Op deze pagina vindt u de chocolades met een cacaopercentage van 90 tot 100%. Deze chocolades. Heerlijke chocolade met weinig tot geen suiker en dus met een zekere bitterheid, niet iedereen houdt ervan, maar er zijn zeker vele liefhebbers voor.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Inhoudelijke verschillen pure en melkchocolade
In puur zit ongeveer 40 procent suiker, in melk ongeveer 50 procent. Maar over het algemeen geldt: hoe minder suiker, hoe meer cacao en vet. Volgens de Consumentenbond is pure chocolade dus vaak wel vetter dan melkchocolade.
* De dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. INGREDIËNTEN: Chocolade, cacaopoeder, cacaoboter, suiker, natuurlijke bourbonvanillebonen.
Bij hogere percentages heeft pure chocolade een bittere smaak en bevat het meer cafeïne.
Pure chocolade bevat over het algemeen 50-90% cacao. En wees je ervan bewust dat sommige chocolade die er donker uitziet, een hoog gehalte aan geraffineerde suiker of zuivel bevat. Er is geen consensus over wanneer chocolade gunstig begint te worden voor je dieet, maar Prof. Spector raadt aan om te kiezen voor chocolade met ten minste 70% cacao .
De gezondheidsvoordelen van pure chocolade komen voort uit de rijke antioxidanten- en flavanoleninhoud die de gezondheid van hart en hersenen kan verbeteren . BBC Good Food meldt dat het eten van voedsel met deze eigenschappen het risico op hartaandoeningen, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer kan verlagen.
Pure chocolade is geliefd door velen! Helaas bevat gewone chocolade nog veel toegevoegde suikers. Daar heeft Steviala ® wat op bedacht want deze chocolade bevat geen toegevoegde suikers. Deze Steviala ® chocolade reep is namelijk verlaagd in koolhydraten (7.6 per 100 g) en suikers ( 4.3 per 100 g).
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Maar pure chocolade verlaagt de bloeddruk. 100% chocolade bevat geen toegevoegde suiker - maar het smaakt niet zoet en is niet noodzakelijkerwijs ieders smaak.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Pure chocolade bevat veel suiker , vet en calorieën, dus het is het beste om er met mate van te genieten. De American Heart Association raadt aan om niet meer dan 25-36 gram toegevoegde suiker per dag te consumeren, afhankelijk van je geslacht en grootte. Een ounce of 2 per dag is meer dan genoeg om de gezondheidsvoordelen te krijgen.
Volgens een rapport van het Italiaanse Nationaal Instituut voor Voedsel- en Voedingsonderzoek in Rome levert pure chocolade – maar geen melkchocolade of pure chocolade gegeten met melk – krachtige antioxidanten die vrije radicalen afbreken die bijdragen aan veroudering, hartziekten en andere gezondheidsproblemen .
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Pure chocolade is rijk aan magnesium, ijzer en vitamine E en wordt beschouwd als gezond voedsel. De flavanolen die het bevat, werken als antidiabetica, vooral bij mensen met diabetes type 2 .
Pure chocolade wordt gezien als een gezond voedingsmiddel en veel mensen beschouwen het als een alternatief voor melkchocolade. Pure chocolade moet echter met mate worden gegeten, omdat het veel calorieën bevat.
Pure chocolade met een hoog cacaogehalte (70% of meer) bevat doorgaans het minste vet en suiker vergeleken met melk- of witte chocolade.
Pascha Organic 85% Cacao Pure Chocolade Repen
Pascha Chocolate richt zich op het creëren van ambachtelijke chocolade zonder toevoegingen, vulstoffen of belangrijke allergenen. Met slechts 4 gram suiker en geen toegevoegde sojalecithine, gebruikt Pascha cacaoboter voor de ultieme romige textuur.
Als je de ingrediënten van een massaal geproduceerde melk (of pure) chocolade reep bekijkt, zul je merken dat deze een veel hoger suikergehalte heeft (meer dan 60% in veel gevallen). Zelfs het hoofdingrediënt in de nieuwe Cadbury's Dark Dairy Milk is suiker. Dit komt deels doordat suiker een veel goedkoper ingrediënt is dan massaal geproduceerde cacao .
Verminderde calorie-inname: Suikervrije chocolade heeft vaak een lager caloriegehalte vergeleken met gewone chocolade. Omdat gewichtsbeheersing cruciaal is voor mensen met diabetes, kan het consumeren van suikervrije chocolade een nuttige optie zijn voor mensen die hun calorie-inname willen verminderen en toch willen genieten van een zoete lekkernij . 3.
De meeste suikervrije chocolade op de markt is afhankelijk van suikeralcoholen (erythritol, xylitol, mannitol, etc.) voor zijn zoetheid . Suikeralcoholen staan erom bekend dat ze bij sommige mensen maag- en darmklachten veroorzaken, waardoor chocolade die ermee gezoet is het ongemak voor de getroffenen niet waard is.
Nee, chocolade is niet verboden als je diabetes hebt. Maar als diabetespatiënt kies je best voor chocolade zonder toegevoegde suiker. Die is 100% natuurlijk.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten.
Bijvoorbeeld, pure chocolade repen bevatten ergens tussen de 55% en 90% cacao, wat ze een ietwat bittere , maar nog steeds eetbare smaak geeft. Melkchocolade bevat 35% cacao, wat het zoeter maakt smakende chocolade en de meest populaire geconsumeerde chocolade.