In een koude kas kan je broccoli, bloemkool en koolrabi uitplanten. Tuinbonen, erwten en worteltjes kunnen nu buiten worden gezaaid. Koolrabi kan vanaf eind maart buiten worden geplant. De ruimte in de kas bewaar je beter voor andere teelten.
Voordelen van een koude bak
Je kan er vroege en late gewassen in kweken zoals (veld)sla, rucola, worteltjes, radijzen, winterandijvie en spinazie. Vanaf februari kan je van start gaan met het zaaien van groenten in volle grond. De bak beschermt zaailingen tegen het slechte weer en de grond warmt er sneller in op.
Dit is niet zo mooi, maar wel nuttig. In deze kas staan onder andere rijtjes met veldsla, pluksla, snijsla, rijtjes radijs, mosterdblad, bietjes, worteltjes, winterpostelein, tuinkers, knolvenkel, lente-ui, kervel, rucola, winteruien en knoflook.
Geschikte gewassen om in september in de vollegrond te zaaien zijn rucola, spinazie, veldsla en winterpostelein. In een kas of tunneltje kunnen verschillende slatypen (rucola, bindsla en veldsla) voor een babyleafteelt gezaaid worden. Met babyleaf zet je in de herfst verrassende en smaakvolle salades op tafel.
Zo kunt u bijvoorbeeld de volgende gewassen kweken: Tomatenplanten, vroege Bloemkool, Pompoen, Paprika's, Maïs (suikermaïs), witte Selder, Komkommer, Meloenen, Stokbonen, late Prei, Aubergines, Augurken, Tuinkers, Radijsjes, Sla, Rabarber en Witlof.
In een koude kas kan je vanaf februari de eerste sla, rucola, spinazie, radijsjes en meiraapjes zaaien. Mogelijks heb je meiraapjes in de herfst nog buiten gezaaid; ze kunnen in de tuin goed overwinteren. Aardbeien kan je al oppotten.
Tomaten, paprika's, komkommers, courgette en sla
Tomaten, paprika's en aubergines zijn kasschatjes en zullen gedijen in de warmte. Komkommers, pompoenen en courgettes doen het ook goed en ze tegen een trellis of muur laten groeien is een geweldige manier om wat ruimte te besparen.
Vul de koude bak goed met potten en voeg bladeren of mulch toe over het grondoppervlak en in alle belangrijke luchtspleten . Zorg ervoor dat alle potten goed bewaterd zijn. Zodra u uw tere planten in een koude bak hebt opgeslagen, moet u de weersomstandigheden controleren om een gezonde rustperiode te behouden.
Het antwoord is een volmondig ja, koude bakken voor lentezaailingen zijn een geweldig idee . Eigenlijk zou je moeten overwegen om je zaden op deze manier in het vroege voorjaar te laten ontkiemen om een paar redenen: Met een koude bak kun je zaden tot wel zes weken eerder laten ontkiemen dan je ze in de grond zou stoppen.
Komkommers zijn tere klim- of klauterplanten, die in een kas, koude bak of op een warme zonnige plek buiten kunnen groeien , hetzij op steunen of hangend op de grond. Met voldoende warmte en veel water produceren ze vanaf de midzomer veel smakelijke, knapperige, verfrissende komkommers.
Het zaaien van zaden in een koude bak of kas is een slimme en efficiënte manier voor tuinders om het groeiseizoen te verlengen en gezondere, robuustere planten te verzekeren .
Koude bakken zijn veelzijdige, betaalbare opties die het groeiseizoen verlengen en planten beschermen in een compacte ruimte. Kassen bieden daarentegen een gecontroleerde omgeving voor tuinieren het hele jaar door, waardoor een breder scala aan planten kan gedijen.
Een ongewoon warme winterdag kan de koude bak opwarmen en de planten koken!” De binnentemperatuur moet tussen de 40 en 80 graden Fahrenheit worden gehouden. Zelfs als het buiten onder de 80 graden is, kan de zon de binnenkant van de koude bak veel warmer maken als het deksel gesloten is.
Spinazie is een van de beste gewassen . Het levert de hele winter opbrengst op in de koude kas. Dat geldt ook voor snijbiet. Bosuitjes zijn ook goed, zelfs beter uit de koude kas dan uit de buitentuin.
Planten zoals tomaten, aubergines en pepers die warmere temperaturen nodig hebben, kunt u het beste binnen in koele streken laten ontkiemen. Als u ze echter in de zomer buiten wilt kweken, kunt u ze tijdelijk in een koude bak zetten voordat u ze op hun definitieve plek uitplant .
Koude bakken zijn ook geweldig voor het kweken van een breed scala aan andere wortelgroenten zoals wortels en pastinaken — perfect voor het maken van een thuisgekweekte zondagse lunch! Een van de voordelen van het kweken van sla in een koude bak is dat je het hele jaar door zaden kunt zaaien.
Sla is een gewas dat koel is, maar het hele jaar door in de kas kan worden gekweekt als u de juiste variëteiten kiest . Controleer altijd de juiste zaaitijd op de verpakking om succes te garanderen. Sommige variëteiten doen het beter in de winter en schieten door (gaan zaad) als ze in de zomer worden gezaaid en vice versa.
Het antwoord is ja! Er zijn genoeg planten die je in de winter in een kas kunt kweken , en hoewel ze niet zo snel groeien als in de warmere maanden, zullen ze nog steeds floreren met een beetje bescherming tegen de elementen.
Je kunt vrijwel alles in een kas kweken , maar die beschermde ruimte is een prima plek. Door zorgvuldig de juiste rassen te kiezen, kun je de winst maximaliseren en gewassen produceren die buiten niet goed gedijen.
1. Opbinden en indraaien. De meeste tomaten, paprika's, aubergines, komkommers en pepers vragen extra ondersteuning tijdens de groei – zonder ondersteuning wordt het vaak een onoverzichtelijk geheel. Veel telers laten de planten langs een touw omhoog groeien.
Een kas die niet verwarmd wordt heet een koude kas. Deze koude tuinkas biedt bescherming tegen regen en wind. Hierdoor kan een tuinkas uw moestuin seizoen aanzienlijk verlengen en kunt u het hele jaar door bepaalde gewassen in uw kas zaaien. Een warme kas is een geïsoleerde tuinkas met verwarming in de winter.
Stambonen kunnen tot half juli in volle grond voorgezaaid worden; stokbonen tot eind juni. Stokbonen hebben namelijk een langere groeiperiode nodig dan stambonen. Sperziebonen zaaien in augustus kan enkel in een kas en moet dan begin augustus gebeuren.
Om een koude bak warm te maken, moet u deze eerst in de aarde plaatsen , omdat dit de grond waarin uw planten groeien, zal isoleren. Koude bakken creëren van nature een warme en vochtige omgeving waarin uw planten kunnen groeien tijdens de koudere maanden.
Een van de beste manieren om een kas te verwarmen is door een 'warm bed' of een composthoop te creëren die je kunt vullen met houtsnippers (erg belangrijk), mulch, mest, groenteafval, hooi, wijnranken etc. Als je ze netjes op elkaar legt en ze af en toe omdraait, kan de temperatuur oplopen tot wel 38 graden Celsius.
Kies de juiste temperatuur
U kunt uw verwarmde kas minimaal vorstvrij houden bij een temperatuur van 3 graden Celsius (37 graden Fahrenheit) , maar kwetsbare planten zoals pelargoniums, halfwinterharde fuchsia's en citrusbomen gedijen het beste bij een minimumtemperatuur van 7 graden Celsius (45 graden Fahrenheit) en zijn het veiligst bij een temperatuur van 10 graden Celsius (50 graden Fahrenheit).