Broccoli houdt van een koele en voedselrijke grond. Ze houdt van gestaag groeien, ze kan er niet goed tegen als de grond uitdroogt of er niet genoeg voeding meer in zit. Zaai haar daarom op een koele plaats voor, bijvoorbeeld op een onverwarmde slaapkamer in een licht raamkozijn.
Plantjes groeien niet
Dit kan te maken hebben met het weer: te warm, te koud, te droog, te nat. Veel wind kan ook de oorzaak zijn: dan moet je plantjes te veel energie stoppen in het rechtop blijven staan en gaat dat ten koste van de groei. Staan plantjes te dicht op elkaar dan kunnen ze ook niet goed groeien.
Genoeg voeding maar niet te veel
Zolang je zaailingen klein zijn hebben ze nog niet veel voeding nodig. In potgrond zit meestal veel te veel en daardoor groeien ze te snel. Half Makkelijke Moestuinmix en half vermiculiet is al beter. Daar zit genoeg voeding in voor de eerste weken.
Extreme temperaturen brengen ook de productie van broccoli abrupt tot stilstand. Als uw broccoli helemaal niet wil groeien, zijn andere mogelijke boosdoeners overbevolking, schade aan het wortelstelsel of het te laat verplanten van zaailingen met wortels die wortelgebonden zijn .
Broccoli oogsten
Broccoli wordt bij voorkeur 's morgens geoogst door met een scherp mes het hart van de plant uit te snijden. De plant zelf kan je in de grond laten zitten. Uit de zijknoppen zullen andere kleine bloemhoofdjes groeien die later geoogst kunnen worden.
Broccoli houdt van een koele en voedselrijke grond. Ze houdt van gestaag groeien, ze kan er niet goed tegen als de grond uitdroogt of er niet genoeg voeding meer in zit.
Broccoli oogsten
De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten. Je oogst daarom altijd eerst de centrale knop. Van de bijgegroeide zijknoppen kun je weken, soms zelfs maanden later blijven oogsten.
Een aantal omstandigheden kunnen de plant beïnvloeden, wat resulteert in een verandering van de vegetatieve groei vroeg in de ontwikkeling van de plant. Extra stressoren zoals onvoldoende water, een gebrek aan stikstof, overmatig zout in de grond, plagen of ziekten, en zelfs onkruidconcurrentie kunnen allemaal bijdragen aan problemen met broccoliknopen.
Broccoli is meestal het meest succesvol in koelere zomers, omdat warm weer ervoor kan zorgen dat planten voortijdig gaan bloeien . In warmere streken kunt u beter rassen telen die bestand zijn tegen het telen van bloemen.
Broccoli staat bekend om zijn eetbare groene bloemhoofdjes en moet in het vroege tot late voorjaar worden gesnoeid om een gezonde groei en een betere opbrengst te bevorderen . Verwijder vergelende of beschadigde bladeren om energie naar de hoofdjes te leiden. Knip secundaire scheuten na de hoofdoogst af om de ontwikkeling van nieuwe scheuten te stimuleren.
Overmatig vocht en overbewatering . Als de grond constant nat blijft, kunnen de wortels gaan rotten en kan het zaad geen water opnemen. Het lijkt misschien alsof uw zaad water nodig heeft, maar in werkelijkheid heeft het alles behalve water nodig! Zorg ervoor dat u de vochtigheid van uw grond test door met uw vingers te voelen.
Zet het op een zonnige plek . De container werkt als een kas en zorgt ervoor dat de zaailingen veel sneller ontkiemen door ze een warme, vochtige omgeving te bieden. Vloeibare meststoffen werken sneller, worden gemakkelijk opgenomen en zijn uitstekend voor die "noodgevallen".
Licht, licht en nog eens licht
Als zaailingen niet genoeg licht krijgen, worden ze langbenig en zwak. Als je onder lampen kweekt, pas ze dan aan zodat ze maar een paar centimeter boven de toppen van de zaailingen uitsteken. Zet de lampen op een timer voor 15 uur per dag. Houd er rekening mee dat zaailingen ook duisternis nodig hebben, zodat ze kunnen rusten.
Inconsistente bodemtemperaturen kunnen vlekkerige kieming, langzame groei of, als het te warm is, frituren van het zaad/de zaailing veroorzaken . Als de bodemtemperatuur te koud is, zet de zaailingen dan in een warmere omgeving of op een verwarmingsmat met een koepelvormig deksel. Als de bodem te warm is, zet ze dan op een koelere plek en haal ze uit de verwarmingsmat.
De snelheid waarmee zaden ontkiemen varieert sterk. Sommige zaden, zoals die van koolsoorten, tuinkers en sla, kiemen snel en kunnen binnen enkele dagen tot een week boven de grond verschijnen. Anderen hebben meer geduld nodig en kunnen 3 tot 4 weken nodig hebben om te ontkiemen.
Zo ja? Leg ze in een bakje en doe er een laagje water bij (niet te koud maar kamertemperatuur). Laat ze een aantal uur liggen (3 tot 24 uur), giet ze daarna af en dep ze droog met bijvoorbeeld keukenpapier. Voor het weken kunt ook de plantenversterker Xseed gebruiken, hiermee ontkiemen de zaadjes sneller.
Zaad telen van de meeste koolsoorten, en dus ook van broccoli, is niet moeilijk maar wel riskant. Ze is een kruisbestuiver en kruist met bloemkool, maar ook met nog wat andere koolsoorten.
Plant de jonge plantjes uit op 35cm tussen de plant in de rij en 60 cm tussen de rijen. Meer ruimte tussen de planten zorgt voor grotere kroppen in het midden. broccoli houdt van volle zon. Kies een tuinplaats met dagelijks minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht.
Broccoli doet het het beste in vruchtbare alkalische grond, in de volle zon . Voeg langzaam vrijkomende meststof of goed verteerde compost of mest toe om de bedden voor te bereiden. Plant broccoli 30 cm uit elkaar en 45 cm tussen de rijen, zodat er voldoende ruimte is voor zijscheuten om te ontwikkelen.
Plant in rijke, stevige grond
Broccoli heeft veel voedingsstoffen nodig, dus wees gul met compost en een uitgebalanceerde organische meststof bij het voorbereiden van de plantruimte. Grote broccoliplanten wiegen in de wind, maar niet als ze stevig verankerd zijn in hun favoriete grondsoort, wat dichte, kleiachtige leem is met een bijna neutrale pH.
Doorschieten is de reactie van de broccoliplant op stress – het probeert snel zaden te produceren voordat het sterft . Niet alleen warm weer veroorzaakt doorschieten, maar ook omstandigheden zoals langere daglichturen en warmere bodemtemperaturen kunnen de reactie veroorzaken.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Oogsten. De oogst van broccoli vindt plaats van juli tot en met oktober en luistert erg nauw. Net voordat de bloemknopjes opengaan is het juiste moment om de bloemknoppen af te snijden. Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn.
In de beginfase groeit broccoli als een compacte plant met een rozet van groene bladeren . Naarmate het rijpt, ontwikkelt zich een centrale stengel met een grote kop die bestaat uit dichte clusters van groene knoppen. Kleinere zijscheuten met vergelijkbare clusters kunnen ook uit de stengel groeien.