Door het bittertje van de witlof adviseren we een mildere of frissere witte wijn van chardonnay of viognier druiven. Heb je liever een rode wijn bij deze salade dan adviseren we een elegante pinot noir wijn.
Pinot Grigio en Sauvignon zijn mooi voorstellen die hier aan voldoen. Toch is door het witloof rood zeker niet vreemd. Carménère, Refosco of een andere rode wijn met wat kruiden is prima, en tannines zijn niet aangewezen mits ze niet samengaan met de kaassaus."
De romige textuur van deze bereiding en toch de lichte bitterheid van het witloof vereisen een witte wijn die ook wat bredere heupen bezit. Kies daarom liefst een wijn op basis van de druif Chenin Blanc. Dat kan uit de Loire-vallei, maar let dan wel op dat u geen demi-sec (halfzoete) versie te pakken hebt.
Denk aan witte Italiaanse wijnen, zoals Vermentino, Verdicchio, Arneis, maar ook een wat meer traditionele Chardonnay kan hij prima bij. Bijvoorbeeld een Chardonnay van Viña Leyda is een goede keuze.
Witlof is erg gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving.
Witloof in de oven - “Bruggetje met Orval”
Donker bier of een uitgesproken zuur bier zoals geuze lijken me zeker niet aangewezen bij chicon gratin. Dit gerecht heeft een rijke, krachtige smaak. Je zit met het zoete, bittere van het witloof en het zoute, vettige van de kaas.
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen. Witloof karamelliseren met wat honing is een goede manier om witloof te introduceren bij je kinderen.
Witloof en witlof zijn allebei correct. In België komt het witloof het vaakst voor.
Je kunt het hart van witlof eten. Hoewel het hart het meest bittere deel van de witlof is, is het wel eetbaar. Veel mensen kiezen ervoor om het te verwijderen om de bitterheid te verminderen, maar als je van een bittere smaak houdt, kun je het gerust eten.
- Groenten afgieten na het koken voordat je ze in de ovenschotel doet. Je kunt extra vocht uit de groenten halen door met een pollepel het vocht eruit te drukken. - Laat de saus langer inkoken. - Voordat je de ovenschotel aansnijdt kun je het gerecht even laten rusten.
Ja, witlof is gezond. Het bevat weinig calorieën, geen vet en draagt bij de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vezels. Doordat het weinig calorieën bevat kan je er veel van eten.
Het witloof (Cichorium intybus var. foliosum) behoort tot de familie van cichoreiachtigen, net als andijvie en roodlof.
Bevordert de levergezondheid: witlof is ook gezond omdat het stoffen bevat die de lever kunnen ondersteunen en helpen bij ontgifting. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan een detox-dieet. Versterkt het immuunsysteem: met zijn vitamine C-gehalte is witlof gezond, omdat het een boost is voor het immuunsysteem.
Witlof bevat namelijk enorm veel vitamine C, daar kan geen sinaasappel tegenop! Ook staat de groente bekend om het gunstige effect op de bloeddruk en de ontgiftende werking op de lever. Daarnaast is witlof caloriearm en vezelrijk, lekker voor lijn en de spijsvertering dus.
Naast water en vezels bevat een stronkje witloof heel wat mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. Ijzer stimuleert je stofwisseling, terwijl kalium vochtafdrijvend werkt. Vitamine B1, B2 en C verhogen je weerstand en geven je energie. Top, 't hele jaar door.
Kruiden bij witlof lopen daarom ook erg uiteen. Bij de klassieke opties is een snuf nootmuskaat heerlijk en in de salade of van de grill werkt peterselie juist heel erg goed.
Hoe moet je witlof schoonmaken? Was het stronkje met de punt naar beneden. Verwijder daarna de buitenste bruine bladeren als die er zijn. Snij het onderste deel van de stronk af.
Kies voor een volle rode wijn: die biedt een tegenwicht voor het bittere van de groente (bv. witloof) én het zoute van de kaas. De rode wijn moet voldoende structuur hebben, niet te uitgesproken tannines hebben en mooie kruiden. Zo beantwoordt hij perfect aan de verschillende smaken van de ovenschotel.
Deze bitterheid wordt veroorzaakt door natuurlijke verbindingen, zoals lactucine, die in de bladeren van witlof voorkomen. Koken, zoals grillen, stomen of roosteren, verzacht de bitterheid van witlof en ontwikkelt een meer delicate en zoete smaak.
Welke kruiden niet naast elkaar zetten? Kervel en salie naast elkaar is geen goed idee. Salie groeit goed in schaduw en salie heeft heel veel zon nodig. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor munt en bonenkruid.
Voorbeeld: Gebruik de steel van je basilicumplantje bijvoorbeeld bij het maken van verse groene pesto of gebruik de hele kruiden voor kruidenolie, kruidenazijn of kruidenboter. De stelen van harde kruiden als rozemarijn, salie, oregano en tijm kunnen niet gegeten worden.