Zoete aardappelen bevatten veel gezonde stoffen zoals vezels, ijzer, magnesium, kalium en een ruime hoeveelheid vitamine A en C.
De zoete aardappel bevat wat meer vitaminen en mineralen. Namelijk betacaroteen (ook wel bekend als provitamine A), calcium en vitamine C. Betacaroteen is onder andere belangrijk voor een goede weerstand en een goed gezichtsvermogen. Ook zien we dat de zoete aardappel iets meer vezels bevat dan de 'gewone' aardappel.
Even gezond
Zowel zoete aardappel als de normale variant bevatten belangrijke vitamines. Zoete aardappel bevat meer vitamine A, dat onder andere nodig is voor een normale werking van het afweersysteem en een goed gezichtsvermogen. Gewone aardappels bevatten juist meer vitamine B6.
Je kunt ze wel combineren met groenten: je voegt dan nog extra vezels toe én de suikers komen trager vrij. Hou wel altijd de portiegrootte in het oog en overdrijf er niet mee. Elke dag zoete aardappel eten om je vertrouwde aardappeltjes mee te vervangen, is geen goed idee.
Met 20 gram koolhydraten per 100 gram product bevatten zoete aardappels iets meer koolhydraten dan gewone aardappelen. Veel koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedglucosegehalte na het eten snel stijgt. Wanneer dat te vaak en te lang gebeurt, kan dat gewichtstoename en allerlei gezondheidsproblemen opleveren.
Aardappelen helpen je lichaam zich voor te bereiden op slaap
Zoete aardappelen hebben nog steeds een matige impact op de bloedsuikerspiegel, maar dat is niet erg. Sterker nog, de voedingsstoffen die ze bevatten maken ze een van de beste tryptofaanvoedingsmiddelen voor slaap.
Zoete aardappelen kunnen gewichtsverlies stimuleren of juist tegengaan, als dat uw doel is, afhankelijk van hoe u ze eet . Ze zijn heerlijk, rijk aan voedingsstoffen en vezels. Dit betekent dat ze u kunnen helpen gewicht te verliezen of op peil te houden door u langer een vol gevoel te geven.
Ze bevatten veel vezels en antioxidanten, die je lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen en een gezonde darm en hersenen bevorderen . Ze zijn ook ongelooflijk rijk aan bètacaroteen, dat wordt omgezet in vitamine A om een goed zicht en je immuunsysteem te ondersteunen.
Zoete aardappelen zitten vol vezels. Die zijn goed voor je darmen en spijsvertering.
Heb je ze al gekookt of geschild? Bewaar de zoete aardappelen dan maximaal twee dagen in een afgesloten bakje in de koelkast of 10 tot 12 maanden in de vriezer.
Zoete aardappelen zijn supergezond
Zoete aardappelen bevatten veel gezonde stoffen zoals vezels, ijzer, magnesium, kalium en een ruime hoeveelheid vitamine A en C. De oranje variant is daarnaast ook rijk aan bètacaroteen, een stof die het lichaam omzet in vitamine A.
De zoete aardappel wordt ook wel Bataat genoemd en komt oorspronkelijk uit Mexico. Tevens is de zoete aardappel eigenlijk helemaal geen aardappel, maar een groente! De zoete aardappel behoort namelijk tot de windefamilie (zetmeelbehoudende knollen).
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Als je je ovengebakken zoete aardappelen als bijgerecht serveert, combineer ze dan met je favoriete proteïne- of vegetarische chili . Voor een topping kun je het beste boter, Griekse yoghurt of zure room gebruiken, of probeer eens een klodder koriander-limoendressing, tzatziki, chipotlesaus, pesto, guacamole of een scheutje tahinisaus.
Onderzoek toont aan dat zoete aardappelen uw LDL "slechte" cholesterol kunnen verlagen , wat uw kans op hartproblemen kan verkleinen. Maculadegeneratie. Grote hoeveelheden bètacaroteen en vitamine A, die in zoete aardappelen zitten, kunnen uw kans op deze oogziekte verkleinen, wat de meest voorkomende oorzaak is van gezichtsverlies.
Onderzoek heeft aangetoond dat de antioxidanten in aardappelen de groei van kankercellen in de lever en dikke darm kunnen helpen stagneren. Daarnaast hebben onderzoekers ontdekt dat gekleurde aardappelen, zoals de paarse variant, drie tot vier keer meer antioxidanten bevatten dan witte aardappelen.
Een medium gebakken zoete aardappel met schil bevat 3,8 gram vezels, wat kan helpen om de boel op gang te krijgen. Dit hoge vezelgehalte in zoete aardappelen helpt constipatie te voorkomen en verlichten . De schil bevat de meeste vezels, dus laat deze zitten voor de grootste voordelen.
Waarom is de zoete aardappel goed voor je gezondheid:
Hij valt op door zijn hoge gehalte aan bètacaroteen. Bètacaroteen kan in je lichaam worden omgezet naar vitamine A. Een portie van 250 gram zoete aardappel bevat maar liefst 223% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A voor een volwassen man.
Tegelijkertijd bleek de glycemische index van gekookte zoete aardappelen ongeveer de helft te zijn van die van bakken of roosteren, dus gekookte zoete aardappelen geven ons minder bloedsuikerpieken . Zorg er wel voor dat je de schil erop laat zitten.
DE AFHAAL
Aardappelen, en dan met name zoete aardappelen, bevatten een geweldige combinatie van complexe koolhydraten voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Daarnaast bevatten ze ook vitaminen en mineralen die de productie van slaapbevorderende hormonen en neurotransmitters in het lichaam bevorderen.
Absoluut. Naast hun gezondheidsvoordelen zijn zoete aardappelen een geweldige aanvulling op elk dieet om af te vallen . Ten eerste bevatten ze veel vezels, met name oplosbare vezels. Oplosbare vezels zijn uitstekend omdat ze je spijsvertering vertragen en je een vol gevoel geven, wat de behoefte om tussen maaltijden door te snacken kan verminderen.
De gezondste manieren om zoete aardappelen te bereiden zijn om ze te stomen of koken . Je kunt zoete aardappelen ook bakken, roosteren of frituren, maar je moet er wel voor zorgen dat je deze bereidingsmethoden beperkt, omdat de suikers dan op verschillende manieren worden afgebroken en er vaak extra ingrediënten in het recept zitten, zoals olie, boter of suiker.
Gekookte zoete aardappel kan een goede optie zijn voor gewichtsverlies vanwege het voedingsprofiel . Het bevat weinig vet en relatief weinig calorieën vergeleken met andere zetmeelrijke voedingsmiddelen. Zoete aardappelen zijn ook een goede bron van vezels, die verzadiging kunnen bevorderen en de eetlust kunnen helpen beheersen.
Lunch: De beste tijd om de zoete aardappel te eten is om te eten tijdens de lunch . Na het eten duurt het 4-5 uur voordat calcium in zoete aardappelen in het lichaam wordt opgenomen, 14.00 tot 17.00 uur zonlicht kan de calciumopname bevorderen. Daarnaast is het vermogen om de aardappelen lang genoeg te laten werken om u te helpen de eetlust in de avond te verminderen.
Bovendien zijn zoete aardappelen rijk aan koolhydraten. Daarom moeten mensen die een koolhydraatbeperkt dieet volgen, vermijden om er te veel van te eten. Dit betekent niet dat we zoete aardappelen moeten vermijden, want ze zijn altijd goed voor het lichaam als ze met mate worden geconsumeerd .