Het is veilig om dagelijks cacao te drinken. Wij adviseren om naar je lichaam te luisteren en een dosis te vinden die voor jou het beste werkt.
Zij raden aan om voor de gezondheid dagelijks 2,5 gram hoog-flavanolgehalte cacaopoeder of 10 gram hoog-flavanolgehalte chocolade binnen te krijgen. Volgens ander onderzoek is het voor volwassenen veilig om dagelijks 2 gram cacaoflavanolen te eten.
Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen. Het is dan ook niet voor niks dat cacao raw wordt gerekend tot de Superfoods.
Traditioneel wordt 100% pure cacao (poedervorm of vlokken) gemengd met warm water en kruiden. Met een kleine blender mix je het geheel tot er een dikke laag schuim ontstaat. Als pure cacao iets te intens voor je is, voeg dan wat honing, ahorn, agave of rietsuiker toe om het te zoeten.
Hoewel het idee van een "ceremoniële portie" moderner is dan historisch, wordt doorgaans gedacht dat dit 1,5oz (43g) pure cacaopasta is (ongeveer 1/3 kopje gehakt). Dat zou in een drankje van 12oz kunnen worden verwerkt. Een "dagelijkse dosis" zou kunnen worden beschouwd als 1 oz (28g) cacao (ongeveer 1/4 kopje gehakt), wat een drankje van 6-8oz oplevert .
Als u op zoek bent naar een natuurlijke energieboost en verbeterde cognitieve functies, kan het nuttigen van cacao in de ochtend gunstig zijn.
De voordelen van het dagelijks drinken van cacao zijn dat het duurzame energie levert (dankjewel theobromine!) en onze dagelijkse DOSIS feel good chemicaliën. Cacao creëert een gevoel van liefde en euforie in ons lichaam, geest en ziel.
Het is veilig om dagelijks cacao te drinken.
Cacao heeft een subtiel effect, sommigen merken het direct, anderen na een week cacao drinken. Je krijgt de meeste voordelen van cacao door het regelmatig te drinken en het is belangrijk om aan te voelen wat en hoeveel jou het beste ondersteunt. Het is een fijn alternatief voor koffie.
Hoe maak je een cacaodrankje. De perfecte serveervorm van je cacaodrankje is met een schuimlaagje erbovenop. Traditioneel wordt 100% pure cacao gemengd met heet water en kruiden en geserveerd met dikke lagen schuim.
Cacao bevat van nature ook cafeïne, maar de hoeveelheid is te klein om een belemmerend effect te hebben op de nachtrust. Samenvatting: Cacao is rijk aan magnesium; een mineraal dat betrokken is bij een goede nachtrust en een ontspannen gevoel.
"Om de gezondheidsvoordelen van cacaopoeder te krijgen, koop je ongezoete cacaopoeder zonder toegevoegde ingrediënten ", zegt Fazio. "Het bevat minder calorieën, minder vet en suiker en meer antioxidanten dan chocoladepoeder. Zorg er wel voor dat je het etiket leest, want daarop staat of het product cacao of chocolade bevat."
Door haar anti-inflammatoire eigenenschappen zorgt donkere chocolade ervoor dat we minder snel hoofdhuidinfecties zullen krijgen. Donkere chocolade zit vol met koper, zink en ijzer: stoffen die voor een betere bloedcirculatie in de hoofdhuid zorgen, waardoor de haargroei wordt bevorderd en haaruitval vermindert.
Bij inname via de mond: Het eten van cacao is waarschijnlijk veilig voor de meeste mensen . Maar houd er rekening mee dat cacao cafeïne en verwante chemicaliën bevat, evenals zware metalen zoals lood. Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag.
Wanneer jij een stukje gezonde chocolade eet voor elke maaltijd, dan stabiliseert je bloedsuikerspiegel waardoor je minder honger hebt en automatisch minder eet. De hoge hoeveelheid antioxidanten in de chocolade ondersteunt de vetverbranding en verbeteren je spijsvertering en stofwisseling.
Cacao bevat een gezonde hoeveelheid cafeïne. Dit helpt om energie te boosten en vermoeidheid te bestrijden. Het bevat niet alleen een goede hoeveelheid cafeïne, maar ook magnesium. Twee eetlepels cacaopoeder bevat ongeveer 14% van de dagelijkse hoeveelheid magnesium van uw lichaam .
Hallucinogeen of psychoactief. Sommige beoefenaars beweren dat cacao kan functioneren als een neurologische drug, vergelijkbaar met cannabis of andere geestverruimende planten . Maar hoewel cacao bepaalde bestanddelen gemeen heeft, zijn ze ofwel in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig of worden ze niet op dezelfde manier door het lichaam verwerkt.
Bij de meeste mensen duurt het tussen de twintig minuten en een half uur voordat de effecten van ceremoniële cacao merkbaar zijn.
Cacao heeft een natuurlijke stimulant genaamd theobromine . Vergeleken met cafeïne biedt theobromine een mildere, meer aanhoudende energieboost zonder de zenuwen of de gevreesde crash. Echter, voor mensen met een verhoogde gevoeligheid voor stimulanten, kan zelfs dit mildere effect het slaappatroon verstoren.
De hoeveelheid Cacao die men consumeert is belangrijk om in de gaten te houden. Wanneer men elke dag Cacao consumeert, is een meditatiedosis meer dan genoeg. Wij raden aan om ceremoniële doses niet vaker dan 3 keer per week te nemen, vooral wanneer men begint met het ceremonieel drinken van Cacao.
Gezien de vele voordelen is cacao inderdaad goed om 's ochtends te drinken . Naast dat het heerlijk is, biedt het ook een schat aan voedingsstoffen, een gebalanceerde energieboost en stemmingsverbeterende eigenschappen, die allemaal kunnen bijdragen aan een gezondere en productievere dag.
In cacao vind je, net zoals in groenten en fruit, flavonoïden terug. Deze bioactieve componenten hebben antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. Ze kunnen de darmgezondheid positief beïnvloeden, geeft wetenschappelijk onderzoek aan3, en zouden belangrijk kunnen zijn voor mensen met chronische darmziekten.
In grote hoeveelheden kan theobromine schadelijk zijn voor je DNA. Dus wil je starten met rauwe cacao, dan wordt raadpleging van een arts geadviseerd bij: prikkelbaardarmsyndroom, diabetes, reuma en bij mensen met een angst- of hartritmestoornis.
Cacao is veel subtieler, maar het geeft zeker nog steeds energie! Het is gewoon een stabielere verandering. Afhankelijk van je tolerantie voor koffie en thee, kun je het beste beginnen met een kleinere dosis cacao. Ik raad je absoluut aan om cacao op een lege maag te drinken, hoe dan ook, zodat je de effecten echt kunt voelen.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.