het vlees van ongeveer 18 miljard dieren die gedood zijn voor consumptie weggegooid. Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben deze verspilling naar eigen zeggen als eersten op wereldschaal berekend.