Bosaardbei smaak De smaak van bosaardbeitjes is zoet en heel intens. Ze zijn heerlijk uit het vuistje, maar je kunt ze ook zo gebruiken: Gebruik ze als garnering in salades, borrelhapjes en fruitsalades. In een salade van botersla en verse geitenkaas.
De bosaardbei 'Vesca Vesca' is een eetbare goed winterharde vaste plant. Je kan de vruchten eten en het blad gebruiken in thee of in een lentesalade. Fragaria 'vesca vesca' staat liefst op een halfschaduwrijke standplaats en op humusrijke grond.
Een plantensoort die veel op Bosaardbei lijkt, maar gele kroonbladen heeft, is Schijnaardbei, Potentilla indica (Andrews) Th. Wolf uit de Rozenfamilie of Rosaceae. Het is een soort die je kunt beschouwen als een invasieve soort, die steeds meer ingeburgerd raakt in onze wilde flora.
Bosaardbeien hebben net als hun soortgenoten in onze moestuin een heerlijke zoete smaak. Deze is soms zelfs wat zoeter dan de aardbeien die we gewend zijn. Heb je bosaardbeien in je tuin, maak daar dan dankbaar gebruik van door ze te plukken.
De vruchten van de schijnaardbei zijn wel eetbaar, maar zijn scherp en droog van smaak en ook zitten er veel harde zaadjes in het vruchtvlees. Schijnaardbei moet je dus niet zien als een plant die eetbare vruchten oplevert, maar hij kan wel dienstdoen als een groente.
Maak je trouwens geen zorgen over het eten van de vruchtjes – zowel de aardbeitjes van de bosaardbei als van de schijnaardbei zijn eetbaar. Die van de schijnaardbei zijn alleen wat minder sappig. Niet giftig, dus.
De schijnaardbei (Potentilla indica) is zoals de naam al aangeeft geen echte aardbei, maar wel heel leuk in de tuin. Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.
Je kunt ze vinden in het 'wild': bosaardbeitjes. De smaak is zoet en heel intens. De bosaardbeitjes zijn net als gewone aardbeien zogenoemde 'schijnvruchten'.
Met citroensap kunt u aardbeien vlekken uit kleding verwijderen. Giet om te beginnen koud water over het kledingstuk heen en breng dan enkele druppels citroensap aan op de vlek. Spoel de stof daarna uit met behulp van wasmiddel of was volgens het wasvoorschrift om de vlek voorgoed te verwijderen.
De Fragaria vesca, in Nederland zeer bekend als de Bosaardbei, is een prachtige vaste plant die tot ongeveer 15 cm hoog wordt. In de maand mei verschijnen er roze bloemen aan de plant die tot in juli doorbloemen. Het is een winterharde en wintergroene plant die verlangt op plaats in de schaduw of halfschaduw te staan.
De bosaardbei is een kruipende bodembedekker, met kleine witte bloemen met 5 rondachtige kroonblaadjes rond diepgele meeldraden. De gedeelde drievoudige bladeren zijn glanzend en hebben een gezaagde rand. Aan de onderkant zijn de bladeren zijdeachtig behaard.
Vindplaats. De bosaardbei komt voor op schaduwrijke, vochtige plaatsen, in bossen en langs oevers. Hij wordt ook veel gekweekt als bodembedekker. Hij kan groeien als onkruid dus in en kleine tuin is kweken in een aardbeipot misschien wel zo handig.
Een hardnekkige, kruipende onkruidsoort die juist beter handmatig bestreden kan worden, is schijnaardbei. Dit onkruid heeft alle schijn van een bosaardbei, maar niks is minder waar! Het grote verschil tussen de schijnaardbei en de bosaardbei is dat de schijnaardbei bloeit met gele bloemen in plaats van witte bloemen.
Bosaardbei is een overblijvende plantensoort die deel uitmaakt van de Rozenfamilie (Rosaceae). Ze is een van de kleinste vertegenwoordigers van deze familie. Het is een laagblijvende plant die tot 30 cm hoog kan worden.
🍓 Wilde aardbeien zijn niet giftig voor mensen . Geniet van de veiligheid en voedingswaarde van wilde aardbeien als tussendoortje voor uw kinderen 🍓—giftige mythes ontkracht! 🍓 Wilde aardbeien zijn veilig en voedzaam voor kinderen, boordevol vitamine C en vezels. Pas op voor look-alikes zoals valse en Virginia aardbeien, die oneetbaar of giftig kunnen zijn.
Ze zijn sappig, zoet en perfect de hele zomer lang in verse aardbeienrecepten. Maar je hebt misschien ook wel eens nep-aardbeien gezien: kleine rode besjes op je gazon die er vaag bekend uitzien. Het zijn absoluut niet de zoete vruchten die we allemaal gewend zijn.
Ze zijn eetbaar, maar zijn kleiner dan die van de cultuuraardbei.
Wil je de uitlopers toch direct afknippen? Knip ze dan in juni af, zet ze op water of in potjes aarde tot ze wortels hebben gevormd, waarna je ze ook in augustus uitplant. Bemest de planten net na het aanplanten en in het voorjaar met een meststof voor aardbeien.
Oftewel; een aardbeienplant kan wel jarenlang mee gaan maar als je haar in de moestuin zo intensief wilt gebruiken als een moestuinder doet; dan is de plant na 3 tot 4 jaar 'op'.
De Fragaria vesca 'Alexandria', ook wel Bosaardbei genoemd, is een wilde aardbeisoort welke bloeit van mei tot juli met wit- gele bloemetjes. Na de bloei vormen zich de kleine eetbare aardbeien. Deze aardbeien kunnen geplukt kunnen worden zodra ze rood zijn.
Verlangt een plaats met volle schaduw tussen of bij bomen of struiken en een humusrijke bodem. Deze plant verdraagt warmte en een tijdelijk droge bodem. Ze kan dus ook aangeplant worden op standplaatsen met iets meer licht. Groeit bodembedekkend en laat zich moeilijk combineren met andere planten.
Ondanks hun nutritionele voordelen, bevatten aardbeien vaak veel suiker en bevatten ze 8,12 mg suiker per kopje. Aardbeien kunnen pesticidenresten bevatten . Overmatige consumptie van bessen kan maagklachten, brandend maagzuur, diarree, reflux, een opgeblazen gevoel en allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen.
Aardbeien zijn rijk aan vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen, die helpen de darmen gezond te houden. Antioxidanten helpen bij de absorptie van belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten en ijzer. Vezels spelen een sleutelrol bij het bevorderen van de spijsvertering en het reguleren van de spijsvertering.
“In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.