Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Suiker en verzadigd vet in chocolade slecht voor gezondheid
En witte chocolade al helemaal niet, deze bevat geen cacaopoeder en dus ook geen flavanolen. De andere chocoladesoorten bevatten te veel suiker en verzadigd vet om gezond te noemen.
Witte chocolade bevat zo goed als geen theobromine en is dan ook niet gevaarlijk. Theobromine is een alkaloïde behorend tot de methylxanthinefamilie, waartoe ook theofylline en cafeïne behoren. Het is verantwoordelijk voor de bittere smaak in cacao en chocolade.
De meest waardevolle voedingstoffen zitten in het bruine, droge gedeelte van de cacaoboon: ijzer, magnesium, vezels en flavanolen. In witte chocolade zitten deze stoffen dus bijna niet. Wel bevat witte chocolade meer calcium dan een pure reep vanwege de melkpoeder.
Er zit veel suiker in chocolade, vooral in melkchocolade en witte chocolade. Suiker is slecht voor je tanden en kan zorgen voor overgewicht; Melkchocolade en witte chocolade bevatten grote hoeveelheden aan cacaoboter.
Om gewichtstoename te voorkomen , mag u niet meer dan 50 gram pure chocolade per dag consumeren . Een dieet met veel flavonoïden, zoals chocolade, kan helpen celschade te verminderen, wat vaak in verband wordt gebracht met veel ziekten. Flavonoïden, zoals epicatechine, worden verantwoordelijk geacht voor de kankerbestrijdende eigenschappen.
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
Merken als Mars M&M's, Hershey's Kisses en Reese's Peanut Butter Cups staan bekend om hun hoge suikergehalte, waardoor ze duidelijk in de categorie ongezonde chocolade vallen.
Pure chocolade : zonder toegevoegde suikers en minder calorieën.
“ Chocolade verhoogt het cholesterolgehalte niet , maar verlaagt het ook niet.”
Het zal je niet verbazen dat iets gemaakt van boter en melk behoorlijk veel vet bevat. 100 gram witte chocolade bevat ongeveer 32 gram vet , wat bijna de helft is van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 70 gram. Van deze 32 gram is 19 gram verzadigd vet.
Witte chocolade heeft een slechte reputatie om een aantal zeer legitieme redenen: Om te beginnen is het erg zoet . In tegenstelling tot pure chocolade, die zijn zoetheid in evenwicht brengt met een licht bitter randje, kan witte chocolade bijna naar suiker smaken. Het bevat ook geen echte cacao, dus het smaakprofiel is een beetje eentonig.
Melk en chocolade op basis van zuivel kunnen ook maagklachten, buikpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaken bij mensen met lactose-intolerantie . Dit gebeurt wanneer we niet genoeg lactase-enzymen produceren om melksuiker (lactose) te verteren. Mensen met lactose-intolerantie kunnen doorgaans tot 6 gram lactose verdragen zonder symptomen te vertonen.
Voor elke 100 gram bevat witte chocolade ongeveer 540-560 calorieën, wat het de meest calorierijke soort chocolade maakt . Ter vergelijking: melkchocolade, gemaakt van cacaobestanddelen, cacaoboter, melk in een bepaalde vorm en suiker, bevat iets minder calorieën – doorgaans ongeveer 535-560 calorieën per 100 gram.
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Stap over op pure chocolade
In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat. Pure chocolade kan in het begin een beetje bitter smaken. Om het makkelijker te maken, kun je geleidelijk overschakelen.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Volgens gezondheidsexperts is het consumeren van ongeveer 30-60 gram pure chocolade per dag een gezonde hoeveelheid voor de meeste mensen . Dat zijn ongeveer twee tot vier kleine vierkantjes van je favoriete chocoladereep. Maar denk niet dat je, alleen omdat het "pure chocolade" is, een heel blok zonder schuldgevoel naar binnen kunt werken.
Een onderzoek uit 2017 gaf aan dat matiging de sleutel is. Het eten van maximaal 30 gram chocolade tot drie keer per week kan helpen het risico op het ontwikkelen van een beroerte, coronaire hartziekte en diabetes te verminderen . De vermindering van het risico op diabetes kan zelfs worden geassocieerd met frequentere chocoladeconsumptie.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Beide snacks hebben ongeveer hetzelfde aantal calorieën per gewicht, maar de calorieën in melkchocolade komen uit suiker en verzadigd vet, terwijl chips voornamelijk uit zetmeel en enkelvoudig onverzadigd vet bestaan . Een pakje chips weegt ook minder dan een kleine reep Dairy Milk.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Kaas bevat meer calorieën en verzadigd vet, dus je moet er bewust van eten om je gewicht onder controle te houden. Pure chocolade, vooral met een hoger cacaogehalte, kan met mate een gezondere keuze zijn . Zowel kaas als pure chocolade kunnen deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet, maar portiecontrole is essentieel.