Feit: Diepvries spinazie even rijk aan vitaminen als 'verse' Of de spinazie nu uit een blik, pot of uit de diepvries komt, het bevat evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groenten, zegt voedingsexpert Van der Vossen. Diepvriesspinazie wordt bijvoorbeeld direct na de oogst ingevroren.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
En elke dag dat het ongekookt blijft, verliest het voedingsstoffen. Bevroren spinazie wordt gekookt en ingevroren op het hoogtepunt, waardoor de voedingswaarde intact blijft . Ik zou willen stellen dat dit bevroren spinazie de consistent gezondere optie maakt, tenzij je natuurlijk je eigen spinazie kweekt of regelmatig op een boerenmarkt winkelt.
Ingevroren groenten zijn minimaal net zo gezond als verse groenten. Dankzij het vroegtijdig invriezen blijven er veel vitamines en mineralen in de groenten aanwezig. Groenten uit blik of pot hebben het grootste verlies aan vitamines en mineralen. Slechts 15% van de voedingsstoffen blijft behouden.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Uit onderzoek is gebleken dat diepvriesfruit en -groenten evenveel vitaminen kunnen bevatten als verse groenten en fruit, en soms zelfs meer .
Volgens de USDA is diepvriesspinazie een echte voedingssuperster: het bevat weinig calorieën, maar veel vezels (ongeveer 5 gram per kopje diepvriesspinazie) en zit boordevol vitamine C, ijzer, foliumzuur en wat eiwitten .
Een klein onderzoek wees uit dat het eten van een half kopje bevroren spinazie per dag gedurende twee maanden de luteïnespiegels en oogpigment verhoogt. Hoge pigmentspiegels kunnen uw risico op maculadegeneratie verlagen. Omdat vitamine A een in vet oplosbare vitamine is, neemt u meer antioxidanten op als u een gezond vet bij uw spinazie hebt.
De meeste diepvriesgroenten behouden een betere textuur en smaak als ze direct worden gekookt, hoewel diepvriesgroenten zoals spinazie het beste gedeeltelijk ontdooid zijn voor het koken. Kook diepvriesspinazie grondig voordat u het eet om bacteriën te doden .
Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Spinazie is een super gezonde bladgroente om dagelijks toe te voegen aan je soep, salade of smoothie. Dankzij de hoge en diverse voedingswaarde van spinazie, staat deze groente hoog in de top 10 van gezondste groente. Zo haal je hier je bèta-caroteen, verschillende B vitamines en een meerdaagse hoeveelheid vitamine K.
SLECHTE COMBO #2: Spinazie en zuivelproducten
Als u een vegetarisch dieet volgt, in de overgang bent of gewoon zeker wilt weten dat u calcium goed opneemt, kunt u het beste geen zuivelproducten mengen met oxalaatrijke voedingsmiddelen zoals spinazie, bieten, boerenkool, prei en peterselie.
Feit: Diepvries spinazie even rijk aan vitaminen als 'verse'
Of de spinazie nu uit een blik, pot of uit de diepvries komt, het bevat evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groenten, zegt voedingsexpert Van der Vossen. Diepvriesspinazie wordt bijvoorbeeld direct na de oogst ingevroren.
Een grote handvol (100g) rauwe spinazie levert een scala aan voedingsstoffen . Deze omvatten vitamine A, dat een gezonde, heldere huid en zicht bevordert; vitamine C, dat de groei van gezond bindweefsel bevordert en foliumzuur, dat bijdraagt aan een gezond immuunsysteem.
Wij geven de voorkeur aan bevroren spinazie boven ingeblikte spinazie omdat het lekkerder smaakt en minder natrium bevat. Bovendien bevat 1 kopje bevroren spinazie meer dan vier keer zoveel voedingsstoffen, waaronder vezels, foliumzuur, ijzer en calcium, vergeleken met een kopje verse spinazie. Dus als je energie wilt opdoen, doe het dan met bevroren spinazie.
En onthoud: het is ook prima om diepvriesspinazie te gebruiken in een van onze recepten die erom vragen (dat betekent dat het recept is ontwikkeld met diepvriesspinazie en dat het daar goed werkt). Hier zijn een aantal van onze favoriete recepten met spinazie - sommige vragen om verse spinazie en sommige om diepvriesspinazie.
Spinazie is rijk aan veel voedingsstoffen, waaronder vitamine A, vitamine C, vitamine K, ijzer, foliumzuur en kalium . Spinazie voegt ook wat proteïne toe aan uw dieet.
Maar over het algemeen is dit verlies niet groter dan wanneer je verse groenten zou koken. Diepvriesgroenten zijn dus zeker gezond en bevatten meestal meer voedingsstoffen dan versgekochte groenten uit de supermarkt die nog een paar dagen in je koelkast hebben gelegen.
Beschermende werking. Wie dagelijkse veel groenten en fruit eet, heeft een lager risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen en aandoeningen. Groenten en fruit bieden bijvoorbeeld bescherming tegen darmkanker, maar ook tegen hart- en vaatziekten of een beroerte.
Toch was het jarenlang het advies om spinazie maximaal twee keer per week op het menu te zetten. De reden hiervoor was dat spinazie veel nitraat bevat. Nitraat kan omgezet worden in de schadelijke stof nitriet, en in kankerverwekkende nitrosamines.
Spinazie is rijk aan onoplosbare vezels
De onoplosbare vezels die spinazie bevat hebben veel voordelen voor de spijsvertering. Doordat ze werken als een soort spons in de dikke darm, nemen ze veel vocht op. Dit zorgt ervoor dat dunne ontlasting dikker wordt en harde, droge ontlasting juist zacht en soepel.
Verhitten voor ijzer, calcium en vitamine A
Gekookte spinazie levert drie keer zoveel bètacaroteen, een antioxidant die in vitamine A wordt omgezet. Door spinazie te verhitten breek je ook het oxaalzuur in de donkere groente af, dat (net als vezels) het lichaam belemmert mineralen op te nemen.