Witlof kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Het liefst in een open plastic zak. Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe witlof kun je ook invriezen.
De witlof is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bewaar witlof op een koele, donkere plek, dan blijft het langer vers. In de verpakking blijft witlof ongeveer een week tot twee weken goed in de koelkast.
Ook voor witloof geldt dat de groentelade in de ijskast de beste plek is voor een maximale houdbaarheid. Witloof is erg gevoelig voor licht. Daarvan verkleuren de stronken lichtjes groen. Kies dus een donker plekje als je de stronken buiten de koelkast bewaart.
Allereerst bederft het sneller door het in plastic te bewaren. Het wordt dan bruin aan de onderkant van de stronkjes. Haal witloof daarom altijd uit het zakje van de supermarkt en bewaar het in een open papieren zak of in een handdoek gerold in de groentelade van de koelkast. Het blijft dan 5 tot 8 dagen houdbaar.
Was het witloof en snij doormidden, snij er een stukje van de onderkant af, snij ze fijn. Als je dit op voorhand al wil klaarmaken kan je het witloof snijden en dan spoelen, en goed uitlekken, zo gaat het niet verkleuren, meng dan à la minute de mayo en de rest erbij. Anders wordt het witloof te slap.
Hoe vaak mag je witlof eten? Je kunt witlof zonder problemen regelmatig eten, zelfs dagelijks, als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het is een caloriearme groente rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Er worden zelfs verschillende namen gegeven aan dezelfde soort, afhankelijk van hoe de plant wordt gekweekt (hieronder meer hierover), en in het geval van de Belgische variëteit, in de VS "endive" genoemd, maar botanisch gegroepeerd als cichorei .
Bewaar witlof losjes verpakt in een vochtige handdoek en bewaar het in een plastic zak in de koelkast . Zachte varianten, zoals andijvie, kunnen snel verwelken, dus gebruik ze binnen een paar dagen.
Besprenkel het witloof met een beetje citroensap om de witte kleur te behouden. Witloof kan je stomen, bakken, stoven of rauw gebruiken. Voor een gratin smelt je een klontje boter in een pan. Bak de witloofstronkjes hierin op een laag vuurtje, totdat ze goudbruin Krid met zout, peper en nootmuskaat.
Witlof kun je 1 tot 2 weken in de groentelade van de koelkast bewaren. Na ca. 2-5 minuten blancheren kun je de groente ook invriezen. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is witlof tot 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Hoe bereid je witlof. Als het uiteinde gebarsten of verkleurd is, snijd het dan af en verwijder alle slappe buitenste bladeren . Afhankelijk van hoe je het wilt gebruiken, laat je het heel, scheid je de bladeren of snijd je ze in de lengte doormidden of in vieren. Bestrijk ze na het snijden met citroensap om verkleuring te voorkomen.
Bij witlof is de kern het meest bittere gedeelte. Echter is de kern tegenwoordig niet meer zo bitter en kun je deze dus prima laten zitten. Wel is het belangrijk om eventuele bruine bladeren en het onderkantje van de witlof weg te snijden.
Was de witlof kort onder de kraan met koud water. Leg de witlof vervolgens plat neer en snij de stronk, ook wel bekend als het kontje, eraf. Nu dat het kontje van de witlof eraf is, kun je eenvoudig een voor een de witlof bladen los halen.
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen.
Hoe weet ik of witlof niet goed meer is? De witlof is beschimmeld of verkleurd. Dit bederf herken je snel door te ruiken, goed te kijken of te proeven. Snijd een schijfje van de onderkant af en was de lof in ruim water.
Selderij bevatte van alle groentesoorten de meeste sporen van pesticiden, namelijk 84,6 procent. Daarna volgden verse kruiden met 74,5 procent en witlof met 72,7 procent .
Omdat bitterstoffen een goede vertering stimuleren, voel je je eerder verzadigd. Hierdoor stop je op het juiste moment met eten. Daarom past witlof goed in een dieet voor mensen die willen afvallen.
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Toch gezond
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Witlof-weetjes
Daarnaast is witlof rijk aan kalium, fosfor, magnesium en calcium. Door het hoge kaliumgehalte werkt de groente vochtafdrijvend en heeft een positief effect op je bloeddruk. Ook bevat witlof inuline, een vezeltje die de groei van gezonde (bifido)bacteriën in de darmen stimuleert.
Cichorei kan rauw of gekookt gegeten worden en is er in rode en witte varianten. Hoewel het in het Verenigd Koninkrijk cichorei genoemd wordt, is het in België beter bekend als chicon of witloof (wat wit blad betekent) en in de VS heet het andijvie. De simpele salade van Simon Hopkinson combineert romige roquefort met knapperige, bittere bladeren.
Wist je dat je witlof rauw kunt eten? De bladeren van deze groente zijn iets bitter, heerlijk knapperig en ook nog eens hartstikke gezond. Lekker in bijvoorbeeld een salade, maar ook gevuld als een schuitje. Ontdek de lekkerste recepten met rauwe witlof bij Jumbo en laat je inspireren.