Verder bevat een abrikoos de vitamines A, B en C. ,,Maar ook mineralen als calcium, magnesium, selenium, kalium en fosfor”, vervolgt Marsman. Toch raadt de voedingsdeskundige aan niet meer dan drie stuks per dag te eten. ,,Het is één van de gezondere fruitsoorten, maar afwisseling is het beste.
Abrikozen bevatten weinig calorieën, zijn licht verteerbaar en zijn rijk aan vitamine E. Bovendien bevat de abrikoos veel kalium. Ideaal om je bloeddruk onder controle te houden en zowel spieren als zenuwen beter te laten werken. Verwelkom de abrikoos in je fruitmand als natuurlijk ontstresser.
Eet niet te veel gedroogd fruit. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Eet daarom niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag.
Ten slotte zijn gedroogde abrikozen, net als andere gedroogde vruchten, door hun hoge gehalte aan vezels erg goed voor de stoelgang. Gedroogde abrikozen zijn dan ook aan te raden voor mensen met spijsverteringsproblemen. Superfood: Naast dat een abrikoos lekker is, is het ook nog eens gezond!
Gedroogde abrikozen bevatten ook meer kalium, ijzer en calcium. Maar ze bevatten ook veel meer calorieën en suiker . En ze verliezen het grootste deel van hun vitamine A en C tijdens het droogproces.
Gedroogde abrikoos heeft een anti-cholesterol effect; porties gedroogde abrikozen kunnen het slechte cholesterol verlagen . Daarnaast zijn gedroogde abrikozen een beschermend dieet tegen hart- en vaatziekten. Onderzoek toonde aan dat een hoog vezelgehalte in gedroogde abrikozen helpt het cholesterol te verlagen en het spijsverteringsproces te bevorderen.
Het laxerende effect van gedroogde abrikozen komt voort uit hun vezel- en sorbitolgehalte . Voedingsvezels stimuleren de stoelgang door volume toe te voegen aan de ontlasting en de peristaltiek, de ritmische samentrekkingen van de darmen, te bevorderen.
Gedroogde abrikozen kun je gelukkig het hele jaar door eten. Deze fruitsnack is ideaal als tussendoortje, maar doet het ook goed op de borrelplank of als smaakmaker in verschillende gerechten.
Het eten van drie ongezwavelde (liefst zure) abrikozen op de nuchtere maag heeft een positieve uitwerking op de bloeddruk.
Gedroogde abrikozen bevatten een indrukwekkende hoeveelheid vitaminen en mineralen, maar hun hoge natuurlijke suikergehalte kan de spijsvertering verstoren als ze in overmaat op een lege maag worden geconsumeerd. Om ze een beter verteerbaar tussendoortje te maken, kunt u gedroogde abrikozen combineren met een eiwitbron of volkoren granen .
Veel gedroogde abrikozen worden behandeld met zwaveldampen, wat zorgt voor langere houdbaarheid en kleurbehoud. Zo blijven de abrikozen mooi oranje! De ongezwavelde abrikozen zijn minder mooi van kleur en wat minder lang houdbaar, maar zijn wel voller van smaak en zonder kunstmatige toevoegingen.
De gedroogde abrikozen zijn minimaal 12 maanden houdbaar op een koele droge plek en niet in direct zonlicht. Zie ook de THT op de verpakking. Waarom zijn gedroogde abrikozen goed voor je gezondheid: Gedroogde abrikozen zitten boordevol vitamines en mineralen en zijn bovendien érg rijk aan vezels.
Dit betekent helaas niet dat je onbeperkt abrikozen kunt eten. Ze bevatten nog steeds veel suikers, namelijk 7,6 gram per vier stuks. Te veel suiker binnenkrijgen kan ook het afvallen belemmeren. Sommige mensen krijgen daarnaast door zoete voeding extra zoete trek.
Je kunt abrikozen op elk moment van de dag eten. Omdat ze van nature zoet en taai zijn, worden ze echter vaak gegeten als dessert na de maaltijd 's avonds. Bevatten gedroogde abrikozen melatonine? Ja, abrikozen bevatten melatonine, waardoor ze een ideale snack zijn voor 's avonds laat.
Klein vers fruit
Een portie bestaat uit 2 of meer kleine vruchten, bijvoorbeeld 2 pruimen, 2 mandarijnen, 2 kiwi's, 3 abrikozen , 6 lychees, 7 aardbeien of 14 kersen.
Om deze reden adviseert het voedingscentrum om maximaal 20 gram gedroogd fruit per dag te eten. Tijdens het drogen gaat vrijwel alle vitamine C verloren. Andere vitamines in fruit zoals vitamine B en mineralen, bijvoorbeeld kalium, fosfor en magnesium, blijven tijdens het drogingsproces wel behouden.
Goed voor je lijf! Gedroogde abrikozen staan erom bekend dat ze helpen tegen een hoge bloeddruk. Abrikozen bevatten veel vezels, wat heel goed is voor de darmen. Daarbij bevatten ze diverse vitamines en mineralen als: vitamine A, B, E, ijzer, fosfor, magnesium, natrium, calcium, kalium, koper en zink.
Was abrikozen snel maar grondig in koud water. Doe ze in een pan. Voeg water toe, dek af en laat 2-3 uur weken.
Vanwege hun hoge vezelgehalte zijn gedroogde abrikozen goed voor je spijsverteringsstelsel. Aan de andere kant kan het eten van te veel abrikozen het tegenovergestelde effect hebben, wat leidt tot gas, diarree en een opgeblazen gevoel . Dit geldt vooral voor mensen met een gevoelig spijsverteringsstelsel.
De meeste soorten fruit helpen constipatie te verlichten . Bessen, perziken, abrikozen, pruimen, rozijnen, rabarber en pruimen zijn slechts enkele van de soorten fruit die kunnen helpen. Schil geen fruit met eetbare schil, omdat er veel vezels in de schil zitten.
Wanneer je last hebt van een moeilijke stoelgang word geadviseerd om met regelmaat wat abrikozen te eten doordat de gedroogde abrikoos rijk is aan vezels. Je kan de gedroogde abrikoos eerst even wellen voordat je ze gebruikt in een recept. Door het wellen van de abrikoos word deze iets zachter van structuur.
Abrikozen zitten vol met kalium en dit zorgt nu juist voor de bloeddruk verlagende werking. Het eten van abrikozen heeft veel gezondheidsvoordelen en het is nog lekker ook.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Mensen kunnen abrikozen rauw of gedroogd eten. Het invriezen of inblikken van het fruit vermindert de voedingswaarde niet . Om het fruit echter een gezonde toevoeging aan het dieet te laten blijven, moeten mensen op zoek gaan naar ingeblikt fruit in water, niet in siroop. De voordelen van abrikozen maken ze een goede aanvulling op een gezond, uitgebalanceerd dieet.