De eerste bananen werden minimaal 7.000, mogelijk 10.000 jaren geleden al geteeld in wat nu Papoea Nieuw Guinea is. Ook groeiden ze in Zuid-Oost Azië. Moderne bananen zijn voortgekomen uit twee soorten wilde bananen, de Musa acuminata en de Musa balbisiana.
Tussen de oogst en consumptie van de banaan ligt ongeveer 30 tot 40 dagen.
De banaan vindt zijn vroegste oorsprong in Papoea-Nieuw-Guinea. Hier werd hij zo'n 7000 jaar geleden gedomesticeerd door inheemse gemeenschappen. Het ging om een vroege voorouder van de hedendaagse banaan, namelijk de Musa acuminata, ondersoort Banksii.
Vroeger was de banaan echter nog geen onderdeel van ons standaard voedingspatroon, sterker nog, je zou hem niet eens herkennen! Bananen zagen er vroeger heel anders uit, ze hadden hele grote pitten, bijna geen vruchtvlees en smaakten ook niet lekker.
Er wordt aangenomen dat bananen 10.000 jaar geleden zijn ontstaan en sommige wetenschappers geloven dat ze de eerste vrucht ter wereld waren . De eerste bananen zouden zijn gegroeid in de regio die het schiereiland Malaya, Indonesië, de Filipijnen en Nieuw-Guinea omvat.
Wilde banaan
De eerste bananen werden minimaal 7.000, mogelijk 10.000 jaren geleden al geteeld in wat nu Papoea Nieuw Guinea is.
Ondanks hun gladde textuur, hebben bananen eigenlijk kleine zaden binnenin, maar ze worden commercieel vermeerderd door middel van stekken, wat betekent dat alle bananen eigenlijk klonen van elkaar zijn . Bananenvruchten zijn parthenocarpisch, wat betekent dat ze niet bestoven hoeven te worden om vruchten te produceren.
Witte kool is een van de oudste geteelde groenten. Ze wordt al sinds de oudheid gebruikt. In de middeleeuwen werd ze vooral beschouwd als een geneeskrachtige plant, maar ze werd toch ook gegeten door de burgerij.
Mensen delen ongeveer 60% van hun DNA met een banaan, 80% ervan met een muis en 96% met een chimpansee.
Bij een kruising krijgt elk zaadje een setje chromosomen van de moeder mee en een setje van de vader, twee kopieën dus. De vrucht is dan diploïd. Maar bij de Cavendish-banaan heeft het zaadje één setje van de moeder en twee van de vader gekregen. Dit gebeurt heel soms, bij toeval, in de natuur.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
En genetisch bewijs uit andere studies suggereert dat bananen voor het eerst werden geïntroduceerd vanuit Nieuw-Guinea in Zuidoost-Azië. Van daaruit zouden zeehandelaren ze naar Oost-Afrika hebben gebracht over de Indische Oceaan.
Bananen groeien niet aan bomen
Ja echt, bananenplanten zijn de grootste kruidachtige planten ter wereld. Kruidachtig betekent dat er geen hout in voorkomt. De Cavendish-banaan die wij graag eten, wordt wel drie meter hoog. En de grootste soort, de Musa ingens, kan een lengte van twaalf meter bereiken.
Staan bananen in de Schijf van Vijf? Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Een banaan die alsmaar rijper wordt vertoont niet alleen bruine plekken, ook de suikers worden langzaamaan (dankzij het gistingsproces) omgezet in het bijproduct alcohol. Een heel rijpe banaan bevat zo'n 0,4 procent alcohol. Dit geldt trouwens ook voor ander rijp fruit zoals mango's.
De naam banaan is mogelijk via het Portugees afgeleid van het Guinese (Sousso) woord banam. De wetenschappelijke naam Musa is afkomstig van het Arabische woord mauz.
Je zus of broer bevrienden is immers ook altijd voor de helft jezelf complimenteren. Elk mens deelt 99,9 procent DNA met elk ander mens. En ook vijftig procent met de banaan en de spitskool. Enfin, je ouders zijn dus 99,9 procent dezelfde, nog meer als ze uit Volendam komen.
Ieder mens 41% DNA deelt met… een banaan! Hieronder vind je nog een paar interessante weetjes over DNA, die jij waarschijnlijk nog niet weet!
Of zijn apen net mensen? Dat we veel op elkaar lijken is wel duidelijk. Dat ons DNA voor maar liefst 99% hetzelfde is als dat van de chimpansee, weten we ook. Wetenschappers leren steeds meer over het ontstaan van de mens.
De tomaat is van oorsprong geen Nederlandse groente... ook geen Europese, nee, hij is zo'n 500 jaar geleden...door ontdekkingsreizigers meegenomen van de Indianen uit Mexico. Sindsdien heeft de tomaat Europa veroverd.
Gemiddeld kwamen meer dan 45% van de dagelijkse calorieën rond 1850 – net na de hongersnood - van vlees. Voor arbeidersgezinnen was dat in 1860 amper 3%. Daarnaast was er nog budget voor vis, groenten en fruit, boter en melk, chocolade en patisserie. Maar het grootste burgerlijke statussymbool was allicht wijn.
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
De overheersende variëteit is de Cavendish banaan , het meest geconsumeerde fruit ter wereld. Het verving de Gros Michel variëteit, de voormalige favoriete banaan, toen deze in de jaren 80 uitstierf.
Als bladeren en fruit geoogst wordt van een plant, dan is het nog steeds levend. Verschillende processen in planten, zelfs na de oogst, lijken erg op processen in dieren. Als voorbeeld: plantmateriaal ademt.