Doe je vers bereide pasta met saus gewoon in een diepvrieszak of luchtdichte verpakking om hem veilig tot een maand te bewaren.
Vers kan het tot 48 uur in de koelkast worden bewaard. Wikkel het stevig in huishoudfolie of doe het in een luchtdichte bak om het te beschermen tegen vocht en lucht om te voorkomen dat het muf of beschimmeld wordt.
Maak een mooie bol en wikkel deze in vershoudfolie. Laat het deeg op zijn minst enkele uren rusten in de koelkast voor je verder gaat. Je kan het deeg gerust een dag op voorhand maken.
Verse pasta bewaren
Wil je de spaghetti of tagliatelle laten drogen om te bewaren dan rol je ze op als nestjes en laat je ze een paar uur tot een dag drogen op een theedoek. Als de pasta helemaal droog en hard is bewaar je de pasta nestjes onafgesloten in een bak of op een bord.
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat gekookte pasta gaat plakken.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.
Het is belangrijk om de pasta in een luchtdichte zak of bewaardoos te bewaren om uitdroging te voorkomen. Men kan verse pasta ook invriezen, maar die kan dan een beetje aan elkaar kleven. Daarom kunnen kleine porties ingevroren worden om te vermijden dat de pasta een te groot blok vormt na het invriezen.
Je verse pasta koken
Dit duurt maximaal 4 minuten, afhankelijk van de dikte. Let er dus op dat je je pasta niet te lang kookt. Doe je pastaslierten of -vormen pas in de pan als het water écht goed kookt. Roer zo nu en dan in de pan om te voorkomen dat je pasta vastkleeft.
De juiste hoeveelheid pasta
Wanneer je een hoofdgerecht voor volwassenen bereidt, raden we aan om tussen de 80 en 100 gram pasta per person te gebruiken.
Opnieuw koken
Heb je pasta zonder saus over? Perfect! Je kunt deze namelijk prima verwarmen in heet water. Je kookt de pasta gewoon nog even in kokend water en je hebt binnen een paar seconden ultra verse pasta.
Over het algemeen geldt dat je spaghetti prima een dag op voorhand kan bereiden zodat je de dag zelf weinig werkt hebt. Vaak smaakt de spaghetti na een dagje trekken zelfs nog beter. Voor het koken van de pasta is het belangrijk dat je voldoende zout aan het kookwater toevoegt.
Bewaar je gekookte pasta niet langer dan 2 dagen: "Je kan er ernstig ziek van worden"
Zelfgemaakte en verse pasta kun je afgedekt 24 uur in de koelkast en tot maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. Laat de pasta voor gebruik niet ontdooien, maar kook een halve minuut extra. Reeds bereide pasta kun je afgedekt in de koelkast 2 dagen bewaren en tot maximaal 3 maanden in de diepvries.
Het beste bloem voor eierpasta is het Italiaanse zachte tarwe bloem tipo 00, dat rond de 12-13% aan eiwitten bevat, om er zo zeker van te zijn dat het deeg rekbaar is zonder dat dit breekt. Toch kan je ook het standaard witte patentbloem gebruiken dat je overal in de supermarkt vindt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pasta ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Verse pasta kun je enkele dagen bewaren in de koelkast. Rol hem op tot nestjes, bestuif met bloem en bewaar onder een theedoek in de koelkast. Let erop bij gevulde pasta (ravioli, tortellini…) dat ze elkaar niet raken.
Tip: Hoe bereid je verse pasta op koken voor? Als je je zelfgemaakte pasta op dezelfde dag gaat eten, is het nog steeds goed om deze eerste 2 bovenstaande stappen te volgen. Laat de pasta ongeveer 30 minuten drogen voor het koken, zodat de overtollige bloem het vocht uit de eieren kan absorberen.
Om te weten of je pasta perfect al dente is, is er één simpele vuistregel: proef! Je pasta is klaar als de buitenkant gaar is en de binnenkant nog ietsje stevig aanvoelt. Kook je 'm langer dan dit punt, dan is je pasta te ver waardoor hij plat en plakkerig wordt.
Hoewel koude pastasalades bij warm weer erg populair zijn, raadt het FAVV aan om gekookte pasta niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren. Wie dat langer doet, kan erg ziek worden, klinkt het bij 'VRT NWS'.
Droge pasta is lange tijd houdbaar wanneer je het koel, donker en droog bewaart. Als je dat doet is het wel een jaar tot na de Ten minste Houdbaar Tot-datum te gebruiken. Verse pasta is beperkt houdbaar in de koelkast, let daarbij op de datum op de verpakking en kijk, ruik of proef of het nog goed is.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen.
De beste techniek om te zorgen dat je kliekje pasta niet te klef of te droog wordt tijdens het opwarmen is door dit gewoon in de pan te doen. Voeg hier een scheutje water aan toe en kook dit op middelhoog vuur tot het meeste water is verdampt. Zo krijgt de pasta zijn volle, romige structuur weer terug.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit. Hierdoor kan het eten op sommige plekken goed heet zijn, terwijl het op andere plekken nog koud is.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.