Ei pocheren in een zakje, dat kan niet misgaan! Je hebt hiervoor geen azijn nodig, dus je zet gewoon een pan water op het vuur en als het water kookt zet je het vuur laag. Neem een stukje huishoudfolie van ongeveer 30×30 cm. Wrijf dit in met een dun laagje olie. Doe de folie in een kopje, zodat het over de rand hangt.
Doe het ei nu in de pan met kokend water en houd het ei 4-6 seconden in het water op de lepel voordat je het in het water laat vallen. Kook het ei 2-3 minuten voor zachte dooier en 3-4 minuten voor gekookte dooier. Spoel tot slot het gepocheerde ei af onder stromend water voordat je het serveert.
Ik gebruik graag witte azijn, maar je kunt ook appelciderazijn, witte wijnazijn of zelfs een scheutje citroensap gebruiken als je haast hebt! Wees je er wel van bewust dat citroensap de eieren een licht citroenachtige smaak geeft.
Voor pocheren moet een ei héél vers zijn. Daarvan is het eiwit dikker waardoor het ei in de pan minder uitvloeit. Pocheer in water met een beetje zout en een scheutje azijn. De azijn zorgt ervoor dat het ei snel stolt en dus mooi compact blijft.
Tip: door een scheutje azijn toe te voegen aan het water voorkom je dat de eitjes leeglopen als ze zouden barsten. De azijn doet het eiwit stollen. Handig!
Appelazijn speelt ook een rol in Baldwins hardgekookte eieren. Hij houdt zich aan de 7-minutenfilosofie en kookt de hele eieren in een mengsel van 25% appelazijn en 75% water, voor structuur en smaak, maar niet te veel zuur, met veel zout, zwarte peper, laurierblaadjes en suiker om het in balans te brengen.
Witte azijn is heerlijk voor bij lichte gerechten met vis, groenten en salades en komt extra goed tot zijn recht bij de wat bitterdere groentes. Rode wijnazijn komt echt goed tot zijn recht bij de zwaardere vleessauzen, stoofpotjes enzovoorts.
"Azijn is een van nature zuur materiaal. Als we een paar druppels azijn aan het kokende water toevoegen , versnelt dat de denaturatie, waardoor het proces sneller verloopt en het gepocheerde ei zijn vorm beter behoudt ."
Als je het ei te lang in de pan laat zitten, dan krijgt het eiwit een structuur die lijkt op rubber en wordt het eigeel hard. Dit is juist niet wat je wilt bij een gepocheerd ei.
Als je deze eierschaal in azijn (wat ongeveer 4% azijnzuur is) weekt, start je een chemische reactie die de calciumcarbonaatschaal oplost . Het azijnzuur reageert met het calciumcarbonaat in de eierschaal en laat koolstofdioxidegas vrij dat je als bubbels op de schaal ziet.
Door een beetje witte azijn aan je water toe te voegen, stabiliseer je de eieren en kook je de eiwitten sneller. Andere azijnsoorten (balsamico, rode wijnazijn, appelciderazijn) zijn prima en smaken soms heerlijk bij het pocheren van eieren, maar hebben mogelijk invloed op de uiteindelijke smaak en kleur van je gepocheerde ei.
Je kunt gepocheerde eieren ook een hele dag van tevoren maken voor een groep . Doe de gekookte eieren uit het hete water direct in een kom met ijswater. Zet deze kom in de koelkast tot het bijna tijd is om te eten. Verwarm de gepocheerde eieren in een pan met zachtjes kokend water tot ze helemaal warm zijn, 30 tot 60 seconden.
Eieren zijn dan ook heel veelzijdig en supergezond: ze zijn rijk aan antioxidanten, ijzer en eiwitten, maar barsten ook van de vitamines B2, B12 en D. Oh ja, één gekookt of gepocheerd eitje bevat zo'n 75 calorieën, dus het is ook nog eens goed voor je slanke lijn!
Je kunt azijn ook vervangen door citroen. Voor je pocheeroplossing. Halveer dit en zeef het sap eruit. Je hebt nodig.
Als je twee eieren kookt, gebruik dan een grote diepe pan , omdat de poachers zelf relatief groot zijn. We raden aan om de watertemperatuur licht te laten sudderen, omdat bubbels de poacher waarschijnlijk van de panbodem zullen verplaatsen en het vermogen om het eiwit vast te houden teniet zullen doen.
Koken & EtenEen ei koken of bakken is niet heel moeilijk, maar een ei pocheren blijft voor veel mensen best lastig. Jammer, want pocheren is makkelijker dan je denkt. Stel je een zachtgekookt ei voor, maar met een dooier die nog nét wat zachter is en luchtiger eiwit. Dat is ongeveer hoe een gepocheerd ei smaakt.
Hoewel zout en azijn het eiwit kunnen helpen coaguleren, kunnen ze ook de smaak van het ei beïnvloeden. Een ei pocheren zonder azijn of zout, dus. Breek vervolgens voorzichtig een ei in een kleine kom. Dit helpt om te voorkomen dat eventuele schaalstukjes in het kokende water belanden.
Voeg een royale scheut azijn toe tot je het zuur in het water proeft. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit straks beter stolt. Doe er in geen geval zout in, want dat werkt averechts. Breek elk ei in een aparte koffiekop.
Naarmate een ei ouder wordt, beginnen de eiwitten in het eiwit zich te scheiden, waardoor het wateriger wordt . Dit veroorzaakt de dunne, dunne draden die je soms krijgt tijdens het pocheren. Om dit te voorkomen, breek je je ei in een fijne zeef. Dit zal het vloeibare eiwit scheiden, waardoor je alleen de delen overhoudt die je zou moeten gebruiken.
Als het ei rechtop staat maar nog steeds op de bodem ligt, gebruik het dan om te bakken. Als het ei drijft, is het oud en wil je het niet gebruiken .
Je kunt je gepocheerd ei zo 2 dagen bewaren in de koelkast. Je gepocheerde ei opnieuw opwarmen? Dat doe je simpelweg in een pan met heet water dat net van de kook is. Laat je ei hier voorzichtig in zakken en haal het gepocheerd ei er na een minuut weer uit met een schuimspaan.
Een gepocheerd ei is eigenlijk niets meer en minder dan het koken van een ei, maar dan zonder schil. Dus veelal de dooier en het eiwit dat gekookt wordt, meestal in een mengsel van azijn en water.
In diverse bereidingen kan je azijn vervangen door citroen- of limoensap. Uiteraard zal dit wel zorgen voor een smaakverschil.
Toepassingen van verdunde schoonmaakazijn
Het gebruik van verdunde schoonmaakazijn is net zo gevarieerd als het onverdunde product. Je kunt het gebruiken voor alles, van inductie kookplaat schoonmaken tot het verwijderen van kalkaanslag op douchekoppen.
Hoewel je rode of witte wijnazijn in bijna elk recept kunt gebruiken dat om wijnazijn vraagt, is witte wijnazijn iets veelzijdiger omdat het kleurloos is. Dat betekent dat het ideaal is voor ingemaakte groenten en pan-sauzen die je dezelfde kleur wilt laten behouden.