Chocolade eten voor het slapengaan is niet zo handig. De stoffen theobromine en cafeïne in cacao zorgen voor een verhoogde alertheid na het eten van chocolade. Het effect is niet zo sterk als bij koffie, maar toch kun je beter een paar uur voor je gaat slapen geen chocolade meer eten.
Chocolade
Pak jij in de avond nog weleens een stukje chocolade? Je bent niet de enige. Vele van ons hebben in de avond sugar cravings, maar als het gaat om je nachtrust kun je het beter laten staan. Chocolade zit namelijk niet alleen bomvol suiker, maar het is ook een bron van cafeïne.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
Cacao is een geweldig slaapmiddel : Cacao bevordert de productie van serotonine. Het gelukshormoon regelt op zijn beurt de vorming van het slaaphormoon melatonine. Een cacao in de avond kan je echt helpen in slaap te vallen.
In een blok van 100 gram donkere chocolade met een cacaogehalte van 70 procent, zo blijkt nu, zit maar liefst 150 milligram cafeïne.
Positieve energie. Theobromine is een alkaloïde die verantwoordelijk is voor het stimulerende effect van cacao. Het stimuleert het hart, verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. Vergeleken met cafeïne geeft theobromine een langere en zachtere energie zonder de piek en de dip die veel mensen ervaren.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Antioxidanten in cacao
Zij wijzen op het effect van de cacaoboon: er zitten geen vaste cacaobestanddelen in witte chocolade, maar wel in zwarte. De antioxidanten die erin zitten, meer bepaald de flavonoïden, zouden de concentratie en de werking van het geheugen verbeteren.
Kies verstandig voor een betere nachtrust
Kies dus voor lichte, voedzame snacks zoals een banaan, kiwi, een glas warme melk of een beetje drop om je te helpen ontspannen en sneller in slaap te vallen.
Welke voedingsstoffen stimuleren de slaap? Tryptofaan, een natuurlijk aminozuur, werkt slaapbevorderend. We vinden deze stof in de meest eiwitrijke voeding terug. Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade.
“Het grootste nadeel van water drinken voor het slapen is dat we er waarschijnlijk midden in de nacht wakker van worden. Dit kan slaapstoornissen veroorzaken, wat gevolgen kan hebben voor onze gezondheid en levensstijl.”
Water zorgt ervoor dat je lichaam in balans blijft. Dit helpt je lichaam ontspannen en zorgt voor een uitgerust gevoel de volgende ochtend. Naast 'gewoon' water kun je ook kokoswater drinken. Het water van de kokosnoot zit boordevol kalium en laat kalium nou een belangrijke rol spelen in je slaap- en waakritme!
Donkere chocolade kan de slaapkwaliteit verbeteren door de productie van serotonine te verhogen, een neurotransmitter die verband houdt met gevoelens van kalmte en ontspanning. Bovendien kunnen de antioxidanten en flavanolen in donkere chocolade stressniveaus verlagen en de tijd die nodig is om in slaap te vallen verkorten.
De nadelen
De meeste chocolade bevat veel suiker, wat kan leiden tot gewichtstoename, tandbederf en andere gezondheidsproblemen. Het is dus wel belangrijk dat wanneer je chocolade eet, je zorgt dat je de tanden goed poetst en niet te veel eet.
Chocolade eten voor het slapengaan is niet zo handig. De stoffen theobromine en cafeïne in cacao zorgen voor een verhoogde alertheid na het eten van chocolade. Het effect is niet zo sterk als bij koffie, maar toch kun je beter een paar uur voor je gaat slapen geen chocolade meer eten.
Je geniet veel meer van de smaak en krijgt zo een psychologische verzadiging. Maar als je voor en na elke maaltijd chocolade eet, al is het maar een klein stukje, zit je al snel aan een 500-tal extra calorieën per dag. Niet bepaald een goede manier om gewicht te verliezen.
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Integendeel. Eenmaal opgenomen door uw lichaam produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte in feite verlagen en uw bloedvaten helpen reinigen. Cacao bevat slechts 20% verzadigde vetzuren, minder goede vetzuren dus.
Cacao bevat van nature ook cafeïne, maar de hoeveelheid is te klein om een belemmerend effect te hebben op de nachtrust. Samenvatting: Cacao is rijk aan magnesium; een mineraal dat betrokken is bij een goede nachtrust en een ontspannen gevoel.
Cacaoproducten vallen op door hun ziektebestrijdende plantenbestanddelen, makkelijk opneembaar ijzer en ontspanningsbevorderende tryptofaan. Toch kunnen ze veel calorieën (en soms suiker) bevatten , dus geniet er met mate van.
Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
In chocolade zitten bepaalde substanties die ervoor zorgen dat er in onze hersenen nieuwe chemische stoffen vrijkomen. Het gaat dan met name om fenylethylamine, theobromine, anandamide en tryptofaan. Fenylethylamine is vergelijkbaar met de stof amfetamine. Ze hebben gemeen dat ze je euforisch en opgewonden maken.
Enkele van de voedingsmiddelen en dranken met het hoogste cafeïnegehalte zijn met chocolade bedekte koffiebonen, koffie, energiedrankjes, espresso, frisdranken, groene thee, zwarte thee, pure chocolade, koffielikeur en gebakken producten met chocolade . Voor al deze voedingsmiddelen en dranken is de hoeveelheid cafeïne die hier wordt vermeld een gemiddeld getal.