Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen! Dat wil zeggen: bak vlees of vis (of niet, als je een veggie ovenschotel wilt), gaar de groenten, maak de saus en doe alles in laagjes in een ovenschaal. Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag.
Ja, u kunt de ovenschaal in de vriezer leggen tot -18°C.
Een ovenschotel die je ongebakken hebt ingevroren, mag later diepgevroren in de oven. Zet de temperatuur wel ietsje lager om te beginnen, zodat het gerecht 10 à 15 minuten zachtjes kan ontdooien, en verhoog de temperatuur daarna zodat je gerecht kan garen en een mooi korstje krijgt.
Een restje pizza of ovenschotel weer opwarmen, dat kan perfect in de oven of microgolfoven. Maar hoe vermijd je dat die heerlijke overschotjes gaan uitdrogen? Het enige wat je moet doen, is een kopje water erbij zetten.
Om een broccoli ovenschotel in te vriezen, wacht u eerst tot deze volledig is afgekoeld . Als u een warme ovenschotel invriest, wordt deze waterig en papperig. Als deze eenmaal is afgekoeld, vriest u deze gewoon in uw ovenschaal in. Het is het beste om een schaal te hebben die zowel in de vriezer als in de oven kan.
Controleer nogmaals of uw ovenschaal geschikt is voor de vriezer (dit staat meestal op de bodem van de schaal), maar de meeste glazen, keramische en metalen schalen zijn dat wel . Dat gezegd hebbende, betekent vriezerbestendig niet dat ze geschikt zijn voor de vriezer en de oven. Glazen en keramische schalen kunnen barsten als ze rechtstreeks van de vriezer in de oven gaan.
Verwijder het plastic deksel en leg bakpapier of aluminiumfolie op de bevroren ovenschotel. Plaats de bevroren ovenschotel op het middelste rek van de oven. Bak ongeveer 40-45 minuten (afhankelijk van de grootte van de ovenschotel). Verwijder bakpapier of aluminiumfolie en verwarm nog 15-20 minuten.
Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen!
Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag. Je kunt je ovenschotel nu ofwel volledig afbakken, ofwel ongebakken invriezen.
Wil je een gerecht koel houden? Omwikkel het dan met de glanzende kant van de folie naar buiten. Ook een ovenschotel die je wilt beschermen tegen bruin verbranden dek je op deze manier af.
Ovenmethode: Verwarm de oven voor op 175°C. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en bak gedurende 20-25 minuten .
Van bereiden naar bewaren
Gebruik de glazen ovenschaal met deksel om nog langer te genieten van jouw favoriete gerecht. Bewaar het in je koelkast of vriezer en warm het eenvoudig opnieuw op in de magnetron.
Door de perfect sluitende deksel blijft alles vers en voorkom je geurtjes in de koelkast. En die leftovers warm je later gemakkelijk weer op in de oven of magnetron.
Bekleed je pan met stevige aluminiumfolie. Laat extra folie over alle randen hangen, zodat je het later helemaal over de bovenkant kunt trekken. Doe het eten in de pan en zet de pan vervolgens in de vriezer, zonder deksel. Wanneer de ovenschotel bevroren is, til je hem uit de pan, waarbij je de folie als handvatten gebruikt.
Rijst kan zowel gekookt als ongekookt worden ingevroren .
Hoe het afdekken van een ovenschotel helpt bij het koken. De belangrijkste reden om een ovenschotel af te dekken tijdens het bakken, is om vocht in de schaal te houden. Dit houdt niet alleen de ovenschotel zelf vochtig, maar het helpt ook om de ovenschotel op kooktemperatuur te krijgen .
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Houd er rekening mee dat aluminiumfolie gladder is dan bakpapier en dat het bij heel hoge temperaturen iets makkelijker zou kunnen afbladderen. Gebruik je aluminiumfolie in de oven om op je bakplaat of pan te leggen, dan zorg je er bovendien voor dat je later minder schoonmaakwerk hebt.
Om plakjes gekookte ovenschotel in te vriezen: Wikkel individuele plakjes broccoli-cheddar ovenschotel in een laag plasticfolie en vervolgens een laag aluminiumfolie. Invriezen tot 3 maanden . Ontdooien in de koelkast. Opwarmen in de magnetron of in de oven op 350°F gedurende 20 tot 30 minuten, of totdat ze volledig zijn opgewarmd.
Vermijd het invriezen van ovenschotels die gemaakt zijn met zuivelproducten (vooral zachte kazen met een hoog watergehalte zoals ricotta of hüttenkäse), eieren, zetmeelrijke groenten en waterrijke groenten zoals sla en komkommer .
Eigenlijk zijn ovenschotels een uitstekende maaltijd die je van tevoren kunt bereiden, omdat ze makkelijk te bereiden, koken, invriezen en bewaren zijn .
snelste manier om een ovenschotel op te warmen
Voor het beste resultaat, leg een vochtige papieren handdoek eroverheen om het vocht vast te houden. Doe de restjes in een ovenvaste bakplaat, dek af met folie en plaats in een hete oven (350ºF). Verwarm gedurende 10-20 minuten , of tot het helemaal warm is.
De beste manier is om het af te dekken en in een koude oven te zetten . Door de bovenkant af te dekken, wordt de stoom vastgehouden en blijft het vochtig terwijl het wordt opgewarmd. Stel de oventemperatuur in op 350°F en verwarm het tot een interne temperatuur van 165°F. Gebruik een direct afleesbare thermometer om te controleren of het een voedselveilige temperatuur heeft bereikt.