Laat de plakjes of partjes eerst los van elkaar in een grote bak of op een plaat invriezen om te voorkomen dat ze aan elkaar vast vriezen. Nadat ze bevroren zijn, kan je het in een kleiner diepvriesbakje bewaren.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Al het (voor)gesneden fruit moet je wel goed afdekken, het liefst zo luchtdicht mogelijk. Door te vacumeren bewaar je jouw gesneden fruit het langst. Ook verschillende soorten ongesneden fruit bewaar je in de koelkast. Zacht fruit, zoals aardbeien en frambozen, zijn hier een goed voorbeeld van.
Voor het invriezen kun je ijsblokjesbakjes gebruiken, een plastic bakje met goed afsluitbare deksel of speciale diepvrieszakjes met zip lock. Zo behoud je smaak en vitamines zo goed mogelijk: Vries zacht fruit als aardbeien, frambozen, bessen in een plastic bakje of op een schaal.
Vries de plakjes banaan afzonderlijk in door plakjes van ongeveer twee tot drie centimeter dik op een bakplaat in een enkele laag op bakpapier te leggen. Leg ze twee tot drie uur in de diepvries tot ze stevig zijn. Zodra je bananenplakjes zijn ingevroren, verzamel je ze en doe je ze in een bakje of zakje.
Sinaasappels kan je invriezen door er net als citroenen en limoenen plakjes of partjes van te snijden. Of je kan het sap natuurlijk uitpersen en in een beker in de vriezer bewaren. Laat het sap vervolgens ontdooien en je hebt verse sinaasappelsap!
Je kunt perziken ook invriezen.
Schil en hak bananen, verwijder de kern en snijd appels en peren, ontdoe aardbeien van hun schil, ontpit en hak pruimen, mango's en ander steenfruit. Doe ze in afsluitbare boterhamzakjes, in welke combinatie je maar wilt, en leg ze in de vriezer, klaar om te gebruiken wanneer je er zin in hebt.
In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Bevroren voedsel uit de diepvries blijft probleemloos eetbaar, zolang de stroom maar niet uitvalt. Het wordt echter wel langzaam minder lekker. Invriezen voorkomt dus gevaarlijk bederf.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Bessen van alle soorten, bananen, appels, sinaasappels, ananas, kiwi, mango, perziken en nectarines, kersen , noem maar op, je kunt het invriezen! Snel invriezen is ook handig, zodat je geen grote stukken fruit aan elkaar plakt.
Verdeel een enkele laag fruit over ondiepe bakjes en vries het in . Verpak het fruit direct na het invriezen en leg het terug in de vriezer. Met deze verpakking kunt u porties gebruiken wanneer dat nodig is. Ongezoet fruit kan ook worden verpakt in water, ongezoet sap of pectinesiroop.
Of u nu een partij bosbessen invriest om toe te voegen aan uw ochtendpap of een voorraadje seizoensaardbeien aanhoudt om in de herfst jam te maken, bevroren fruit kunt u voor onbepaalde tijd veilig eten. Het is echter raadzaam om het binnen 3 maanden te ontdooien en te eten, zodat het op zijn best smaakt.
Vries alleen fruit in dat rijp is, onrijp fruit zal in de vriezer namelijk niet verder rijpen. Was het fruit en droog deze goed voordat je het invriest. Fruit dat is ontdooid, kan niet meer terug de vriezer in. Gebruik ziplock zakjes of plastic bakjes, geen boterhamzakjes.
Ja, dat kan! Eerlijk gezegd is blancheren ideaal om te conserveren (en de schil los te maken), maar als je niet geïnteresseerd bent in langdurige opslag, hoef je niet te blancheren - je perziken gaan misschien gewoon niet zo lang mee . Bereid de perziken voor door ze in plakjes of stukken te snijden (met de schil, indien gewenst) en verwijder de pitten.
Doe de perzik 10-15 seconden in een pan met kokend water. Haal hem uit het kokende water en leg hem direct in een ijsbad om het kookproces te stoppen. Als hij is afgekoeld, gebruik je een schilmesje om de hoek van de schil bij de basis van de X te pakken en pel je hem richting het steeltje . De schil komt er zo af!
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.