De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola.
Het lijkt wel schimmel!
Het ontstaat wanneer chocolade te warm wordt en de aanwezige cacaoboter smelt. Als op een later moment de chocolade weer afkoelt en stolt, kristalliseert de cacaoboter. De vetkristallen zorgen voor die witte waas die je ziet op het oppervlak van de chocolade. Dit noemt men vetrijp of vetbloom.
Als de chocolade te koud is geweest, is door condensvorming een klein beetje suiker opgelost en weer gestold. Beide processen leiden tot kristallisatie, met als resultaat een witte uitslag op de chocolade. Wit uitgeslagen chocolade is zeker nog eetbaar, maar de structuur is korrelig geworden en de smaak is verminderd.
Deze witte film betekent niet dat de chocolade beschimmeld is of bedorven is . Het is eigenlijk gewoon een wetenschappelijk proces genaamd "chocoladebloei". Er zijn twee soorten van deze bloei: suikerbloei en vetbloei.
Schimmel op chocolade verschijnt als wazige of verkleurde vlekken, vaak groen, wit of blauw van kleur . Het kan een poederachtige of wazige textuur hebben en de chocolade kan een vreemde of onaangename geur ontwikkelen. Als u schimmel op chocolade ziet, is het het beste om het weg te gooien om mogelijke gezondheidsrisico's te voorkomen.
Chocolade bevat schimmels vanwege de fermentatie die nodig is bij de verwerking . Hoewel chocolade gezondheidsvoordelen heeft, kan het verrassend genoeg ook schimmels en meeldauw bevatten.
Hoewel de smaak, kleur, geur en kwaliteit van het product na verloop van tijd kunnen verminderen, is het over het algemeen nog steeds veilig om te consumeren zonder risico voor de gezondheid. Chocolade behoeft geen koeling en zal na de houdbaarheidsdatum alleen een lichte achteruitgang in kwaliteit vertonen.
Als chocolade tot een hoge temperatuur wordt verhit, smelt de cacaoboter binnenin en scheidt zich van de rest van de ingrediënten. Het zet zich af op het oppervlak in een witte coating. Als er teveel vocht is, zorgt het ervoor dat de suiker in de chocolade kristalliseert, waardoor het een witte, gevlekte of gevlekte coating krijgt .
Chocolade bloom ziet er misschien niet smakelijk uit, maar het is volkomen veilig om te eten . Dat betekent echter niet dat je het wilt eten, want zowel de smaak als de textuur kunnen worden aangetast. "Bloom ontdoet de chocolade meestal van een aantal van zijn meest aangename eigenschappen," zegt Laiskonis.
Witte schimmel is inderdaad gevaarlijk. Niet alleen voor de aangetaste bouwmaterialen, maar ook – en vooral – voor je eigen gezondheid. Schimmels verspreiden zich namelijk via sporen, dat is niet anders voor witte schimmel. Die sporen zijn giftig wanneer je ze inademt.
Het witte laagje dat zich op het oppervlak van chocolade vormt, wordt bloom genoemd. En het goede nieuws is dat het volkomen veilig is om te eten.
Kinder Bueno White is een verfijnd, heerlijk tussendoortje volgens dezelfde formule als de originele Kinder Bueno, maar dan volledig gehuld in een laagje witte chocolade met een crunchy cacao meringue. Het wordt aangeboden in enkelvoudige porties: elke reep is apart verpakt.
Wordt chocolade te warm, dan smelt de cacaoboter in je reep. Wanneer de chocolade vervolgens afkoelt, stolt en kristalliseert de boter weer. Het resultaat: witte boterkristallen. De eerste boosdoener van de waas op je geliefde snack.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Witte chocolade bevat geen theobromine en is niet giftig. Toch veroorzaakt witte chocolade wegens zijn hoog vetgehalte klachten zoals braken en diarree, eventueel zelfs pancreatitis. "HOE DONKERDER EN MEER BITTER DE CHOCOLADE, DES TE GIFTIGER!"
Suikerbloei ontstaat meestal doordat vocht in de verpakking de suikers uit de lekkernij trekt, waardoor die suikers op het oppervlak kristalliseren. Suikerbloei is meestal droog en kan ervoor zorgen dat uw chocolade wat korrelig of zanderig aanvoelt, maar nogmaals, om het nog eens te herhalen: het is nog steeds volkomen veilig om te eten.
🍫Dit betekent dat het vet en de suiker gescheiden zijn, of dat de chocolade is "gebloeid". Zorg ervoor dat je het op een koele, donkere plek bewaart om dit te voorkomen! Maar maak je geen zorgen, gebloeide chocolade is nog steeds veilig om te eten.
Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Dit kan het gevolg zijn van verschillende hoeveelheden gas die in de chocolade zijn verwerkt en de methode waarmee het wordt gemengd . Het is ook belangrijk om in overweging te nemen dat een goede uniforme dispersie met een uniforme belgrootte nodig is. Vaak moeten mengsels van verschillende soorten emulgatoren worden overwogen.
Chocoladebloei treedt vaak op als gevolg van een temperatuurschok of als u uw chocolade in een vochtige omgeving bewaart . Wat is een temperatuurschok? Nou, dit is wat er gebeurt als u chocolade van een warme of hete locatie (bijvoorbeeld een open plank naast de oven) naar een koude locatie zoals de koelkast overbrengt.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Geen zorgen, er groeit geen schimmel op de chocola. Dat witte laagje komt vanuit de chocola zelf. Hoe? Door de twee lekkerste ingrediënten: vet en suiker.
Chocolade bederft niet op dezelfde manier als bederfelijke voedingsmiddelen , maar de smaak, textuur en het uiterlijk kunnen in de loop van de tijd veranderen door factoren zoals suikerbloei of vetbloei. Deze veranderingen maken de chocolade niet onveilig om te consumeren, maar ze kunnen de algehele kwaliteit en het genot van het product beïnvloeden.
Controleer op veranderingen in het uiterlijk, zoals dofheid, verkleuring of witte strepen die bekend staan als chocoladebloei . Dit is misschien niet schadelijk, maar kan de smaak en textuur beïnvloeden. Kijk ook naar de textuur zelf; een broos of korrelig gevoel kan erop duiden dat het zijn beste tijd heeft gehad.