Ons antwoord is JA! De methode is simpel: Eerst de pan heet laten worden. Dan pas de olijfolie erin en direct de groenten of het vlees.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt vanwege de smaak vooral koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.
Warme bereidingen: Meestal gebruik ik extra vierge olijfolie om te bakken en stoven op een matig vuur. Daarnaast gebruik ik ook extra vierge kokosolie (plantaardig verzadigd vet) of boter of ghee omdat dit vet hogere temperaturen aankan, bijvoorbeeld voor het bakken van een stukje vlees.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Volgens een aantal wetenschappelijke studies (zie referenties) is bakken en braden in extra vierge olijfolie het meest gezond van alle vetten en oliën. Extra vierge olijfolie is gemaakt van de juiste soort olijven die op de juiste wijze verwerkt zijn.
Olijfolie is een uitstekende keuze om mee te koken. Het heeft een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren. Zonnebloemolie heeft ook een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren.
Verhit wat olijfolie en boter in een koekenpan. Laat de pan goed heet worden. Olijfolie kan deze hitte prima aan en boter zorgt voor een lekkere smaak en mooie kleur. Schroei het vlees op een hoog vuur in 1 minuut per kant goudbruin.
Olijfolie bestaat voor ongeveer 70 procent uit onverzadigde vetzuren. Het is dus veel gezonder om te bakken of koken met olijfolie dan met gewone boter, die een verzadigde vetsoort is. Het voordeel van onverzadigde vetten is dat ze een gunstige invloed hebben op het cholesterolgehalte in ons lichaam.
Vloeibaar bakvet
Vloeibare margarine en vloeibaar bak- en braadvet zijn geschikt om bijvoorbeeld vlees, vis, groenten of eieren te bakken. Vloeibare margarine is daarnaast een goede vervanging voor harde margarine of roomboter als je een cake wilt bakken of een saus bereiden.
Sommige oliën verdragen hitte goed. Dit is het geval met pindaolie, palmolie, kokosolie, enz. Andere daarentegen verdragen geen hoge temperaturen en verbranden: zonnebloemolie van eerste persing (ongeraffineerd), lijnzaadolie, koolzaadolie, walnootolie, enz.
Van alle oliën die er zijn, is olijfolie een uitstekende keuze voor het verbeteren van je stoelgang. Wat olijfolie uniek maakt, is dat de combinatie van onder andere gezonde vetten en antioxidanten zachtjes de spijsvertering bevordert.
Gewone olijfolie en vierge olie zijn geschikt voor bakken en braden. Vanwege de smaak wordt extra vierge olijfolie vooral koud gebruikt voor bijvoorbeeld door pasta, salades en dressings. Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren.
Olijfolie heeft een lager rookpunt dan sommige andere oliën . Het rookpunt is het punt waarop een olie letterlijk begint te roken. Het rookpunt van olijfolie ligt tussen 365° en 420°F. Wanneer u olijfolie verhit tot het rookpunt, beginnen de heilzame verbindingen in olie af te breken en vormen ze mogelijk schadelijke verbindingen voor de gezondheid.
Extra vergine olijfolie is de beste keuze om te bakken
Zowel bij gangbare temperaturen in de keuken (180°C) als hogere (tot 240°C, zoals bijvoorbeeld in de oven). Verder worden de gezonde antioxidanten uit olijfolie tijdens het bakken opgenomen door het voedsel en gaan ze dus niet verloren.
Niet alleen olijfolie, maar ook zonnebloemolie is hartstikke gezond. Zonnebloemolie bevat namelijk nog veel meer meervoudig onverzadigde vetzuren dan olijfolie. In olijfolie zitten overwegend veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren.
'Bakken met extra vierge olijfolie is gevaarlijk'
De waarschuwing vliegen je om de oren: 'je mag extra vierge olijfolie niet verhitten', 'het brandpunt ligt te laag, waardoor er bij verhitting stofjes worden omgezet die kankerverwekkend zijn', en ook de smaak zou 'smerig' worden na blootstelling aan hitte.
Dus kun je frituren met olijfolie? In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, kun je absoluut — en wij zouden willen stellen, moet je — frituren met olijfolie . Er zijn veel mythes rondom olijfolie en frituren, waarvan er veel te maken hebben met de reactie op hoge temperaturen.
Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dé perfecte biefstuk maakt. Haal de biefstuk minimaal een uur van tevoren uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Dit voorkomt dat het vlees 'schrikt'. Als je de biefstuk te koud in de pan legt dan krimpt het vlees, dit zorgt voor een taai stukje biefstuk.
Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden. "In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten.
Beide oliën bevatten minimale minerale elementen. Zonnebloemolie bevat twee keer zoveel fytosterolen als olijfolie, wat gunstig is voor het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Extra vierge olijfolie is duurder dan 'gewone' olijfolie. Alleen al daarom is het een beetje zonde om hiermee te bakken. Tijdens het bakken verdwijnt namelijk veel smaak van de olie. Bovendien kan extra vierge olijfolie niet zo goed tegen hoge temperaturen.
Gebruik deze soorten dus liever om koude bereidingen mee af te werken. Om vlees, vis of groenten te bakken en braden is gewone olijfolie een goede optie. Dat is een samenstelling van geraffineerde olijfolie met een kleine hoeveelheid vierge olijfolie.
De Lidl supermarktketen heeft weer de pers weten te halen met een uitstekend product tegen een zeer lage prijs, dit keer is het niet werelds beste olijfolie …