We adviseren om groente en fruit altijd af te spoelen met water, je handen te wassen als je in de (moes)tuin hebt gewerkt en te voorkomen dat je zwemwater met PFAS inslikt. Andere manieren om PFAS binnen te krijgen is via de lucht (inademen) of via de huid.
Je kunt ook niet door bijvoorbeeld fruit en groenten te wassen de PFAS uit de voeding verwijderen. De nieuwe generatie bestrijdingsmiddelen hecht zich goed vast aan het voedsel of dringt erin binnen.”
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Daar waar reiniging vaak nog steeds leidt tot grote, niet herbruikbare, reststromen is dat bij soil washing van PFAS niet het geval. De gereinigde grond is toepasbaar en is direct geschikt voor hergebruik. Het PFAS uit het zuiveringswater wordt vernietigd.
Het is belangrijk dat je je groente en fruit even goed schoonmaakt voor je ze opeet. Je kan ze onder de kraan schoonspoelen met water. Het gebruik van zeep, azijn, citroensap of andere schoonmaakmiddeltjes is volgens Het Voedingscentrum overbodig.
Voedselmythe: je moet groentes wassen om bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Appels, peren of een pruim: die houd je even onder de kraan voor je er je tanden in zet. Even de bestrijdingsmiddelen eraf spoelen.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Het effect van veroudering op de vluchtige PFAS'en is afhankelijk van het type stof. Wassen zorgt voor een afname van de PFAA-concentraties en over het algemeen worden vluchtige PFAS'en gedeeltelijk uit de textiel gewassen . Wassen kan echter ook de extraheerbare concentratie van vluchtige PFAS'en in de stoffen verhogen.
Onderzoekers vernietigen PFAS die in de bodem voorkomen door ze te vermalen met metalen ballen en boornitride . Per- en polyfluoroalkylstoffen (PFAS) zijn potentieel schadelijke stoffen die bekend staan als “forever chemicals” omdat ze zo moeilijk te vernietigen zijn.
succesvolle afbraak van PFAS. De auteurs gebruikten als oplos middel dimethylsulfoxide (DMSO) en voegden natrium hydroxide toe. Dit mengsel verhitten ze tot 80 120 °C. Resultaat: alle fluorideatomen werden van de keten losgemaakt, wat de PFAS 'onschadelijk' maakte.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Baking soda verwijdert pesticiden
Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda. Gebruik hiervoor 1 theelepel baking soda in 1,5l water. Na ongeveer 15 minuten kun je het afspoelen en gebruiken.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Hoe worden PFAS uit het lichaam uitgescheiden? Sommige PFAS verlaten het lichaam langzaam in de loop van de tijd, meestal via de urine . Mensen met een nierziekte scheiden mogelijk niet zoveel PFAS uit via hun urine als gezonde personen. Sommige PFAS verlaten het lichaam routinematig via het bloed tijdens de menstruatie.
Er is geen behandeling mogelijk om PFAS Per- en polyfluoralkylstoffen (Per- en polyfluoralkylstoffen) uit het lichaam te verwijderen. Alleen door verdere blootstelling zoveel mogelijk te beperken, zal de hoeveelheid PFAS in het lichaam langzaam afnemen.
Het toevoegen van azijn aan uw fruit en groente kan helpen met het extra effectief verwijderen van bacteriën. Het is bekend dat schoonmaken met alleen water zo'n 98% van de bacteriën verwijdert van groenten en fruit, maar het toevoegen van azijn zal geen kwaad doen aan het proces.
Filters met actieve kool of omgekeerde osmosemembranen blijken effectief te zijn bij het verwijderen van PFAS uit watervoorraden. Alle waterbehandelingsunits vereisen regelmatig onderhoud om goed te kunnen werken.
Sauna's - Zweten is een van de beste manieren om giftige chemicaliën uit het lichaam te verwijderen. Hoewel het niet bewezen is dat sauna's ons kunnen helpen PFAS te elimineren , kunnen sauna's helpen de hoeveelheid andere toxines te verminderen.
Hogedrukmembranen, zoals nanofiltratie of omgekeerde osmose, zijn zeer effectief gebleken bij het PFAS te verwijderen.
Maak je geen zorgen over het wassen
Door voedsel te wassen kun je ziektekiemen, modder en sommige bacteriën wegspoelen, maar het spoelt geen schadelijke pesticiden weg. "De pesticiden die tegenwoordig worden gebruikt, zijn systemisch. Ze worden opgenomen in de hele plant of het product, dus wassen heeft absoluut geen effect", zegt Mole.
OMGEKEERDE OSMOSE FILTERS VERWIJDEREN PFAS BETER DAN ACTIEVE KOOLFILTERS. Hieronder hebben we hun verwijderingspercentages voor verschillende PFAS vergeleken... Het gezondheidsadviesniveau van de Amerikaanse EPA van 70 delen per biljoen (PPT).
Als u weet dat uw kraanwater verontreinigd is met PFAS of andere verbindingen, zeggen experts dat flessenwater de snelste oplossing is om uw blootstelling te beperken — althans op de korte termijn. Het plastic met lage dichtheid dat wordt gebruikt voor flessenwater wordt niet beschouwd als een potentiële bron van PFAS-verontreiniging, zeggen experts.
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af.
De beste en eenvoudigste manieren om je groente en fruit schoon te maken, is met behulp van huishoudmiddelen. Goed boenen heeft al zin, maar je kunt met baking soda bijna alle pesticiden verwijderen. Leg je producten in een bak water met baking soda (zuiveringszout) gedurende 12 tot 15 minuten.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.