Als de vrije fructose niet wordt opgenomen hebben we een malabsorptie en komt deze in de dikke darm terecht. Daar wordt de fructose dan vergist door de bacteriën waardoor waterstof- en methaangas vrijkomt. Hierdoor krijgt men klachten van opgeblazen gevoel, krampen, pijn, winderigheid en diarree of constipatie.
De fructose wordt in geval van fructosemalabsorptie minder goed opgenomen door je darmen dan bij 'gezonde mensen'. Door fermentatie in je dikke darm ontstaan gassen die klachten veroorzaken zoals buikpijn, krampen, winderigheid en diarree. Een waterstof-ademtest kan aantonen of je last hebt van fructose-malabsorptie.
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Sorbitol is een suikeralcohol die veel voorkomt in appels en sommige mensen kunnen moeite hebben met het verteren ervan. Het consumeren van voedsel dat rijk is aan sorbitol, zoals appels, kan leiden tot gastro-intestinale symptomen zoals een opgeblazen gevoel, gas en buikklachten . Deze symptomen kunnen zich uitstrekken tot de bekkenregio, wat resulteert in bekkenpijn.
Appels bevatten natuurlijke suikers en vezels. De vezels geven een verzadigd gevoel waardoor je minder snel honger zal krijgen. De vezels stimuleren je darmen en hebben een positief effect op je darmtransit. Ze zorgen er ook voor dat de suikers niet worden opgeslagen in je lichaam.
De symptomen van een appelallergie variëren van milde irritatie of jeuk tot een allergische reactie over het hele lichaam die levensbedreigend kan zijn. Mensen met een echte appel- of perzikallergie hebben vaker last van uitgesproken allergiesymptomen, zoals: Misselijkheid of maagklachten.
Het kan extra druk op uw darmen uitoefenen
Appels worden niet aanbevolen voor mensen die vaak last hebben van een opgeblazen gevoel of maagproblemen. Appels staan hoger in de ranglijst van voedingsmiddelen met suiker, wat moeilijk te verteren is .
Dit is een veelgestelde vraag die we vaak krijgen en het blijkt dat er 2 hoofdredenen zijn waarom het eten van een appel je tandvlees kan beschadigen: De appelschil aan de buitenkant van de appel drukt tegen je tandvlees, wat druk en pijn veroorzaakt . Je bent mogelijk allergisch voor appels (of een chemische stof die op de appel is gespoten).
Voedingsmiddelen die PDS-klachten zouden kunnen uitlokken
Er is ook fruit zoals appels, peren en gedroogd fruit, dat zeer rijk is aan fructose en bij sommige mensen klachten kan uitlokken. Lactose uit melk kan bij sommige mensen ook symptomen uitlokken.
Het eten van (veel) appels kan bijdragen aan tanderosie. Bij tanderosie wordt het glazuur van je gebit aangetast en opgelost door de zuren uit bijvoorbeeld de vruchtensappen van fruitsoorten zoals een appel. Glazuur helpt de binnenste lagen van je gebit beschermen tegen o.a. zuren van buitenaf.
Dit kan komen doordat je te snel gegeten hebt, je teveel gegeten heb, het eten te vet was of je hebt iets gegeten waar je gevoelig voor bent. Ruim de helft van de bevolking heeft wel eens buikpijn na het eten. Vaak gaat dit samen met een opgeblazen gevoel en/of winderigheid.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies. Een persoonlijk voedingsadvies opgesteld door een diëtist wordt aangeraden.
Heb je last van buikpijn, diarree of obstipatie, een opgeblazen gevoel en overmatige winderigheid? Deze symptomen kunnen te maken hebben met PDS. De meest voorkomende klachten bij PDS zijn buikpijn, buikkrampen, problemen met poepen, een opgezette buik en een opgeblazen gevoel of winderigheid door gasvorming.
Een appel is gezond, maar waarom geeft deze dan soms zoveel darmklachten? Ook het eten van ui kan veel krampen en gasvorming in de darmen teweeg brengen. Het is door de aanwezigheid van fructose in de appel en de fructanen aanwezig in ui.
Er is meer: appels zijn ook een van de vruchten die hoog scoren in sorbitolgehalte . Sorbitol is een suikeralcohol die van nature voorkomt in fruit en planten en soms wordt gebruikt als een voedingsadditief. Het eten van veel sorbitol kan gastro-intestinale problemen veroorzaken, waaronder gas.
Als je elke keer dat je op een appel bijt een pijnscheut voelt, kan dat komen door het zuur in het fruit . Dus als je te veel appels in één keer eet, kunnen je tanden gaan kloppen van de pijn.
2.Ze zijn goed voor je darmen
Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee. Appels bevatten namelijk pectine, een vezelsoort waar de goede darmbacteriën blij mee zijn. Maak je deze witlofsalade met appel klaar, dan doe je dat dus niet alleen voor je smaakpapillen.
Appels kunnen de gezondheid van de darmen bevorderen
Appels bevatten pectine, een type vezel dat als prebioticum in uw darmmicrobioom fungeert, en een gezonde darm is vaak de sleutel tot een betere gezondheid. Omdat voedingsvezels niet verteerd kunnen worden, bereikt pectine uw dikke darm intact, wat de groei van goede bacteriën bevordert.
Dit wordt het berken-appelsyndroom genoemd, waarbij de symptomen zich doorgaans binnen 5 tot 15 minuten na het eten van een rauwe appel openbaren. De symptomen bestaan uit lokale reacties in de mond en keel, met jeuk en ontsteking (het zogenaamde orale allergiesyndroom, OAS).
Appelallergie kan variëren van mild tot ernstig en kan in de loop van de tijd variëren , wat resulteert in milde symptomen tijdens de ene episode en ernstige symptomen tijdens de andere. Hoewel voedselallergiesymptomen een paar minuten tot meerdere uren na inname kunnen beginnen, beginnen de meeste binnen twee uur.
Appels zijn onderhevig aan een mycotoxine genaamd patuline, dat wordt geproduceerd door de Penicillium expansum-soort. Wanneer patuline in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, kan het misselijkheid en bloedende zweren veroorzaken en zelfs uw risico op kanker vergroten ( 6 , 7 ).
Het eten van een appel 's avonds kan deze voordelen bieden, zoals een betere spijsvertering, betere slaapkwaliteit en een boost voor het immuunsysteem . De vezels in appel helpen bij de spijsvertering en helpen een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden, wat nachtelijke trek kan voorkomen en een vol gevoel kan bevorderen.
Bij mensen die gevoelig zijn voor FODMAP's, veroorzaken ze buikpijn en een opgeblazen gevoel. Je vindt deze FODMAP's onder andere in bepaalde: granen, zoals tarwe, rogge en gerst. fruit, waaronder abrikoos, appel, avocado, kersen, mango, peer, perzik en watermeloen.
Winderigheid is een symptoom dat kan wijzen op darmkanker: FABEL. Winderigheid wijst niet op darmkanker.