Surströmming (letterlijk: zure haring) is een traditioneel Zweeds gerecht dat uit gefermenteerde (gegiste) oostzeeharing bestaat. Oostzeeharing of stromeling (strömming), basis voor de surströmming.
Surströmming is een Zweedse delicatesse. Het staat echter bekend als het meest smerig ruikende product ter wereld. Het is gefermenteerde zure haring in een blik. Op social media zijn er filmpjes te zien, waarbij deelnemers de grootst mogelijke moeite hebben om een hapje vis te eten.
Balut wordt veel gegeten in de Filipijnen, Cambodja en Vietnam. Het is een bevrucht ei van een eend of kip met een bijna ontwikkeld embryo. Het wordt veel op straat verkocht en de mensen zijn er gek op. Het ziet er alleen niet zo smakelijk uit.
Naast dat rijst voedzaam en praktisch is, is het natuurlijk ook gewoon enorm lekker. Je kunt met rijst dan ook alle kanten op, denk aan een zoete rijstepap of een hartige roerbakschotel. Dit alles bij elkaar maakt rijst dus het meest gegeten voedsel ter wereld.
China is een van de weinige landen waar levende dieren nog steeds in het geheim worden gegeten. Niet alleen apenhersenen maar ook levende kikkers, vissen en slangen worden hier gegeten. De dieren worden net voor het eten gedood. Ondanks deze 'bereiding' betekent dit dat de zenuwen tijdens het eten nog steeds bewegen.
Je moet het namelijk wel durven: de beroemde gegiste haring uit Zweden eten. Hierbij een lesje in surströmming eten. Nog nooit heeft bedorven vis zo gestonken, maar zo lekker gesmaakt. Surströmming is een traditioneel gerecht uit Noord-Zweden dat ontstond in de 16e eeuw toen Zweden een zouttekort had.
Surströmming staat wereldwijd bekend als een van de smerigste gerechten. Dit komt voornamelijk door de opvallende geur die vrijkomt wanneer een blik hiervan wordt geopend.
Het oudste bekende gerecht ter wereld blijkt een soort pannenkoek te zijn. Neanderthalers aten naast vlees en vruchten ook plantaardig voedsel, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Onderzoekers hebben geprobeerd het recept te achterhalen van de oudste etensresten ter wereld.
tonijn oogbollen
Voor de mensen die al moeite hebben met het eten van een rauwe octopus of andere vis is dit gerecht al helemaal niks want in delen van Japan kan u verse tonijn oogbollen kopen. Eerste worden de oogbollen gekookt om vervolgens met peper en zout op smaak gebracht te worden.
Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit 'oervoer' was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond.
De blauwvintonijn is de meest gegeten vis ter wereld en de op één na meest (wild)gevangen vis.
De doerian is het bekendst om zijn penetrante geur, vandaar ook de naam stinkfruit. Hoe rijper de vrucht, des te sterker de geur. Het vruchtvlees bestaat uit een soort grote mandarijnenpartjes, maar dan zonder velletje en met een oranjebruine pit in elk partje.
Nederlanders eten drie keer per week aardappels
Dat vlees komt het vaakst van het varken, in de vorm van gehakt. De groente op ons bord bestaat het vaakst uit tomaat, ui en bloemkool. Verder trakteren we onszelf graag op een bord rijst of pasta, dat staat zo'n een tot twee keer per week op het menu.
In 2040 eten we vooral lokale, seizoensgebonden en plantaardige producten. Dat betekent dat we minder dierlijke eiwitten zoals vlees, vis en zuivel eten. We stemmen de vraag naar en het aanbod van voedsel beter op elkaar af waardoor we bijna geen verpakkingsafval hebben en geen onnodige producten verbouwen.
Dagelijkse kost tussen 1700 en 1950
Als hoofdmaaltijd aten ze meestal een stamppot met veel aardappelen of een gerecht van peulvruchten, zoals bruine bonen en erwtensoep. Rijke mensen konden vaker vlees, vis en zuivel kopen. Behalve je rijkdom, bepaalde de plaats waar je woonde het menu.
In veel warme landen wordt pittig gegeten. Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld. En daar gebruiken ze deze jongen voor, de chilipeper.
Per jaar zijn dat er zo'n 45 miljard. Dat is zo'n 6 keer de wereldpopulatie aan mensen (lees: het aantal kippen dat wordt geslacht is zes keer het totaal aantal mensen dat op de aarde leeft). Hiermee is kippenvlees ongetwijfeld 's werelds populairste stukje vlees.
Eet geen vlees (rund, varken, schaap of kip) in China, Mexico, Guatemala of Thailand.