85% van het wereldwijde aanbod van oliepalm komt nu uit Indonesië en Maleisië. En er zijn nog 42 andere landen die palmolie produceren, bijvoorbeeld Brazilië.
Het totale palmolie-areaal in Indonesië is ongeveer 7.1 miljoen hectare en in Maleisië ongeveer 4.6 miljoen hectare. In Zuidoost Azië is 45% van de palmolieplantages aangelegd op plekken waar eerst regenwoud was. Palmolie zit niet alleen in voeding. Het is ook een grondstof voor biodiesel.
Meer dan 85%van de wereldwijde palmolieproductie komt uit Indonesië en Maleisië . Een hectare teelt levert op: 3,8 ton palmolie , 0,8 ton koolzaadolie, 0,7 ton zonnebloemolie en 0,5 ton sojaolie. 69%van de palmolie die naar Europa wordt geïmporteerd, is afkomstig van gecertificeerde oliepalmteelt .
Waarom is palmolie slecht voor het milieu? Voor de productie van palmolie moeten namelijk veel bossen worden gekapt. Zo kunnen er palmolieplantages worden aangelegd. Deze ontbossing heeft echter nadelige effecten op de natuur, de biodiversiteit en de wilde dieren, maar ook voor onze gezondheid.
"Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk
Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit. Ook ontstaan er vaker bosbranden, wat extra milieuvervuiling met zich meebrengt.
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
Meer en meer merken kiezen bewust voor duurzame palmolie, zoals Sonett en Ecover. Method en Weleda zijn lid van de RSPO. Faith in Nature en Sukin gebruiken geen palmolie, maar enkele van hun producten bevatten soms wel sporen van duurzame palmolie.
Indonesië is wereldwijd de grootste producent (en gebruiker) van palmolie en produceert 75% meer dan de één na grootste producent Maleisië.
Palmvet is kunstmatig en ongezond
De meest gebruikte vorm van palmvet is kunstmatig gehard palmvet. Dan wordt de palmolie zo bewerkt dat het hard wordt, dit heet hydrogeneren. Helaas komt er bij dit proces transvet en de stof 3-MCPD vrij. En dat wil je niet in het lijf van je kleine hebben.
Alle palmolie die rechtstreeks afkomstig is van de merken BURGER KING®, TIM HORTONS® en POPEYES® , en goedgekeurde voedingsproducten met meer dan 1% palmolie/palmpitolie als ingrediënt, met uitzondering van producten van merken van derden, evenals bakolie die wordt gebruikt in Turkije en voedingsproducten die in Turkije worden verkocht.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
's Werelds leidende palmolieproductiebedrijf, op basis van marktkapitalisatie, is Wilmar International Limited . De palmoliemarktkapitalisatie van het in Singapore gevestigde agrarische bedrijf bedroeg in 2022 ongeveer twee miljard Amerikaanse dollars.
Het vervangen van palmolie door kokosolie of sojaolie is dus niet milieuvriendelijker. Als je gaat voor palmolie-vrij om het tropisch regenwoud te beschermen moet je dus ook andere tropische oliën zoals kokosolie en sojaolie vermijden.
De productie van palmolie is relatief goedkoop vanwege de grote opbrengst per hectare, de lage loonkosten en goedkope grondaankoop. Voor veel producenten is dit genoeg reden om veel palmolie in hun producten te stoppen: van schoonmaakmiddelen en verf tot etenswaren en biodiesel.
Wat is het probleem met palmolie? De palmolieteelt zorgt voor grootschalige ontbossing. 45% van de palmolieplantages in Zuidoost-Azië liggen in gebieden die in 1989 nog bos waren. In relatief korte tijd is er dus heel veel bos weggehaald voor handel in palmolie over de hele wereld.
Indonesië en Maleisië zijn de belangrijkste producenten. Circa 84 procent van de wereldproductie aan palmolie vindt plaats in deze landen.
Palmolie in cosmetica is niet slecht voor je gezondheid of een gevaar voor je huid.
Maar veel van deze "natuurlijke" pindakaassoorten hebben een vervelend ingrediënt gemeen: palmolie . Palmolie is "natuurlijk", zeker, maar het is ook slecht voor het milieu en slecht voor je gezondheid (het bevat ongelooflijk veel verzadigd vet).
Palmolie bevat meer verzadigde vetten dan andere oliesoorten. Dit soort vetten is nadelig voor de gezondheid. Het LDL-cholesterol wordt door de vetten verhoogd, waardoor het risico op hart- en vaatziekten stijgt.
De productie van palmolie is slecht voor het milieu en voor soorten als de orang-oetan, vanwege ontbossing, branden en veenontginning. Als we dan toch plantaardige oliën consumeren, zou het beter zijn daarvoor gewassen als olijf, zonnebloem, koolzaad en soja te nemen.
Conclusies: Palmolieconsumptie resulteert in hogere LDL-cholesterolwaarden dan andere natuurlijke onverzadigde plantaardige oliën . Palmolie kan echter de voorkeur hebben boven transvetrijke oliën op basis van het effect op HDL-cholesterol.
,,Hoe harder een vet is, hoe meer verzadigde vetten het bevat en hoe ongezonder het is. Palmolie is bij kamertemperatuur harder dan olijf- en zonnebloemolie, dus zijn die oliesoorten gezonder dan palmolie.''
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.